60 jaar documentaire – De keuze van Jannie Langbroek

Volgende week licht Jannie Langbroek de keuze voor ‘Diary of a Times Square Thief’ toe. Jarenlang kocht zij films en documentaires aan voor de VPRO en nu selecteert zij films voor festivals als het IFFR en IDFA. “Toen ik deze film zag dacht ik: wat geweldig dat dit nog gemaakt wordt”.

60 jaar televisie in Nederland. Binnenkort is het zover. Holland Doc 24 viert dit feestje deze zomer met acht ‘kenners’. Acht gerenommeerde televisiemakers kiezen een documentaire die er wat hen betreft in de afgelopen zestig jaar uitsprong. Komende weken kunt u kijken naar de keuzes van Jannie Langbroek, Ellen Jens, Frank Wiering en Cherry Duyns. Deze week licht Jannie Langbroek de keuze voor ‘Diary of a Times Square Thief’ toe. Jarenlang kocht zij films en documentaires aan voor de VPRO en nu selecteert zij films voor festivals als het IFFR en IDFA. “Toen ik deze film zag dacht ik: wat geweldig dat dit nog gemaakt wordt”.

Filmmaker Klaas Bense gaat in Diary of a Times Square Thief (BOS, 2008) op zoek naar de schrijver van een mysterieus dagboek dat hij op eBay gekocht heeft. In het bijzondere boekje staan de avonturen beschreven van een jonge man die eind jaren tachtig vanuit het middenwesten van Amerika naar New York reisde om daar zijn droom te verwezenlijken en als schrijver door te breken.

Naar aanleiding van de keuze van Jannie Langbroek selecteerde Holland Doc 24 nog twee films waarin een dagboek centraal staat.

In 51 Birch Street (2005) bezoekt Doug Block voor een laatste keer zijn ouderlijk huis en vindt daar de dagboeken van zijn onlangs overleden moeder. Block dacht altijd dat zijn ouders, die 54 jaar getrouwd waren, een goed huwelijk hadden. Als zijn 83-jarige vader vlak na het overlijden van zijn moeder gaat samenwonen met zijn vroegere secretaresse is Block verbijsterd, en gaat op onderzoek uit.

Regisseur en fotograaf Ed van der Elsken krijgt te horen dat hij ongeneeslijk ziek is. In Bye (VPRO, 1990) houdt hij een jaar lang een ‘videodagboek’ bij. Zonder terughoudendheid filmt zijn eigen aftakeling,  wanhoop en verdriet, omdat hij alles en iedereen waar hij van houdt moet loslaten.

Holland Doc 24 – Bekijk de wereld met andere ogen

60 jaar documentaire – De keuze van Jannie Langbroek op Holland Doc 24

van zaterdag 6 augustus tot en met vrijdag 12 augustus 2011

Iedere dag om 21.00 uur een topdocumentaire. Kijk voor alle de uitzendtijden op:  www.hollanddoc.nl/live

Bron: persbericht Holland Doc