Mediafonds weekoverzicht 38

Door het Mediafonds gesubsidieerde programma’s in de week van 17 tot en met 23 september 2011.

Televisie

zaterdag 17 september
23:10 — 00:45
Ned. 2 / VARA    De Jurk
Speelfilm. Geestige tragedie waarin een blauwe zomerjurk wordt gevolgd. Het verhaal begint met de ontwerper van het dessin van de stof voor de jurk, en eindigt met de laatste draagster, die in de jurk overlijdt en erin gecremeerd wordt.
Scenario: Alex van Warmerdam
Regie: Alex van Warmerdam
Extern producent: Graniet

zondag 18 september
17:19 — 17:50
RTV Rijnmond
Met herhalingen elk uur t/m volgende dag 16.19 uur.    RoTV (2e reeks)
Achtdelige (on)ware documentaireserie met de stad Rotterdam als uitgangspunt en arena.

Aflevering: De Opvolger. Pablo Simonz studeert viool aan de Hogeschool voor de kunsten, Codarts. Elke dag pendelt hij heen en weer tussen het muzikale hart van Rotterdam en het lawaai van de scheepssloperij waar hij is opgegroeid. Zijn vader heeft z’n studie noch zijn ambities ooit serieus genomen en gaat ervan uit dat hij later het familiebedrijf voort zal zetten. Op het moment dat Pablo voor het conservatorium een eerste eigen compositie moet maken wordt hij gedwongen te kiezen tussen werken en leren.
Filmplan: André van der Hout, Pieter Kramer
Regie: Pieter Kramer, André van der Hout
Extern producent: Holland Harbour Film & TV

18:00 — 19:20
Omroep Zeeland    De engel van Doel
Documentaire over het dorpje Doel, dat onder druk van de oprukkende Antwerpse haven een langzame dood sterft. De bejaarde Emilienne en dorpspastoor Verstraete proberen het leven in hun dorp in stand te houden. Totdat ook zij gedwongen worden om los te laten.
Met herhaling elke twee uur tot en met de volgende dag 12.00 uur.
Filmplan: Tom Fassaert
Regie: Tom Fassaert
Extern producent: SNG Film

dinsdag 20 september
17:30 — 17:45
RTV Rijnmond / Regionale omroepen

Met herhaling elk uur t/m volgende dag 16.32 uur.    Hollandse Meesters: Joep van Lieshout

Kunstenaarsportret van Joep van Lieshout. Van Lieshouts eerste werken bestonden uit eenvoudige stapelingen van bijvoorbeeld stoeptegels en bierkratten. Enkele jaren later volgden handgemaakte meubels, wc’s, wastafels en caravans; steevast uitgevoerd in polyester. In 1995 richtte hij Atelier van Lieshout (AVL) op en kreeg internationale erkenning met objecten die het midden houden tussen kunst, architectuur en design. Terugkerende thema’s zijn autonomie, zelfvoorziening, macht, politiek, leven en dood.

Hollandse Meesters in de 21e eeuw is een reeks korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek.
Regie: Sonia Herman Dolz
Extern producent: Interakt

17:40 — 18:00
RTV Noord-Holland / Regionale omroepen

Met herhaling elk uur t/m volgende dag 16.40 uur.    Hollandse Meesters: Marc Bijl

Kunstenaarsportret van Marc Bijl. Bijl verhoudt zich met zijn “Corporate graffiti” op een kritische manier tot de mythes van nationalisme en globalisme. Hij gebruikt guerrilla-achtige tactieken en beeldelementen die ontleend zijn aan de punkbeweging, de gothic-cultuur en aan anarchisme. Marc Bijl spuit letters op zuilen of fouilleert tasjes van oude dames in de Berlijnse metro. Hij liet zijn naam en functie achter op billboards van bouwbedrijven, plaatste een betonnen Nike-logo op een basketbalveld op Alexanderplatz, spoot Adidas-logo’s op Nike-reclames en schilderde de Hollandse leeuw op oranje vuilniswagens in Duitsland.
Regie: Ditteke Mensink
Extern producent: Interakt
donderdag 22 september

