Les Hommes Libres openingsfilm Joods Film Festival Amsterdam

Het Joods Film Festival opent op 26 oktober 2011 haar tiende editie met Les Hommes Libres, een op een waargebeurd verhaal gebaseerde film  van Ismaël Ferroukhi (Le grand voyage).

De hoofdrollen worden vertolkt door Tahar Rahim (Un prophète), Michael Lonsdale (Des hommes et des dieux) en Lubna Azabal (Incendies). De film was officieel geselecteerd voor het Filmfestival Cannes 2011. Vanaf  17 november is Les Hommes Libres te zien in de Nederlandse bioscoop. Distributie: Benelux Film Distributors / Lumière.

Regisseur Ismaël Ferroukhi zal deze Nederlandse première bijwonen en is beschikbaar voor interviews. Coördinatie: Monique van Schendelen / monique@mvsp.nl

Synopsis
1942. Parijs is bezet door de Duitsers. De Algerijnse immigrant Younes leeft van de zwarte markt. Als hij gearresteerd wordt door de Franse politie vreest hij voor zijn leven. Hij gaat hij er mee accoord om voor hen te spionneren in de Moskee van Parijs. De politie vermoedt dat de verantwoordelijken van de moskee, waaronder Si Kaddour Ben Ghabrit, valse papieren leveren aan Joden en mensen uit het verzet. Het is zijn enige overlevingskans.
In de moskee ontmoet Younes de joodse  zanger Salim Halali. Onder de indruk van zijn stem en zijn persoonlijkheid, raakt Younes met hem bevriend. Salim overtuigt hem om in het verzet te gaan en ondanks de risico’s besluit Younes zich tegen de politie te keren.

Les Hommes Libres (2011) | Regie: Ismaël Ferroukhi | Met: Tahar Rahim, Michael Lonsdale, Mahmoud Shalaby, Lubna Azabal | 110 min. | Fr | Nederlands ondertiteld

Over het Joods Film Festival
Dit jaar viert het Joods Film Festival zijn tienjarig jubileum met een muzikaal programma, Music in Motion. In de joodse cultuur is muziek onlosmakelijk verbonden met hoogtepunten van het leven zoals huwelijken, bar mitswa’s en de sjabbat. Muziek is een universele taal. Muziek als troost, muziek als vermaak en muziek als bron van inkomsten; het thema biedt ruimte voor zowel humoristische als tragische, oude als nieuwe, Nederlandse als buitenlandse films en documentaires.

Maar liefst elf films beleven op het festival hun Nederlandse première, waaronder de openingsfilm Les Hommes Libres (Ismaël Ferroukhi, 2011) en The Klezmatics: On Holy Ground (Erik Greenberg Anjou, 2010). Daarnaast wordt een scala aan klassiekers vertoond als Breaking Home Ties en een Woody Allen Late Night Marathon.

Locatie : Pathé Tuschinski Amsterdam. www.joodsfilmfestival.nl

Bron: MVSP