Winnaars Lira Scenarioprijs 2011 bekend

Tamara Bos en Mieke de Jong hebben de Lira Scenarioprijs 2011 gewonnen voor het televisiedrama ‘ Annie M.G.’. Dit heeft de juryvoorzitter Ronald Plasterk donderdag bekendgemaakt in Amsterdam.

De Lira Scenarioprijs 2011 is uitgereikt aan de scenarist van het beste Nederlandse televisiedrama dat tussen 2007 en 2010 op de televisie werd uitgezonden. Dit jaar wordt de prijs voor de tiende maal uitgereikt. De winnaars ontvangen samen €15.000,=

De jury zegt onder meer over Annie M.G. :
“(…) wordt prachtig verbeeld door de vier verhaallijnen die door elkaar heen worden geweven op een geraffineerde manier.(…) Annie was een genot om te zien, drama van de bovenste plank, en Tamara Bos en Mieke de Jong hebben ons met hun scenario een beetje boven onszelf uitgetild, hebben ons geraakt (…).”

Annie M.G. is een 7-delige dramaserie met zang en dans, waarin veel werk van Annie M.G. Schmidt is verweven. Het is een liefdesepos en vertelt het verhaal van de schuchtere domineesdochter uit Zeeland, die uitgroeit tot één van de meest geliefde schrijfsters van de vorige eeuw. Privé is Annie een zoekende, hartstochtelijke vrouw, die verliefd wordt op een getrouwde man. Jarenlang is ze zijn minnares en op latere leeftijd de moeder van zijn kind. Een vrouw die hunkert naar liefde en er alles voor over heeft haar man gelukkig te maken tot in zijn – zelfgeregisseerde – dood. De serie is geïnspireerd op de biografie Anna, van Annejet van der Zijl.

De drie nominaties voor de Lira Scenarioprijs 2011 waren:

* Tamara Bos en Mieke de Jong voor Annie M.G. (2009, Vara/NTR)
* Pieter Bart Korthuis, Franky Ribbens en Elbe Stevens voor Penoza (2010, KRO)
* Jacqueline Epskamp, voor De Fuik (2008, VPRO)

De jury van de LIRA Scenarioprijs 2011 bestaat uit: Ronald Plasterk (voorzitter), Hanneke Groenteman,
Ivo van Hove, Geert Lageveen, en Cornald Maas.

Het juryrapport is te vinden op www.lirascenarioprijs.nl.

Lira Scenarioprijs
Sinds 1993 reikt Stichting Literaire Rechten Auteurs (Lira) elke twee jaar de Lira Scenarioprijs uit. Dit keer gaat de prijs naar het beste Nederlandse televisiedrama dat in de periode 2007 -2010 is uitgezonden. Eerdere winnaars waren Wim T. Schippers, Arthur Japin, Ger Beukenkamp  Tamara Bos, Maria Goos, Mieke de Jong, Alma Popeyus en Hein Schütz, Frank Ketelaar en het duo Maike Meijer en Margôt Ros.

Bron: Lira