22:55 — 00:20
Ned. 2 / VPRO    Guernsey
Speelfilm. Anna is gelukkig getrouwd. Tijdens een werkbezoek in het buitenland pleegt een vrouwelijke collega zelfmoord; niemand lijkt te weten waarom. Hoewel Anna de vrouw niet echt kende maakt haar dood diepe indruk op Anna. Anna vertelt thuis niets over het incident en begint haar man en haar kind te observeren. Ze vraagt zich af hoe ze zover verwijderd is geraakt van de mensen die het dichtst naast haar staan.
Scenario: Nanouk Leopold
Regie: Nanouk Leopold
Extern producent: Circe Films
Radio

zaterdag 17 september
20:02 — 00:02
Radio 6 / VPRO    VPROJazzLive in het Bimhuis
Elf concerten rondom het VPROJazzLive festival die rechtstreeks uit werden gezonden vanuit het Bimhuis. De serie draait om nieuwe, bijzondere en kwalitatief hoogstaande jazz- en improvisatiemuziek. Ook na uitzending zijn de concerten te beluisteren via vprojazzlive.radio6.nl.
Laatste aflevering van deze serie. Vanavond: Bongomatic streeft naar een mix van stijlen waaronder salsa, pop, jazz en vrije impro.
Regie: Vera Vingerhoeds

zondag 18 september
00:45 — 01:02
Radio 1 / NTR    De Millennium trilogie
Radiobewerking van de Millennium Trilogie van de Zweedse schrijver Stieg Larsson. In deze trilogie raken de onderzoeksjournalist Mikael Blomqvist en hacker Lisbeth Salander verwikkeld in allerlei complexe intriges.
Scenario: Christine Geense, Anne Lichthart, Dirk van Pelt, Rick Steggerda
Regie: Marlies Cordia, Vibeke von Saher
Geluidsvormgeving: Frans de Rond, Jeroen Kuitenbrouwer
Extern producent: HoorSpelFabriek

maandag 19 september
15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO    1 Minuut
Korte verhalen, bedoeld om te verbazen, te lachen, te ontroeren of om wakker te schudden. Gemaakt door radiomakers en luisteraars.
Regie: Jair Stein
Radioplan: Jair Stein, Katinka Baehr, Chris Bajema, Maartje Duin, Bente Hamel, Tjitske Mussche, Jennifer Pettersson, Marije Schuurman Hess, Laura Stek, Stef Visjager

00:45 — 01:02
Radio 1 / NTR    De Millennium trilogie
Zie hierboven.
dinsdag 20 september
15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO    1 Minuut
Zie hierboven.
00:45 — 01:02
Radio 1 / NTR    De Millennium trilogie
Zie hierboven.
woensdag 21 september
15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO    1 Minuut
Zie hierboven.
00:45 — 01:02
Radio 1 / NTR    De Millennium trilogie
Zie hierboven.
donderdag 22 september
15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO    1 Minuut
Zie hierboven.
00:45 — 01:02
Radio 1 / NTR    De Millennium trilogie
Zie hierboven.

Overig

zondag 18 september
18:15 — 18:45
Ned. 3 / NTR    Slavernij junior. Lekker goedkoop
Zesdelige serie over het verleden van de slavernij, kinderarbeid in Nederland en moderne slavernij zoals die nu nog te vinden is in Benin en Bangladesh.
Het Mediafonds heeft steun verleend aan Lekker Goedkoop, de bijbehorende “serious game” voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Voor veel kinderen bestaat slavernij alleen in de geschiedenisboekjes. Slavernij bestaat echter nog steeds en is vaak dichterbij dan je zou denken. In het internetspel kunnen kinderen hun eigen kleren produceren en zullen ze geconfronteerd worden met de consequenties van hun keuzes.
Conceptontwikkeling: Anneke Dorsman, Jans Budding, Maarten van der Duin

Digitale kanalen

Cultura 24
VPRO    Jan Schoonhoven – Beambte 18977
Portret van Jan Schoonhoven (1914-1994), de Delftse kunstenaar die als ambtenaar met nummer 18977 bij de PTT in Den Haag werkte. Zijn tekeningen en witte reliëfs van karton, papiermaché, krantenpapier en verf maakte hij in zijn vrije tijd op een sober gefaciliteerde bovenwoning. De werken mochten niet groter zijn dan de tafel waarop hij ze vervaardigde, omdat ze anders de trap niet meer afkonden. Schoonhoven hoorde bij de Nederlandse Nul-beweging, een kunststroming die ontstond in de jaren zestig. De werken van deze groep zijn bij uitstek ‘anti-schilderkunstig’: traditionele materialen als verf en streen werden vervangen door veelal industriële materialen.
Filmplan: Sandra van Beek, Mark Peeters, Sherman de Jesus
Regie: Sherman de Jesus
Extern producent: Memphis Film & Television

