60 jaar documentaire – De keuze van Emile Fallaux

Van zaterdag 30 juli tot en met vrijdag 5 augustus staat de keuze van Emile Fallaux centraal.

De Nederlandse televisie bestaat in oktober zestig jaar. Holland Doc 24 vindt het daarom tijd voor een feestje en heeft een aantal experts uitgenodigd om dit te vieren met hun favoriete documentaires van die afgelopen zestig jaar. De kenners zijn Saskia van Schaik, Cherry Duyns, Cees van Ede, Frans Bromet, Ellen Jens, Emile Fallaux,  Jannie Langbroek en Frank Wiering. In de week van 30 juli tot en met 5 augustus is de keuze van Emile Fallaux te zien op het digitale documentairekanaal. Fallaux heeft programma’s gemaakt voor de VARA en de VPRO, was vijf jaar lang directeur van het International Film Festival Rotterdam en werkte van 2005 tot zijn pensioen in 2009 als hoofdredacteur van het weekblad Vrij Nederland. Emile Fallaux koos voor de avondvullende documentaire ‘Vastberaden, maar soepel en met mate’ met de ondertitel ‘Herinneringen aan Nederland 1938 -1948’. Holland Doc 24 zendt naar aanleiding van de keuze van Fallaux deze week meer documentaires uit over oorlog en conflicten.

Vastberaden, maar soepel en met mate (Hans Keller, Hans Verhagen en Henk Hofland, 1977, VPRO) is een ruim drie uur durende documentaire over de jaren 1938 tot en met 1948 in Nederland. In deze film komen voor het eerst zowel burgers als autoriteiten aan het woord. Ook nieuw aan deze documentaire was dat er gebruik gemaakt werd van amateurbeelden. Volgens de makers gaven de officiële films alleen maar ‘de boulevards en pleinen’ te zien , terwijl de amateuropnamen juist ‘de zijstraten van de geschiedenis’ konden tonen.

Marga Minco, de schaduw van de herinnering (VPRO, 2010) is een documentaire van Maarten Schmidt & Thomas Doebele waarin Marga Minco vertelt over wat haar en haar familie in de Tweede Wereldoorlog is overkomen. De inmiddels negentig jarige schrijfster zit nog dagelijks achter haar typemachine en vertelt over haar herinneringen, het schrijven en de werkelijkheid.

De documentaire Faces (Gérard Maxim , NTR, 2007) van Gérard Maxim is het verhaal achter het Face 2 Face project.  De Franse fotograaf en straatkunstenaar JR organiseerde samen met zijn vriend Marco de grootste illegale fototentoonstelling ooit. JR’s foto’s van lachende en gekke bekken trekkende Palestijnen en Israëli’s hangen zij aan zij op de Israëlische Muur. Op deze luchtige manier probeert JR de complexiteit en absurditeit van de situatie in het Midden Oosten ter discussie te stellen.

Het pretpark Dream City, gelegen in Irak, is een stad die in alle opzichten het compleet tegenovergestelde is van het land waarin het ligt. In deze ‘droomstad’ eten Sjiieten een ijsje, gezeten naast Soennieten, terwijl een groepje luidruchtige Amerikaanse militairen grappen zitten te maken aan een tafeltje daarnaast. De documentaire Dream City – Iraq (Thomas Kaan, VPRO, 2007) portretteert enkele bezoekers van het pretpark.

In Goede man, lieve zoon (Heddy Honigmann, 2001) staan de herinnering en het overleven centraal.  In 1992 zijn in het Bosnische dorp Ahatovici nagenoeg alle mannen door Servische troepen vermoord. In deze documentaire wordt de nabestaanden gevraagd naar de persoonlijke verhalen over hun mannen, zonen en vaders aan de hand van een foto, shirt of stuk gereedschap.

Holland Doc 24 – Bekijk de wereld met andere ogen

60 jaar documentaire – De keuze van Emile Fallaux op Holland Doc 24

van zaterdag 30 juli tot en met vrijdag 5 augustus 2011

Iedere dag om 21.00 uur een topdocumentaire. Kijk voor alle de uitzendtijden op:  www.hollanddoc.nl/live

Op de hoogte blijven? Meldt u via de website aan voor de nieuwsbrief.
Via twitter, Facebook en Youtube is Holland Doc ook op de voet te volgen.

Het digitale kanaal Holland Doc 24 zendt wekelijks documentaires uit rond een bepaald onderwerp. Holland Doc 24 is 24 uur per dag te ontvangen via internet en digitale televisie. Kijk op www.hollanddoc.nl voor meer informatie. Op de site staan ook nog eens ruim 1000 films en radiodocumentaires on demand in het kijk- en luisterarchief.

Holland Doc 24 is te bekijken op de volgende manieren:
Live stream op het internet: http://www.hollanddoc.nl/live
Bij UPC Digital op: kanaal 309
Bij CAIW op: kanaal 118
Bij Ziggo op: kanaal 209
Interactieve tv van KPN: kanaal 102

Holland Doc 24 maakt deel uit van het documentaireplatform van de publieke omroep met Holland Doc op Nederland 2, Holland Doc Radio op Radio 1, www.hollanddoc.nl en het digitale kanaal.

Bron: Holland Doc