Mediafonds weekoverzicht 37

Door het Mediafonds gesubsidieerde programma’s in de week van 10 tot en met 16 september 2011.

Televisie

zaterdag 10 september

23:05 — 00:40
Ned. 2 / VARA

Kleine Teun

Speelfilm. Brand is analfabeet, zijn vrouw Keet huurt een privélerares voor hem in. Van het een komt het ander, en dit liefdesproduct zet de verhoudingen op scherp. Het luchtige begin leidt naar een grimmig einde.

Scenario: Alex van Warmerdam

Regie: Alex van Warmerdam

Extern producent: Graniet

zondag 11 september

17:19 — 18:00
RTV Rijnmond

RoTV (2de reeks)

Achtdelige (on)ware documentaireserie met de stad Rotterdam als uitgangspunt en arena.

Aflevering: Zorro in het Westland. Een sprookje over de economische crisis in het Westland. Rinus Janssen runt een gigantisch kassenimperium met puntpaprika’s. Alhoewel zijn glazen onderneming uitstrekt tot aan de horizon, gaan de zaken slecht en ligt zijn hart elders. Terwijl zijn vrouw en vader zich steeds meer zorgen maken of de bank het bedrijfskrediet in deze zware tijden nog wil verlengen, mijmert Rinus over een leven op de bühne.

Filmplan: Pieter Kramer

Regie: Pieter Kramer

Extern producent: Holland Harbour Film & TV

dinsdag 13 september

17:25 — 17:45
RTV Rijnmond / Regionale omroepen

Met herhaling elk uur t/m volgende dag 16.32 uur.

Hollandse Meesters: Marc Bijl

Documentaireportret van kunstenaar Marc Bijl, die zich met zijn acties, installaties, video’s en beeldhouwwerken richt op de symbolen van de massacultuur, van religie en politiek. Hij spuit letters op zuilen of fouilleert tasjes van oude dames in de Berlijnse metro. Onder de noemer ‘Corporate graffiti’ liet hij zijn naam en functie achter op billboards van bouwbedrijven, plaatste hij een betonnen Nike-logo op een basketbalveld op Alexanderplatz, spoot Adidas-logo’s op Nike-reclames en schilderde de Hollandse leeuw op oranje vuilniswagens in Duitsland.

Hollandse Meesters in de 21e eeuw is een reeks korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek.

Regie: Ditteke Mensink

Extern producent: Interakt

17:30 — 17:50
RTV Noord-Holland / Regionale omroepen

Met herhaling elk uur t/m volgende dag 16.40 uur.

Hollandse Meesters: Philip Akkerman

Documentaireportet van schilder, aquarellist en tekenaar van zelfportretten Philip Akkerman. Hij heeft een opleiding gevolgd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en Ateliers ’63 in Haarlem. Akkerman schildert sinds 1981 vrijwel uitsluitend zelfportretten. Hij onderzoekt verschillende schildertechnieken. In 30 jaar heeft hij een oeuvre opgebouwd van meer dan 6000 zelfportretten, waarvan ca. 3000 schilderijen.

Regie: Hans Hylkema

Extern producent: Interakt

vrijdag 16 september

23:15 — 00:40
Ned. 2 / VARA

De laatste dagen van Emma Blank

Speelfilm over Emma Blank, de zieke vrouw des huizes, die op haar dood wacht. Haar personeel wacht ook. Haar familieleden laten zich de stelselmatige vernederingen, pesterijen, manipulaties en emotionele chantage welgevallen omdat ze weten dat de onuitstaanbare dwingeland voor de winter dood zal zijn.

Scenario: Alex van Warmerdam

Regie: Alex van Warmerdam

Extern producent: Graniet Film

Radio

zaterdag 10 september

23:00 — 00:00
Radio 4 / NTR

De bedding: Componeren achter duinen en dijken

Tiendelige serie radiodocumentaires waarin in Nederland werkende componisten van verschillende generaties gevolgd worden. We volgen de componisten vanaf het eerste idee tot aan de uitvoering van hun compositie. Zie ook radio4.nl/debedding

Aflevering: Rake klappen. Concertgebouw De Doelen vroeg de beroemde Engelse slagwerker Colin Currie welke Nederlandse componist voor hem een stuk mocht schrijven. Het antwoord was snel en duidelijk: Joey Roukens, die behoort tot tot de jonge generatie componisten die zich heeft bevrijd van de dogma’s van het modernisme. Roukens wordt gevolgd tijdens het componeren van het Percussion Concerto voor slagwerk en symfonie-orkest, tot aan de première door Sinfonia Rotterdam o.l.v. Colin Currie.

Scenario: Bente Hamel, Catherine van Campen

Regie: Henk Burger, Aletta Becker, Fatos Vladi, Stef Visjager

zondag 11 september

00:45 — 01:00
Radio 1 / NTR

De Millennium trilogie

Radiobewerking van de Millennium Trilogie van de Zweedse schrijver Stieg Larsson. In deze trilogie raken de onderzoeksjournalist Mikael Blomqvist en hacker Lisbeth Salander verwikkeld in allerlei complexe intriges.

