Talpa moet RTL afstoten voor overname SBS

Tv-producent Talpa van John de Mol en de Finse uitgever Sanoma mogen de Nederlandse activiteiten van SBS overnemen.

Talpa moet dan wel zijn minderheidsbelang in televisiezender RTL binnen 3 jaar verkopen en tot die tijd onderbrengen in een onafhankelijke stichting. Dat heeft mededingingsautoriteit NMa vrijdag bekendgemaakt.

Daardoor wordt volgens de NMa voorkomen dat Talpa invloed heeft op SBS en RTL, wat een concurrentievoordeel zou kunnen betekenen.

Talpa heeft sinds 2007 een minderheidsbelang van bijna 27 procent in RTL en heeft een samenwerkingsverband met de zenders van RTL.

Talpa heeft daarmee mogelijk invloed op de groep. ”Een dergelijke situatie is niet wenselijk. Televisieproducent Talpa zou zijn concurrenten kunnen weghouden bij SBS en RTL. Ook de concurrentie tussen RTL en SBS kan verminderen”, stelde de NMa.

En dat zou dan weer ten koste gaan van de keuzevrijheid van de kijker. ”Door het belang in RTL op afstand te plaatsen en uiteindelijk af te stoten, blijft de invloed van Talpa beperkt tot SBS. Daar gaat het ons om”, aldus bestuurslid Henk Don.

De concurrentiewaakhond voorziet verder geen problemen door de overname, hoewel via de overname onder andere Veronica Magazine, nu van SBS, in handen van Sanoma komt. De uitgever heeft ook een belang in Bindinc, dat televisiegidsen van bijvoorbeeld de KRO en AVRO uitgeeft.

Volgens de NMa bedienen die titels duidelijk andere doelgroepen. ”Ook op de distributiemarkt voor losse tijdschriften, zoals programmagidsen, ontstaan door de overname geen concurrentieproblemen.”

Op 20 april van dit jaar maakten Talpa en Sanoma bekend dat ze de Nederlandse activiteiten van SBS wilden inlijven.

Talpa gaat zijn best doen om het belang af te stoten, maar de manier waarop is mede afhankelijk van RTL, licht een woordvoerder van Talpa toe. “Het pikante is dat RTL volgens een afspraak uit 2007 uiterlijk eind volgende week het Talpa-belang mag terugkopen. Dat valt nu toevallig zo samen.”

Als RTL zijn belang niet terugkoopt, krijgt Talpa drie jaar de tijd om het zelf te verkopen. Mocht dat niet lukken, dan heeft Talpa het recht om een beursgang van RTL Nederland op te zetten.

Bron: ANP