Bezuinigingen op cultuur gaan door

Staatssecretaris Zijlstra blijft bij de veelbesproken bezuinigingen van 200 miljoen euro op kunst en cultuur. Dat werd duidelijk tijdens het kamerdebat daarover.

Hij kwam ook de coalitiepartijen niet tegemoet. Het CDA wil regionale orkesten behouden, de VVD wil steun voor het Friese theatergezelschap Tryater en de PVV komt op voor de Opera Zuid. Zijlstra zei begrip te hebben voor de bezwaren, maar zegde uiteindelijk geen steun toe aan de voorstellen.

De staatssecretaris noemde de plannen sympathiek, maar zegt er geen geld voor te hebben. Een aantal partijen uit de oppositie stelde voor om de bezuinigingen gefaseerd in te voeren, maar ook daar ziet Zijlstra niets in.

De toon van het debat was een stuk vriendelijker dan in de afgelopen weken, waarin voor- en tegenstanders van de bezuinigingen elkaar voor rotte vis uitmaakten.

Volgens Zijlstra is het tijd om respectvoller met elkaar om te gaan. In Nieuwsuur zei hij: “We bewijzen de cultuursector geen dienst om erover te praten zoals we de afgelopen tijd hebben gedaan.”

Ook zei hij wel degelijk te zijn geraakt door de protesten uit de kunst- en cultuurwereld. Maar wat betreft de voorgenomen bezuinigingen bleef hij toch onvermurwbaar: “We willen af van de vanzelfsprekendheid van overheidssubsidies. Ik hoop dan ook dat de kern van de voorstellen overeind blijft.”

Maandagmiddag protesteerden in Den Haag 7000 mensen tegen de bezuinigingen.

Bron: NOS