Scenario: Christine Geense, Anne Lichthart, Dirk van Pelt, Rick Steggerda

Regie: Marlies Cordia, Vibeke von Saher

Geluidsvormgeving: Frans de Rond, Jeroen Kuitenbrouwer

Extern producent: HoorSpelFabriek

maandag 12 september

15:34 — 15:35
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Korte verhalen, bedoeld om te verbazen, te lachen, te ontroeren of om wakker te schudden. Gemaakt door radiomakers en luisteraars.

Regie: Jair Stein

Radioplan: Jair Stein, Katinka Baehr, Chris Bajema, Maartje Duin, Bente Hamel, Tjitske Mussche, Jennifer Pettersson, Marije Schuurman Hess, Laura Stek, Stef Visjager

00:45 — 01:00
Radio 1 / NTR

De Millennium trilogie

Zie hierboven.

dinsdag 13 september

15:34 — 15:35
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Zie hierboven.

00:45 — 01:00
Radio 1 / NTR

De Millennium trilogie

Zie hierboven.

woensdag 14 september

15:34 — 15:35
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Zie hierboven.

00:45 — 01:00
Radio 1 / NTR

De Millennium trilogie

Zie hierboven.

donderdag 15 september

15:34 — 15:35
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Zie hierboven.

00:45 — 01:00
Radio 1 / NTR

De Millennium trilogie

Zie hierboven.

Digitale kanalen

Cultura 24

Humanistische Omroep

Johan Simons: Zeg dat het goed komt

Documentaire waarin gepassioneerd theatermaker Johan Simons gedurende twee jaar wordt gevolgd. Op reis, thuis met vrouw en kinderen en vooral werkend aan voorstellingen. Een even lastige als charismatische man met een missie als Europees theatermaker.

Filmplan: Ireen van Ditshuyzen

Regie: Ireen van Ditshuyzen

Extern producent: De toedracht

RVU

Telefilm 2004: Deining

Speelfilm over de gevolgen van de ziekte Alzheimer voor de omgeving van de patiënt. Een televisiejournaliste van middelbare leeftijd wordt na de dood van haar vader geconfronteerd met een steeds vergeetachtiger wordende moeder. Wanneer ze de zorg voor haar moeder op zicht neemt, lijkt ze de grip op haar bestaan te verliezen. Telefilm is een ontwikkelingstraject gericht op de totstandkoming van Nederlandse televisiefilms die inspelen op actuele maatschappelijke thema’s.

Scenario: Jetske Spanjer, Moniek Kramer

Regie: Nicole van Kilsdonk

Extern producent: Waterland Film & TV

NTR

Who Cares?

Documentaire over Het Nationale Ballet in aanloop naar de uitvoering van “Who cares?” van choreograaf George Balanchine. De muziek van George Gershwin was een belangrijke inspiratiebron voor Balanchine.

AVRO

Hans van Manen, meester van de beweging – 12 stappen

Kunstenaarsportret van choreograaf Hans van Manen. Van Manen wordt gevolgd terwijl hij aan het werk is, op reis, als choreograaf, als fotograaf, en thuis, bijvoorbeeld zoekend naar gepaste muziek voor een nieuwe choreografie.

Filmplan: Ad ‘s Gravesande, Siewert Verster

Regie: Siewert Verster, Ad ‘s Gravesande

Extern producent: AA media Maatschappij Amsterdam

NOS

Corps

De oorspronkelijk voor het Stuttgarter Ballett gemaakte choreografie ‘Corps’ van Hans van Manen door Het Nationale Ballet. Een grote groep mannen danst tegenover een tweetal vrouwen in dit sierlijke en krachtige dramatische werk. Muziek: Alban Bergs “Dem Andenken eines Engels”.

Regie: Wilbert Bank

NOS

7e symphonie

Ballet van Toer van Schaijk uitgevoerd door Het Nationale Ballet op muziek van Ludwig van Beethoven.

Regie: Jellie Dekker

VPRO

VPROJazzLive in het Bimhuis

Elf concerten rondom het VPROJazzLive festival die rechtstreeks uit werden gezonden vanuit het Bimhuis. De serie draait om nieuwe, bijzondere en kwalitatief hoogstaande jazz- en improvisatiemuziek. Ook na uitzending zijn de concerten te beluisteren via vprojazzlive.radio6.nl.

Verslag van de feestelijke concertavond rond de uitreiking van de Boy Edgar Prijs 2011 aan tenorsaxofonist Ferdinand Povel. Uit het juryrapport: “Povel is een verfijnd stilist die een aansprekend breed geluid koppelt aan een vloeiende, melodieuze manier van soleren.”

