E*Cinema: terug van weggeweest!

Een nieuw programma op 13 september – Honden, steden, mensen.

E*Cinema 13 september – Honden, steden, mensen
In de maandelijkse serie E*Cinema besteedt EYE Film Instituut Nederland aandacht aan de historische én hedendaagse experimentele film. E*Cinema opent het nieuwe seizoen met vier nieuwe korte films van (jonge) makers, waarvan er drie kortgeleden afstudeerden aan de academies. De E*Cinema serie is nog tot en met december 2011 in EYE Vondelpark. In het voorjaar van 2012 betrekt EYE zijn nieuwe onderkomen aan de noordelijke IJ-oever van Amsterdam. Ook op de nieuwe locatie wordt de E*Cinema serie voortgezet.

Programma 21.15 (100 minuten)

De vier regisseurs buigen zich over relaties waarin een zekere mate van vervreemding is opgetreden. Zo maakte Rietveld-student Toshie Takeuchi de fictiefilm Tampopo Head and the Name of the Dogs (2011, 17’), over een man die met zes honden leeft en die de puppies de namen geeft van zijn buren. De film toont de melancholie van de hondenbezitter die zijn (menselijke) emoties op het dier projecteert. Ook in Dochters (2011, 23’), de afstudeerfilm van Marta Jurkiewicz aan de Filmacademie, worden verhoudingen op de proef gesteld: Marta’s moeder zorgt voor grootmoeder Elzbieta. Maar zal Marta – al tien jaar in Nederland –  even vanzelfsprekend voor háár moeder in Polen zorgen? In het asielzoekerscentrum komen de verhoudingen helemaal op scherp te staan: in Tussen Tijd (2010, 26’) observeert Kees-Jan Husselman (HKU) hoe vluchtelingen van allerlei pluimage het met elkaar moeten zien te rooien tijdens het wachten op de behandeling van hun aanvraag.

Abstracter van aard is de samenwerking van kunstenaars Walter van Broekhuizen en Arjen de Leeuw in Une condition naturelle (2011, 12’), een artist-in-residence-project dat tot stand komt in het Friese Beetsterzwaag. De film maakt onderdeel uit van een ‘Gesamtkunstwerk’  waarin de relatie tussen natuur en stedelijke omgeving en de wens van de mens om de natuur te beheersen tot uitgangspunt worden genomen. Hamvraag: wat gebeurt er als je de wildernis bezit van je laat nemen?

Une condition naturelle – Tampopo Head and the name of the Dogs

Une condition naturelle
Walter van Broekhuizen en Arjen de Leeuw 2011 12’
Nederlands gesproken

Tampopo Head and the Name of the Dogs
Toshie Takeuchi 2011 17’
Japans gesproken, Engels ondertiteld.

Tussen Tijd
Kees-Jan Husselman 2010 26’
Nederlands gesproken, Engels ondertiteld.

Dochters
Marta Jurkiewicz 2011 23’
Pools gesproken, Engels ondertiteld

Dochters                                                                                              Tussentijd

Achteraf Q&A met de makers. Filmmakers Kees-Jan Husselman, Marta Jurkiewicz, Arjen de Leeuw en Toshie Takeuchi zijn aanwezig.

Honden, steden, mensen
13 september 2011, 21.15
EYE, Vondelpark 3, Amsterdam.

Losse kaarten (NBF-leden tegen kortingstarief op vertoon van de NBF ledenpas):
Normaal: € 8,00 Korting: € 6,70. Vrienden van EYE: € 4,50
Kaarten kopen via de website http://www.eyefilm.nl of reserveren via 020 5891400

Komende edities E*Cinema 2011:
18 oktober: Inter-Action: Shorts by SEAT, Seattle Experimental Animation Team (Animatie)
november: Films van Jeroen Eisinga
december: nieuwe experimentele films en muziek van Knalpot

Nieuwe locatie 2012
In het voorjaar van 2012 betrekt EYE zijn nieuwe onderkomen aan de noordelijke IJ-oever van Amsterdam. EYE is de eerste grote culturele instelling die de sprong neemt over het IJ. Het nieuwe gebouw biedt onderdak aan vier modern geoutilleerde filmzalen van totaal 600
zitplaatsen. Er is volop ruimte voor tentoonstellingen, educatieve activiteiten en bijeenkomsten. Een filmlab, een collectie panorama, een winkel en een café-restaurant met terras maken het aanbod compleet. EYE maakt deel uit van de nieuwe Amsterdamse stadswijk Overhoeks, genoemd naar de toren Overhoeks op het voormalige Shell Research-terrein.

Bron: EYE Film Instituut