Monster-animatiefilm gaat naar Oscars

De korte Nederlandse animatiefilm The Monster of Nix is namens Nederland ingezonden voor de Oscar voor Best Animated Short Film.

De Oscar selectiecommissie Animatiefilm bestond dit jaar uit afgevaardigden van het Holland Animation Film Festival (HAFF), het Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf) en de Vereniging van Nederlandse Animatie Producenten (VNAP).

Monster

Studio Rosto is verantwoordelijk voor het maken van The Monster of Nix. Autour de Minuit (uit Frankrijk) en CinéTé (uit België) waren co-producenten in deze productie.

The Monster of Nix is een animatiemusical die het verhaal van de tienjarige Willy vertelt. Willy gaat het gevecht aan met het allesverslindende monster in het dorpje Nix.

Rosto maakte de film voor zijn zoon Max, die tijdens de start van de productie zes jaar oud was. Toen de film eindelijk klaar was, was Max inmiddels twaalf. De film is bedoeld voor kijkers tussen de 10 en 100 jaar. Stemmen zijn ingesproken door Terry Gilliam en Tom Waits. Het Metropole Orkest, Franse Indie-band The Dø en het Amerikaanse The Residents werkten mee aan de soundtrack.

Prijzen

Regisseur/kunstenaar Rosto en zijn studio Rosto A.D zijn bekend om videoclips, online graphic novels en onafhankelijke korte films. Onder andere Three Wreckers : No Place Like Home (2009), Big White/Big Black (2006) en Jona/Tomberry (2005) zijn van Rosto’s hand. Rosto heeft meerdere internationale prijzen gewonnen, waaronder de Grand Prix Semaine de la Critique voor beste korte film in Cannes, hij won deze prijs in 2005 voor Jona/Tomberry.

The Monster of Nix draait in Nederland tijdens het Nederlands Film Festival en tijdens Cinekid. In de week van Halloween (oktober) brengt EYE Film Instituut Nederland de film nogmaals uit in de bioscoop.