Mediafonds weekoverzicht 29

Door het Mediafonds gesubsidieerde programma’s in de week van 16 tot en met 22 juli 2011.

Televisie

zaterdag 16 juli

16:40 — 16:55
België 2 / NTR
De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob

Jeugdanimatieserie. De niet zo snuggere brandweerman Bob en het slimme meisje Kika proberen Tijgertje, de kat van Kika, van de kerktoren te redden. Dan worden ze door een tyfoon naar de andere kant van de wereld geblazen. Ze gaan op weg naar huis om Tijgertje te redden. Per aflevering reizen ze door een ander deel van de wereld.
Scenario: Vincent Bal, Colette Bothof
Regie: Colette Bothof, Vincent Bal
Animatie: Fons Schiedon
Extern producent: Submarine

21:35 — 22:10
Ned. 3 / AVRO
Najib & Julia

Dertiendelige dramaserie over de onmogelijke liefde tussen een degelijk Nederlands meisje en een Marokkaanse pizzakoerier met banden met het criminele circuit. Julia is een hockeytalent en traint voor Jong Oranje totdat ze in het bijzijn van Najib haar enkel breekt. Het Mediafonds heeft voor dit programma ontwikkelingssubsidie verleend.
Regisseur: Theo van Gogh
Scenario: Justus van Oel
Extern producent: Column Producties

zondag 17 juli

12:50 — 13:05
Ned. 3 / NTR

De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob
Zie hierboven.

16:40 — 16:55
België 2 / NTR
De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob
Zie hierboven.

maandag 18 juli

16:40 — 16:55
België 2 / NTR

De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob
Zie hierboven.

23:40 — 00:30
Ned. 2 / NTR
A’dam – E.V.A. (Amsterdam En Vele Anderen)

Achtdelige dramaserie over de levens van uiteenlopende Amsterdammers. De 24-jarige Adam de Heer komt rechtstreeks uit de Zeeuwse klei in het rumoerige Amsterdam wonen om te werken bij de dienst Uitvaarten van Gemeentewege. Door een botsing leert hij zijn 30-jarige vrijgevochten buurvrouw kennen. Eva worstelt met relaties, haar familie en met zichzelf. Adam wordt halsoverkop verliefd op Eva. Aflevering 8: Hamsterdam (slot)
Scenario: Robert Alberdingk Thijm
Regie: Norbert ter Hall
Extern producent: Flinck Film

dinsdag 19 juli

16:40 — 16:55
België 2 / NTR

De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob
Zie hierboven.

23:45 — 00:36
Ned. 2 / NCRV
De negen dagen van de Gier

Dramaserie waarin episodes worden beschreven uit de levens van gewone mensen met gewone problemen in de stad Rotterdam. Op een dag vliegt er een gier boven Rotterdam. Niemand weet waar het dier vandaan komt, maar vanaf die dag veranderd het leven van een aantal mensen ingrijpend. Victor staat op het punt om aan zijn medewerkers te vertellen dat hij ongeneeslijk ziek is en politierechercheur Martin vindt niet ver daar vandaan een vermoorde informant. Een gier zweeft boven de stad en boven deze gebeurtenissen, waar witteboordencriminaliteit zijn tentakels steeds verder uitspreidt. Aflevering 8 (slot)
Scenario: Willem Capteyn, Carel Donck
Regie: Boris Paval Conen

woensdag 20 juli

16:40 — 16:55
België 2 / NTR

De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob
Zie hierboven.

vrijdag 22 juli

16:40 — 16:55
België 2 / NTR

De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob
Zie hierboven.

18:34 — 19:00
TV West

Hollandse Meesters in de 21st eeuw: Koos Breukel
Documentaireportret van fotograaf Koos Breukel. Breukels atelier met boekenkasten langs de wanden, een lange houten tafel en stapels foto’s en tijdschriften ademt de sfeer van een huiskamer. De fotograaf heeft een voorliefde voor oude camera’s en voor ambachtelijke zwart-wit fotografie. Hij zoekt in zijn portretten naar de mens achter het imago, en naar het vermogen van de mens om het leven te trotseren. Hollandse Meesters in de 21e eeuw is een reeks korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek.

