Nederlandse documentaire in race voor Oscars

De Nederlandse documentaire Stand van de Sterren van regisseur Leonard Retel Helmrich is officieel gekwalificeerd voor de Oscar voor beste documentaire.

Dat heeft producent Scarabee Films zaterdag gemeld.

De Amerikaanse kwaliteitszender HBO, bekend van series als True Blood, Sex and the City en Six Feet Under, heeft de film aangekocht en zendt hem eind september uit.

HBO heeft Stand van de Sterren onlangs een week lang vertoond in bioscopen in New York en Los Angeles, wat een van de eisen voor kwalificatie voor de Oscars is.

De zender, die in Amerika 28 miljoen abonnees heeft, zendt de documentaire op 28 september uit.

Trilogie

Stand van de Sterren is het derde deel van een trilogie waarin 12 jaar lang een Indonesische familie die in de sloppenwijken van Jakarta woont, wordt gevolgd.

Door het christelijke gezin Sjamsudin te volgen, toont de film de actuele thema’s die momenteel Indonesië parten spelen: conflicten tussen religies, botsingen van generaties en het groeiende verschil tussen arm en rijk.

In het Museum of Modern Art (MoMA) in New York wordt voorafgaand aan de tv-uitzending de hele trilogie vertoond. Dit weekend verschijnt er ter gelegenheid van die vertoning een groot artikel over de trilogie en zijn makers in de New York Times.

Prijzen

Stand van de Sterren werd het afgelopen jaar al voor meer dan zestig internationale filmfestivals geselecteerd en sleepte talloze prijzen in de wacht, onder meer op het prestigieuze Sundance Festival en het IDFA.

De nominaties voor de Oscar voor beste documentaire worden op 24 januari bekendgemaakt. De uitreiking vindt plaats op 26 februari.

Het is twee keer eerder gebeurd dat een Nederlandse documentaire een Oscarnominatie in de wacht sleepte.

Bert Haanstra maakte in 1964 een kans op het beeldje met Alleman en in 1972 met Bij de beesten af. Het is nog nooit een lange Nederlandse documentaire gelukt de prijs echt te winnen.

Bron: ANP