Home Movie Day bij Beeld en Geluid

Op zaterdag 15 oktober organiseert beeld en Geluid voor de vijfde keer de Home Movie Day, het jaarlijkse internationale eerbetoon aan de amateurfilm.

Dit jaar werken digitaliseringbedrijf SuperSens en Beeld en Geluid samen. Op deze dag wordt het witte doek beschikbaar gesteld voor oude familiefilms en komen bezoekers alles te weten over het behoud van hun dierbare filmbeelden. Tijdens deze lustrumeditie, waarvoor Beeld en Geluid samenwerkt met digitaliseringbedrijf SuperSens, kan men ook zelf filmen met een originele Super8 camera.

Om te voorkomen dat waardevolle familiefilms worden weggegooid of op rommelzolders liggen te verstoffen is in 2002 in Amerika het idee ontstaan om wereldwijd een ‘dag voor de amateurfilm’ te gaan organiseren zodat oude familiebeelden – unieke tijdsdocumenten – een podium krijgen. Sinds 2007 vindt deze Home Movie Day ook in Nederland plaats, dit jaar zelfs op verscheidene locaties.

Vanaf 10.00 uur zijn de deuren bij Beeld en Geluid geopend en kunnen de bezoekers hun eigen smalfims (8mm en 16mm) bekijken op één van de viewingtafels of laten projecteren door een ervaren projectionist. Ze krijgen advies over de beste bewaarcondities en informatie over het conserveren en digitaal restaureren van oude films. Een beperkt aantal bezoekers kan een stukje van een meegebrachte familiefilm gratis laten digitaliseren. Ook zijn er zeldzame lampen en filmspoelen te koop.

Nieuw dit jaar is de Super8 workshop op de Home Movie Day. Bezoekers kunnen het hele proces van het maken van een 8mm-film van dichtbij volgen. Verschillende groepen gaan zelf filmen met een Super8 camera, onder begeleiding van een professional. Zij zien hoe deze beelden handmatig ontwikkeld en daarna aan het aanwezige publiek getoond worden. De deelname is beperkt, vooraf aanmelden kan via www.homemovieday.nl.

In het kader van de vijfde verjaardag van de Home Movie Day zijn er de hele dag oude familiefilms met een feestelijk karakter te zien in de grote Theaterzaal van Beeld en Geluid. Wie z’n eigen oude familiebeelden met het aanwezige publiek wil delen heeft tot 7 oktober de tijd om een smalfilm in te leveren bij Beeld en Geluid. Op de Home Movie Day wordt een selectie op het witte doek getoond. Een jury kiest hieruit de opvallendste amateurfilm. De winnende film wordt professioneel gedigitaliseerd door SuperSens en opgenomen in de collectie van Beeld en Geluid. Kijk voor deelname en voorwaarden op www.homemovieday.nl

Home Movie Day, zaterdag 15 oktober 2011 van 10:00 tot 17:00 uur bij Beeld en Geluid, Mediapark Hilversum, toegang gratis.

Bron: Spreekbuis