Documentaire over loslaten door meditatie

Op zondag 4 september, om 14:00 uur zendt de BOS Echte mannen huilen niet uit op Nederland 2. De herhaling van deze documentaire zal op 10 september om 10:00 worden uitgezonden.

Anneloor van Heemstra volgt in haar documentaire een grofvuilwerker met hartklachten, een chauffeur uit Irak met een oorlogstrauma en een overspannen leidinggevende tijden hun trainingen mindfulness. Alle drie de mannen hebben het gevoel dat ze geen controle hebben over hun eigen leven en geluk. Met de hulp van meditatie willen ze daar iets aan veranderen.

Boeddhistisch

Mindfulness is gebaseerd op de Boeddhistische Vipassana-meditatie. Deze vorm van meditatie richt zich op het accepteren van het ‘nu’ en wat er in het leven gebeurt. Mensen met stressklachten blijken erg veel baat bij deze Boeddhistische kunst te hebben. Steeds meer bedrijven gebruiken de trainingen voor werknemers in de ziektewet.

Controle

Grofvuilverwerker Fred had voordat hij aan de trainingen begon nooit van meditatie gehoord. Hij had extreme angst om dood te gaan en was daarom thuis niet te genieten, zo stelt hij zelf. Zijn vrouw noemt zijn mediteren spottend dementeren maar zelf stelt hij dat hij dat niet erg vindt, hij heeft zijn angsten nu onder controle.

Chauffeur Azad vertelt dat zijn naam ‘vrij’ betekent, maar hij heeft nooit vrij kunnen zijn, zo stelt hij zelf. Hij werd geslagen door zijn ouders, ging het leger in en belandde nadat hij deserteerde maandenlang in de beruchte Abu Graib gevangenis, waar hij werd gemarteld. In Nederland is hij veilig maar zit hij ook vast aan zijn herinneringen. Hij mediteert in de hoop zich vrijer te kunnen voelen, en zich te kunnen verlossen van zijn herinneringen, de angst, woede en de bijkomende (mentale) pijn.

 

Voor meer informatie gaat u naar de website van de Boeddhistische Omroep