60 jaar documentaire – De keuze van Frank Wiering

De Nederlandse televisie viert in oktober haar zestigste verjaardag. Holland Doc 24 trakteert deze zomer op experts, die het televisievak door en door kennen.

Zij kiezen een documentaire die ze er de afgelopen zestig jaar uit vonden springen. De kenners zijn Saskia van Schaik, Cherry Duyns, Cees van Ede, Frans Bromet, Ellen Jens, Emile Fallaux, Jannie Langbroek en Frank Wiering. Deze week is Frank Wiering aan de beurt. Wiering heeft zo’n driehonderd films en programma’s op zijn naam staan. Hij werkt al veertig jaar bij de VPRO, waarvan de laatste vijf jaar als hoofdredacteur. Hij koos voor de film ‘De nieuwe mens’.

Vanuit een persoonlijke zoektocht naar verdieping maakte Frank Wiering in 1984 De nieuwe mens (VPRO, 1984), een documentaire over vier volgelingen van de Indiase goeroe Bhagwan Shree Rajneesh. Ze probeerden een andere invulling aan hun leven te geven en zich te ontworstelen aan de consumptiemaatschappij, carrièredwang en status.

Uitzending o.a. maandag 15 augustus om 22.00 uur.

Naar aanleiding van de keuze van Frank Wiering selecteerde Holland Doc 24 een aantal films waarin mensen op zoek zijn naar een alternatieve levenswijze.

Twintig jaar na De nieuwe mens zocht Frank Wiering de vier hoofdpersonen uit die film weer op. Hij wil achterhalen hoe zij nu in het leven staan en hoe zij terugkijken op hun tijd bij de Bhagwan-beweging. Het resultaat daarvan is te zien in De meester en het echte leven (VPRO, 2004).
Uitzending o.a. zondag 14 augustus om 21.00 uur.

In 1978 koopt een groepje idealistische jongeren in Londen een oude vissersboot. Ze dopen hem om tot Rainbow Warrior en trekken ten strijde tegen de walvisvangst en het dumpen van kernafval in zee. Suzanne Raes laat in The Rainbow Warriors of Waiheke Island (NPS, 2010) zien hoe de rebellen van toen, na een leven vol actie, zoeken naar een vrediger bestaan.

Uitzending o.a. dinsdag 16 augustus om 21.00 uur.

Children of the Sun (Ran Tal, Israel, 2007) is een intiem portret van mensen die in de jaren twintig en dertig opgroeiden in een kibboets als de kinderen van de eerste pioniers. De beelden van de jaren dertig tot en met de jaren tachtig laten een gemeenschap zien, waarin kinderen na de geboorte gescheiden worden van hun ouders. De kinderen zien hun ouders slechts een paar uur per dag, na gedane arbeid.
Uitzending o.a. donderdag 18 augustus om 22.00 uur.

In De Kresj (Marije Meerman, VPRO, 1995) wordt een beeld geschetst van de antiautoritaire crèche ‘Prins Constantijn’ in Amsterdam. Aan het woord komen mensen die begin jaren zeventig als kind op deze crèche zaten. Zij zijn inmiddels twintigers en vertellen hoe zij deze opvoeding hebben ervaren en hoe deze hun leven nu nog beïnvloedt.
Uitzending o.a. zaterdag 13 augustus om 21.45 uur.

Bron: Holland Doc