Herhaling elk uur tot zaterdagmiddag.

Regie: Eddy Terstall
Extern producent: Interakt
Digitale kanalen
Holland Doc 24

NTR
O Amor Natural

Documentaire over de erotische poëzie van de Braziliaanse dichter Carlos Drummond de Andrade (1902-1987). Hij schreef deze gedichten tijdens de laatste twintig jaar van zijn leven, maar ze werden pas na zijn dood gepubliceerd. Bijna iedereen in Brazilië kent zijn gedichten. Een aantal Brazilianen op leeftijd declameert de gedichten vol passie. Met introductie door Cees van Ede.
Filmplan: Heddy Honigmann
Regie: Heddy Honigmann
Extern producent: Pieter van Huystee Film & TV

VPRO
Sexy

Zevendelige documentaireserie waarin jongeren vanaf veertien jaar uit heel Nederland openhartig, grappig en ontroerend vertellen over hun liefdesleven. Zo zijn te zien een tienermoeder en haar baby, twee jongens die voor elkaar vielen op msn en in het echt verliefd bleven, een blind meisje en haar bijna blinde vriendje en twee meisjes die voor het eerst gaan samenwonen. Zijn ze preuts of ruimdenkend, onzeker of zelfbewust? Worden ze beïnvloed door media of weten ze zelf wel wat goed en slecht is, vies en lekker?
Scenario: Menna Laura Meijer
Regie: Menna Laura Meijer
Extern producent: Lemming Film

NTR
Forever

Documentaire over de begraafplaats Père-Lachaise in Parijs, waar tal van kunstenaars en artiesten vanuit de hele wereld hun laatste rustplaats hebben gevonden. Trouwe bezoekers van de graven of liefhebbers van hun kunst vertellen over de troost die zij vinden bij wat de overledenen hebben achtergelaten.
Filmplan: Heddy Honigmann
Regie: Heddy Honigmann
Extern producent: Cobos Films

VPRO
Babaji, an Indian Love Story

Documentaire over de 103-jarige Indiase weduwnaar Babaji. Hij heeft een graf gedolven naast het graf van zijn vrouw, die ruim tien jaar eerder is overleden. Elke dag gaat hij er in liggen, wachtend op zijn dood. Babaji leeft in twee werelden: de wereld van het nu met zijn alledaagse handelingen en rituelen, en de wereld van de herinneringen waarin hij zich terugtrekt wanneer hij in zijn graf ligt. Een verhaal over de liefde, de dood en het verstrijken van de tijd.

Filmplan: Jiska Rickels
Regie: Jiska Rickels
Extern producent: Dieptescherpte bv

IKON
Het geloof van de vliegende vogels

Documentaire over een groep waar je zelden iets van hoort: de Turkse Alevieten in Nederland. Toch is ongeveer éénderde van de Turkse Nederlanders Aleviet. Portret van de kleine maar zeer actieve alevitische gemeenschap in Deventer, waarin drie generaties gevolgd worden in de aanloop naar de Cem: een jaarlijks terugkerende religieuze bijeenkomst voor de Alevieten.
Filmplan: Sabine König
Regie: Sabine König
Extern producent: Zuidenwind

VPRO
Korreltjie, niks is my dood

Documentaire. Portret van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker (1933-1965) en haar rol binnen de ‘Sestigers’, een beweging van Zuid-Afrikaanse kunstenaars in verzet tegen nationalisme en apartheid. In het bestaan van Ingrid Jonker verenigden zich een generatieconflict en een politiek geschil -haar vader was een conservatief politicus- dat verstrekkende gevolgen zou hebben voor het apartheidsbewind, terwijl in haar gedichten de grote verbondenheid met het Zuid-Afrikaanse landschap doorklinkt.
Filmplan: Henk van Woerden, Saskia van Schaik
Regie: Saskia van Schaik
VPRO

