Nominaties Filmprijs van de Stad Utrecht

Directeur Willemien van Aalst heeft op de persconferentie van het Nederlands Film Festival de nominaties bekendgemaakt voor de Filmprijs van de Stad Utrecht, de prijs voor de beste debuutfilm van het festival.

De jury bestond uit Sonja de Leeuw, professor Film en Televisie aan de Universiteit Utrecht, Vicky Serao, directeur van Scriptschool en filmmaker André van Duren. Zij werden door het college van burgemeester en wethouders benoemd als leden van de onafhankelijke jury 2011. Op de openingsavond van het Nederlands Film Festival op 21 september 2011 reikt de burgemeester van Utrecht, Aleid Wolfsen, de Filmprijs uit aan de winnaar. Deze prijs bestaat uit een beeld van kunstenaar Joost van den Toorn en een geldbedrag van € 5.000,-.

De jury heeft alle debuutfilms met veel plezier bekeken. Zij was positief verrast door de hoge kwaliteit. De jury verwacht dat een aantal van de debutanten zullen uitgroeien tot spraakmakende filmmakers, die zich kunnen meten met vorige winnaars van de Filmprijs als Martin Koolhoven, Nanouk Leopold, Jos de Putter, Mijke de Jong en Robert Jan Westdijk.

Genomineerd zijn (in alfabetische volgorde):

Thijs Schreuder voor WHEN THE WAR ENDS (Wildcards)
De jury vindt dit portret van voormalig IRA strijder Robert McClenaghan zwart/wit en toch genuanceerd. De maker heeft op knappe wijze alle middelen die een filmmaker ten dienste staan – beeld, geluid en archiefmateriaal – gebruikt en op een aangrijpende manier gemixed.
De maker laat de jury voelen dat het hoofdpersonage één van velen is die wordt verscheurd door de verschrikkingen van de burgeroorlog, zowel slachtoffers als strijders.

Paloma Aguilera Valdebenito voor ENTRE NOSOTROS (One Night Stand VI)
De jury was geraakt door deze schets van het leven van Chileense vluchtelingen. De maker filmt de acteurs dicht op de huid. De film speelt zich af in een kleine flatwoning en grotendeels op het balkon. Dit eist veel van de opnametechniek en van de spelregie. De maakster laat zien dat dit haar moeiteloos afgaat. De kleine ruimte maakt op symbolische wijze het gevoel van gevangenschap van migranten duidelijk en raakt daarmee een universeel thema.

Louis van Zwol voor DRIE OVER DRIE
De jury vindt dit een aangrijpende korte film. Het verhaal is economisch verteld en heeft een heldere structuur. De film is mooi gedraaid, vormvast en heeft intelligente plotwendingen. De acteurs overtuigen. Een groot drama wordt klein gehouden en raakt daarom des te heviger.