170 Hz als enige Nederlandse film geselecteerd voor Internationaal Filmfestival Busan

Het speelfilmdebuut van regisseur en scenarist Joost van Ginkel, 170 Hz, is als enige Nederlandse film geselecteerd voor de 16e editie van het Busan International Film Festival (BIFF).

Het festival dat van 6 tot en met 14 oktober in Zuid-Korea plaatsvindt, is het grootste filmfestival van Azië en focust zich op het introduceren van nieuwe films en debuterende regisseurs.  170 Hz draait in het programma World Cinema.

170 Hz gaat over de onvoorwaardelijke liefde tussen twee dove tieners, de 19-jarige Nick en de 16-jarige Evy. Wanneer de ouders van Evy hun relatie afkeuren, besluiten ze te vluchten en zich schuil te houden in het wrak van een  onderzeeër. Daar wordt echter de invloed van Nick’s verleden duidelijk. Evy begint zich langzaam te realiseren dat haar vrijheid een illusie is. Het bijzondere van de film is dat de dialogen worden gevoerd in gebarentaal (met ondertiteling).

Hoofdrolspelers Gaite Jansen (IN THERAPIE, SONNY BOY) en Michael Muller hebben zich de gebarentaal eigen gemaakt met behulp van een gebarentaaldocent, een tolk en een aantal jonge dove coaches. Deze manier van communiceren geeft de film extra lading en legt nadruk op de geluidsbeleving. De overige rollen in de film worden gespeeld door Porgy Franssen, Ariane Schluter, Robert de Hoog, Hugo Haenen en Eva van Heijningen.

170 Hz is geschreven en geregisseerd door Joost van Ginkel. Van Ginkel werkt al meer dan 12 jaar als freelance televisiemaker en schreef daarnaast in zijn vrije tijd filmscripts. Zijn eerste korte film ZAND (2008) werd geselecteerd voor het filmfestival van Venetië, won 13 internationale prijzen en werd de Nederlandse inzending voor de Oscars. Zijn tweede korte film KUS (2009) werd geselecteerd voor het prestigieuze Tribeca Film Festival.

170 Hz is geproduceerd door Column Film in het kader van De Oversteek III in coproductie met de VPRO en Crocchetta Films, in samenwerking met het Nederlands Filmfonds, het Mediafonds, het CoBO-fonds en RealEyes Producties.

170 Hz beleeft op vrijdag 23 september 2011 de wereldpremière tijdens het 31e Nederlands Film Festival in de Stadsschouwburg Utrecht. Distributeur Cinéart brengt de film in maart 2012 in de Nederlandse filmtheaters en daarna zal de VPRO de film in 2013 uitzenden op televisie.

Bron: Cineart