Verslag rondleiding IBC

Op maandag 12 september organiseerde de NBF een rondleiding op de IBC, de grootste televisiebeurs ter wereld die elk jaar wordt gehouden in de RAI Amsterdam. Onder de leiding van mediadeskundige Guy Molin werd een groepje NBF-leden langs de highlights van het enorme aanbod van stands geleid.

De aftrap was meteen spectaculair: in een speciaal theater van Japanse broadcaster NHK werd Super Hi-Vision gepresenteerd, een systeem dat beeld biedt van 7680 x 4320 pixels (16 keer hoger dan de standaard Hi-vision, NHK’s HDTV systeem), en een nieuw 3D-audiosysteem. Het resultaat was overweldigend; superscherp beeld en zulk realistisch geluid dat het leek alsof je zelf bij de getoonde voetbalwedstrijd of lancering van de spaceshuttle was.

Vervolgens werden er bij de stand van JVC de nieuwste camera bewonderd, en de super slowmotion camera die 28 keer kan vertragen. Een ander spectaculair aspect was de camera die aan een grote ballon hing, die vanaf afstand werd bestuurd. Bij Sony werd wat langer stilgestaan om de nieuwe OLED monitoren te bekijken, waarvan de verbeteringen ten opzichte van de vorige versies in een verduisterde ruimte goed te zien waren. Met name de kwaliteit in kleur en helderheid van de zwart-contrasten was opvallend beter dan op de oudere modellen.

Aansluitend werd de stand van Blackmagic Design aangedaan, waarbij aandacht was voor de nieuwste montagesets, disk recorders, routers en andere state-of-the-art postproductie tools. De laatste stop van de rondleiding was Adobe, waarbij er een showcase werd gegeven van een nieuw pakket waarmee 3D-beelden konden worden gecreëerd zonder dat er een nieuwe camera aan te pas kwam.

Met een berg aan nieuwe indrukken gingen de deelnemers aan de rondleiding huiswaarts. De rondleiding was een goede manier om in de immense beurs enkele interessante stands te bezoeken en highlights te zien, zonder dat hier eindeloos voorwerk voor gedaan hoefde te worden. Kortom: een geslaagde dag!