Regie: Vera Vingerhoeds

Holland Doc 24

VPRO

De onverboden stad

Documentaire. Tegen de achtergrond van de Olympische Spelen gaat de filmmaker terug naar de steeg in een oude wijk in het centrum van Beijing, waar hij woonde toen hij in de jaren negentig correspondent was van NRC Handelsblad. Zijn oude buren vertellen hun verhaal over een leven waarin niemand meer weet wat de dag van morgen brengt. Wanneer wordt de oude steeg afgebroken? Kunnen de bewoners blijven of mogen ze weg? En is het één wel beter dan het ander? De antwoorden liggen op straat – zolang als het duurt – want niemand weet hoe lang die er nog ligt.

Filmplan: Floris-Jan van Luyn

Regie: Floris-Jan van Luyn

Extern producent: Submarine

VPRO

Lagos/Koolhaas

Documentaire over de Nederlandse architect Rem Koolhaas en de snelgroeiende Nigeriaanse miljoenenstad Lagos. Koolhaas wordt gevolgd terwijl hij in Lagos onderzoek doet naar de stedelijke ontwikkeling en dynamiek van de stad. Lagos is een radicaal voorbeeld van een explosief groeiende, aan planning ontsnapte, grotendeels door arme mensen bewoonde metropool. Traditionele opvattingen over planning en architectuur werken hier niet. Improvisatievermogen, creativiteit, flexibiliteit en onconventionele oplossingen zorgen ervoor dat de stad functioneert.

Filmplan: Bregtje van der Haak

Regie: Bregtje van der Haak

Extern producent: Pieter van Huystee Film & TV

NTR

Transit Dubai

Documentaire over Dubai. In het hart van het Midden-Oosten verrijst deze moderne stad razendsnel. Het is een goudmijn voor wie meegaat met de ontwikkelingen, maar wie zijn werk verliest moet binnen een maand de stad verlaten. Vijf fotografiestudenten met verschillende achtergronden bieden een persoonlijke blik achter de smetteloze façade van deze miljoenenstad in aanbouw.

Filmplan: Ineke Smits

Regie: Ineke Smits

Extern producent: Volya Films

NTR

Janine

Documentaire over de Nederlandse violiste Janine Jansen. De muziek van violiste Janine Jansen lijkt recht uit de hemel te komen, maar er is meer nodig voor een topcarrière. Want ook hemelse muziek is onderworpen aan de banaliteiten van de markt. Als artieste voert Jansen een strijd voor de perfecte uitvoering. Wat is belangrijker, de juiste intonatie, of een interpretatie uit het hart? De commercie, intussen, voert een heel ander soort strijd, waarbij geen wapen te min is. Een openhartig en onthullend beeld van het uitzonderlijke muzikale talent van meestervioliste Janine Janssen.

Filmplan: Paul Cohen

Regie: Paul Cohen

Extern producent: IDTV Docs

IKON

All my tomorrows

Documentaire over kanker die toont dat vooruitgang in de medische wetenschap vooral geboekt wordt dankzij de onophoudelijke nieuwsgierigheid en opmerkzaamheid van de mens. De film volgt een kankerchirurg, een celbioloog, een nachtzuster, een kinderoncoloog en een patholoog in het Universitair Medisch Centrum Rotterdam. Naast hun wetenschappelijke werk omringen zij hun patiënten met zorg. Eén van de sleutels tot de oplossing van de vraag waarom cellen ongelimiteerd gaan delen zal mogelijk aangereikt worden door de muis, een dier dat ongeveer viervijfde van zijn genen gemeen heeft met de mens.

Filmplan: Sonia Herman Dolz

Regie: Sonia Herman Dolz

Extern producent: Hasten Slowly Films

VPRO / Holland doc

CityOneMinutes

Portret van een stad waarin kunstenaars op eigentijdse wijze vertellen hoe zij de stad beleven middels filmpjes van één minuut die iets vertellen over één uur uit het leven van hun stad. Op deze wijze ontstaat een gefragmenteerd portret van vierentwintig blokken van één minuut die tezamen een hele dag beslaan.

Conceptontwikkeling: Hansje van Etten, Jos Houweling

Geschiedenis 24

VPRO

East Side Stories: Het Martha Washington Hotel

Documentaire over het Martha Washington Hotel in New York. Het hotel dat sinds 1903 bestaat, is alleen bestemd voor vrouwen, mannen hebben geen toegang. In de 451, meestal kleine kamers, wonen vrouwen van zeer verschillende afkomst, soms permanent, anderen voor weken of maanden. Dankzij het doorzettingsvermogen van de huidige eigenaar en na een lange gerechtelijke procedure, is het bestaansrecht van het vrouwenhotel verzekerd.

Regie: Netty Rosenfeld

Best 24

VPRO

Begraven

Comedyserie over het begrafeniswezen. Centraal staan twee broers die na het overlijden van hun vader de leiding over een kleine begrafenisonderneming krijgen. Hun totaal verschillende karakters en volstrekt uiteenlopende ideeën over hoe dit bedrijf te runnen, zorgen voor een doorlopend conflict. Het Mediafonds heeft voor dit programma ontwikkelingssubsidie verleend.

Scenario: Tom de Ket

 

Bron: Mediafonds