Boris Ryzhy
Documentaire. Portret van de jonge dichter Boris Ryzhy voor wie het leven in de ijzige industriestad Jekaterinburg ondraaglijk werd. Hij pleegde in 2001 op 26-jarige leeftijd zelfmoord. Over poëzie, de Russische maffia, zelfmoord, liefde en de tragiek van de Perestrojka jaren.
Filmplan: Aliona van der Horst
Regie: Aliona van der Horst
Extern producent: Zeppers Film & TV

VPRO
Tsypkin, een Russische vertelling

Documentaire over het leven van de Joods Russische arts Leonid Tsypkin (1926-1982), die eigenlijk schrijver wilde zijn. Zijn boek Zomer in Baden-Baden over Dostojevski werd na zijn overlijden ontdekt door Susan Sontag, die het beschouwt als een van de mooiste en origineelste werken van de vorige eeuw. De vorm van de documentaire wordt bepaald door meerdere verhaallijnen, interviews, het gebruik van film- en fotoarchiefmateriaal, en een visuele vormgeving die lijkt op de stijl van de roman.
Filmplan: Saskia van Schaik
Regie: Saskia van Schaik

IKON
El Olvido – De vergetelheid

Documentaire-portret van de Peruaanse hoofdstad Lima en een aantal van haar inwoners uit de lagere sociale klasse. Aan de hand van persoonlijke anekdotes van straatkinderen, zwervers, obers en de werkende onderklasse wordt de politieke geschiedenis van Peru verteld.
Filmplan: Heddy Honigmann
Regie: Heddy Honigmann
Extern producent: Cobos Films

IKON
Liefdeswinter

Documentaire over de herinneringen van een Turks echtpaar op leeftijd. Emine Dogan heeft de ziekte van Alzheimer en zit in een verzorgingstehuis in Enschede. Haar man Cemal woont op zichzelf en bezoekt zijn vrouw iedere dag. Het gearrangeerde huwelijk is in de loop der jaren uitgegroeid tot een intense liefde en inmiddels kunnen de twee niet meer zonder elkaar.
Filmplan: Gülsah Dogan
Regie: Gülsah Dogan
Extern producent: Serious film

Cultura 24

Job Produkties
Swarte & Swarte

Documentaire. Dubbelportret van de broers Joost Swarte (grafisch ontwerper, striptekenaar en architect) en Rieks Swarte (theatermaker). Een zoektocht naar de bron van de creativiteit van de broers aan de hand van hun levensloop, hun relatie tot hun moeder die een grote invloed op hen heeft gehad en het ontstaansproces van een werk van elk van de broers. Het Mediafonds heeft aan deze productie ontwikkelingssubsidie toegekend.
Filmplan: Grietje Keller
NTR VARA VPRO

One night stand II: Subiet!
Drama. Sabrina is al jaren verliefd op de broer van haar vriendin Maaike. Ze draaien onhandig om elkaar heen, maar veel gebeurt er niet. Dan duikelt de vroegrijpe Maaike moeiteloos een vriendje op, mét stoere motor. Ze praat voortdurend over hem, maar houdt het alleen bij zoenen. Sabrina raakt zo gefrustreerd dat ze een onbekende in de bus verleidt tot een heuse one night stand. One Night Stand is een ontwikkelingstraject waarin Nederlandse films door nieuwe en al bekende makers worden gemaakt.
Scenario: Simone van Dusseldorp
Regie: Simone van Dusseldorp
Extern producent: Lemming Film

KRO
Telefilm 2007: Zadelpijn
Zeven vrouwen naderen de vijftig, maar zijn ondanks persoonlijke tegenslagen niet van plan hun ambities en dromen op te geven. Tijdens hun jaarlijkse fietsvakantie door Frankrijk worden hun vriendschapsbanden zwaar op de proef gesteld.
Scenario: Moniek Kramer
Regie: Nicole van Kilsdonk
Extern producent: IDTV Drama

IDFA/NTR
IDFA Documentaireworkshop: De vrouwen van Sanne Sannes
Documentaire en filmische zoektocht naar de mens achter de fotograaf Sanne Sannes. In 1967 kwam Sannes op dertigjarige leeftijd om bij een auto-ongeluk. Hij liet duizenden foto’s na van naakte vrouwen; donker, geheimzinnig en experimenteel. Door middel van gesprekken met de toenmalige modellen ontstaat een beeld van een buitenstaander die alleen via zijn foto’s contact met vrouwen kon maken. Het filmplan van deze documentaire werd ontwikkeld in het kader van de Documentaireworkshop van IDFA en Mediafonds en werd bekroond met de Stimuleringsfondsprijs Documentaire 2004.
Filmplan: Frodo Terpstra
Regie: Frodo Terpstra