VPRO    One Night Stand: Bijlmer Odyssee
Drama. Vlak voor vertrek naar New York, waar ze een nieuw leven zal beginnen, ontmoet Penny de liefde van haar leven. Na een nacht vol passie raken de geliefden elkaar kwijt in het nachtelijke labyrint van de Amsterdamse Bijlmer en moeten elkaar terug zien te vinden voor de nieuwe dag aanbreekt.
One Night Stand is een ontwikkelingstraject waarin Nederlandse films door nieuwe en al bekende makers worden gemaakt.
Scenario: Urszula Antoniak, Sander Teymant
Regie: Urszula Antoniak
Extern producent: Rinkel Film & TV Productions

NTR    Kort! 2008: Succes
Drama. Leendert moet een belangrijke presentatie voor zijn werk moet houden. De presentatie wordt goed ontvangen en om dit te vieren trakteert hij zichzelf op allerhande geneugten uit de snackbar.
Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.
Scenario: Diederik Ebbinge
Regie: Diederik Ebbinge
Extern producent: Motel Films

NTR    Kort! 2001 : Flicka
Korte film. De eenzame bouwopzichter Carl krijgt een relatie met Flicka, een geanimeerd meisje in een computerprogramma.
Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.
Scenario: Guido van Gennep, Paulo van Vliet, Marco Vermaas
Regie: Guido van Gennep, Marco Vermaas
Extern producent: Motel Films

VPRO    De Poolse Bruid
Speelfilm. Een stugge boer treft een fysiek mishandelde vrouw aan op zijn erf. Hij ontfermt zich over haar en, met een beperkt gemeenschappelijk vocabulaire groeien ze nader tot elkaar. Dan verschijnt er een vreemdeling die naar haar op zoek blijkt.
Scenario: Kees van der Hulst
Regie: Karim Traïdia
Extern producent: Motel Films

VPRO    De trip van Teetje
Speelfilm. De jonge Rotterdamse crimineel Teetje koopt, in de hoop een eerlijk leven te beginnen, een Russisch schip dat voor de Zeeuwse kust ligt. Het idee is om de lading voor veel geld door te verkopen in Afrika. Het vaartuig bevat onder meer een bemanning van dertig Russische matrozen, die al drie jaar wacht op een uitvaarvergunning en op uitbetaling van hun salaris. Geconfronteerd met hun ellende, en tegengewerkt door de Nederlandse havenautoriteiten, ziet Teetje zich genoodzaakt zijn plan aan te passen.
Scenario: Paula van der Oest
Regie: Paula van der Oest
Extern producent: Motel Films

NOS    Dans op 3: Stop it
Vijf korte balletten van kleinere Nederlandse dansgezelschappen opgevoerd in het Theater aan het Vrijthof in Maasstricht, voorafgegaan door korte reportages over de instudering van de verschillende stukken. Uitvoerende dansgezelschappen: Dansgroep Krisztina de Châtel, NDT2, De Rotterdamse Dansgroep, Scapino en Ton Simons/Karin Post.
Regie: Jellie Dekker

Geschiedenis 24
NOS    De indiaan baarde een neger
Documentaireserie over drie grote schrijvers van Curaçao: Boeli van Leeuwen, Tip Marugg en Frank Martinus Arion. Zij wonen en werken op een eiland bevolkt door mensen van verschillende nationaliteiten, waar naast het Papiaments vele andere talen gesproken worden. De titel van de verwijst naar een kreet in de lokale taal Guene van de grootvader van Frank Martinus Arion: “Yokang a pari guene!”.
Afleveringen 1-3.
Filmplan: Rudi F. Kross
Regie: Sherman de Jesus
Extern producent: Accent Videoprod.

RVU    Wij slaven van Suriname: Anton de Kom
Documentaire van Frank Zichem over de Surinaamse vechter voor vakbondsrechten, mensenrechtenactivist en antifascist Anton de Kom (1898-1945). De Kom streed voor het zelfrespect van Surinamers en vocht tegen de trauma’s die hij opliep als kind van een ex-slaaf. Een groot deel van de Surinaamse bevolking heeft nog steeds te kampen met dit traumatisch erfgoed.
Filmplan: Frank Zichem, Ellen Brautigam
Regie: Frank Zichem
Extern producent: Vanzetti Productions

NTR    Slavernij junior. Lekker goedkoop
Zie hierboven.

Voor uitzenddata, tijden en meer informatie over de digitale kanalen: www.Nederland24.nl

Bron: Mediafonds