Films voortaan korter in bioscoop

Films zijn in de toekomst waarschijnlijk minder lang in de bioscoop te zien.

Dat zegt Lauge Nielsen, directeur van bioscoopketen Pathé, vrijdag tegen radiozender BNR.

De filmmarkt beweegt sneller dan voorheen, vooral sinds de introductie van video-on-demand (VOD).

“Veel films zijn nu na zes tot acht weken al uitgedraaid”, zegt Nielsen. “Het gemiddelde zal in de toekomst waarschijnlijk neerkomen op vier tot zes weken.” Pathé is met 22 vestigingen marktleider van de Nederlandse bioscopen en verkoopt bijna de helft van alle bioscoopkaartjes.

Met VOD kunnen films tegen betaling legaal via internet worden bekeken. Een film is doorgaans vier maanden na de bioscooppremière beschikbaar op VOD. Momenteel wordt in de Verenigde Staten gedebatteerd of deze tijd moet worden ingekort tot drie of zelfs twee maanden.

De nieuwe technische ontwikkelingen beperken het filmaanbod voor de bioscoopganger niet, zegt een woordvoerder van Pathé.” Het is eerder een flexibeler programmering die afgestemd kan worden op de betreffende films en het bijbehorende publiek.

Met de oprukkende digitale techniek hoeft een film niet te worden teruggespoeld en kan in principe meteen een nieuwe voorstelling worden gestart. Hierdoor is minder tijd nodig tussen de voorstellingen.

Zo kunnen in kortere tijd meer bezoekers de film zien, waarmee het mogelijk is in minder tijd hetzelfde aantal voorstellingen en bezoekers te behouden. Vooral bij populaire films zou dit een pluspunt zijn.

Aan de andere kant zijn sommige films niet gebaat bij veel voorstellingen per week, maar juist bij een langere looptijd, aldus Pathé. Zo heeft het publiek voor bijvoorbeeld arthousefilms langer de mogelijkheid de film te bezoeken.

Daar is dan ook ruimte voor omdat de grote kaskrakers niet meer de zalen ‘bezet’ houden.

Bron: Novum