NTR
Een schitterend offer
Het Nederlands Dans Theater sluit haar vijftigjarig jubileum af met de voorstelling Opus 589 & 590. Vier dansers van verschillende leeftijden schetsen wat het voor hen betekent om bij dit wereldberoemde en toonaangevende dansgezelschap te dansen.
Filmplan: Karin Junger
Regie: Karin Junger
Extern producent: IdtV Docs
Humanistische Omroep

Wie Eegie Sanie – Onze Eigen Dingen
Documentaire over de geschiedenis van de generatie Creoolse Surinamers die zich in de jaren vijftig onder de naam Wie Eegie Sanie (‘Onze eigen dingen’) verenigde om door middel van een herwaardering van de eigen taal en historie te werken aan de culturele bewustwording van Surinamers. De zoektocht naar deze geschiedenis wordt gekoppeld aan de figuur van de belangrijkste voorman van WES, Eddy Bruma, die de opwaardering van de eigen wortels en cultuur verbond met het streven naar een zelfstandige, van Nederland onafhankelijke Surinaamse samenleving.
Filmplan: John Jansen van Galen, John Albert Jansen, Michiel van Kempen
Regie: John Albert Jansen
Extern producent: Palentino Pictures

VPRO
Tsypkin, een Russische vertelling
Zie hierboven.

NTR
En nu de droom over is.. de Surinaamse dichter Michael Slory

Portret van de Surinaamse dichter Michaël Slory. De documentaire handelt over Slory’s levensverhaal, zijn vaak rusteloze zwerftochten door zijn stad Paramaribo en, uiteraard, Slory’s poëzie.
Filmplan: John Albert Jansen
Regie: John Albert Jansen
Extern producent: Jura Filmproductions

Bente Hamel
Het Sinterklaas-effect

Plan voor een radiodocumentaire over de ambivalentie van geheimen en leugens. Kinderen wordt geleerd om eerlijk te zijn, maar soms moeten bepaalde dingen geheim blijven uit beleefdheid. Andere dingen houdt men geheim omdat ze privé zijn. In deze radiodocumentaire wil de maakster antwoorden zoeken op vragen zoals ‘Waarom vinden we iemand in het ene geval discreet en in een ander geval onbetrouwbaar?’ en ‘Tegen welke prijs mag je de waarheid achter houden?’
Filmplan: Bente Hamel

VPRO
VPROJazzLive in het Bimhuis

Elf concerten rondom het VPROJazzLive festival die rechtstreeks uit werden gezonden vanuit het Bimhuis. De serie draait om nieuwe, bijzondere en kwalitatief hoogstaande jazz- en improvisatiemuziek. Ook na uitzending zijn de concerten te beluisteren via vprojazzlive.radio6.nl.
Deze aflevering: Soo Cho Quartet
Regie: Vera Vingerhoeds

VPRO
VPROJazzLive in het Bimhuis
Zie hierboven. Deze aflevering: Trio Van Binsbergen, Offermans, Sun & Matthias Schriefl.

Geschiedenis 24

NTR
Kom, Casanova kom

Documentaire over Giacomo Casanova (1725-1798), de spreekwoordelijke versierder van vele vrouwen die ook begenadigd schrijver en levenskunstenaar was. Hij werd in 1755 gevangen genomen maar wist te ontsnappen. Als banneling reisde hij vervolgens langs de hoven van Europa. In navolging van Casanova zoeken de Casanovisten tijdens een reis door Europa de reden van het bestaan in plezier en genot.
Filmplan: Kees Hin, Bernet Crucq
Regie: Kees Hin
Extern producent: NFI Produkties

Voor uitzenddata, tijden en meer informatie over de digitale kanalen: www.nederland24.nl

Bron: Mediafonds