Crowdfunding groeit in Nederland

Crowdfunding staat in Nederland nog in de kinderschoenen, maar is sterk in opkomst. Bij die manier van fondsenwerven proberen mensen via internet particulieren te enthousiasmeren om geld in projecten te steken.

Sinds 1 januari zijn meer dan tachtig Nederlandse projecten van start gegaan die zijn medegefinancierd door crowdfunding. In de eerste helft van 2011 is er ongeveer 750.000 euro verzameld via Nederlandse sites. Dat blijkt uit een rondgang van crowdfunding-onderzoekers langs de Nederlandse crowdsourcing-sites. Via buitenlandse sites is er door Nederlanders naar schatting nog een hetzelfde bedrag opgehaald.

Kunst en boeken

Bij crowdfunding proberen mensen in een vastgestelde termijn het benodigde bedrag binnen te halen. De particulieren die doneren, krijgen daar in sommige gevallen geld voor terug. In andere gevallen gaat het om een gift.

De afgelopen maanden zijn verschillende internetplatforms gestart of verder gegroeid. Zo zijn er crowdfundingplatforms in de kunst, voor goede doelen, journalisten, schrijvers, muzikanten en ondernemers.

Het meeste geld dat word opgehaald is voor kunstprojecten, zoals bij Red Light Radio. Ook gaat er veel geld naar het publiceren van boeken.

Geen garantie op succes

Onderzoeker Gijsbert Koren houdt met een eigen consultancybureau de trend in de gaten. Volgens hem groeit crowdfunding in Nederland sterk, maar staat de financieringsvorm hier nog in de kinderschoenen. “In de Verenigde Staten is er bij één site, kickstarter.com, al 50 miljoen dollar opgehaald. Veel meer dus dan bij ons. Daar zijn ze ook meer gewend om geld in projecten te steken.”

Niet iedereen lukt het om via crowdfunding de financiering voor een project rond te krijgen. Volgens Koren slaagt grofweg de helft daarin.

Hij denkt dat de komende tijd nog meer soorten crowdfunding-platformen starten. “Denk aan sportprojecten of wijkinitiatieven. Als een wijk bijvoorbeeld een speeltuin wil hebben, dan kun je crowdfunding daarvoor inzetten. Dan wordt de financiering een soort vrijwillige aanvulling op de belasting.”

Geld opgehaald in de eerste helft van 2011

Platforms voor de creatieve sector

Niche Online sinds Succesvolle projecten (totaal) Donateurs (totaal) Gedoneerd (eerste helft 2011)
Voordekunst Kunst, NL Nov. 2010 11 +/- 800 175.000 (waarvan maximaal 50.000 uit de crowd)
Sellaband Muziek, Internationaal Aug. 2006 60 (7 NL) +/- 70.000 Is internationaal
TenPages Boeken, NL Feb. 2010 42 +/- 9.000 Grove schatting: 150.000 tot 250.000
Schrijversmarkt Boeken, NL Jan 2010 enkelen honderden Grove schatting: 5.000
BookaBook Boeken, NL Nov. 2009 enkelen een paar honderd
Cinecrowd Films, NL Feb. 2011 7 honderden 60.000
Nieuwspost Journalistiek, NL Maa. 2011 3 een paar honderd 15.000
Crowdfunding Facilities Allerlei, NL Mei 2011 0 enkelen

Bron: NOS