Patatje Oorlog openingsfilm Cinekid

De Nederlandse familiefilm Patatje Oorlog [werktitel: Een Kleine Kans] met Johnny de Mol, Rifka Lodeizen en Ruben van der Meer wordt de openingsfilm van het jubilerende Cinekid festival in Amsterdam op 12 oktober 2011.

De film is gebaseerd op het bekroonde boek Een Kleine Kans van Marjolijn Hof. De familiefilm gaat over de negenjarige Kiek die bezorgd raakt wanneer haar vader als arts naar een oorlogsgebied vertrekt. Hij kan een ziekte krijgen, of een ongeluk en er zijn zelfs verdwaalde kogels! Om de kans te verkleinen dat er iets met hem gebeurt, wringt ze zich in vreemde bochten…

In Patatje Oorlog wordt de fantasie van de hoofdpersoon met stop-motion animatie verbeeld. “Voor een Nederlandse film is de combinatie van live-action en stop-motion animatie uitzonderlijk, dit sluit perfect aan bij het festival. Juist omdat tijdens het festival ook workshops, waaronder de workshop ‘stop-motion animatie’, worden gegeven.” aldus Sannette Naeyé, directeur van Cinekid.

De regie van Patatje Oorlog is in handen van Nicole van Kilsdonk (Hoe overleef ik, Zadelpijn). De hoofdrollen zijn weggelegd voor de 10 jarige Pippa Allen, die de rol speelt van Kiek. De ouders worden gespeeld door Johnny de Mol en Rifka Lodeizen. Ruben van der Meer is te zien in de rol van Kiek’s leraar en Leny Breederveld speelt haar oma.

Patatje Oorlog is gebaseerd op het boek Een Kleine Kans van Marjolijn Hof, uitgeverij Querido, en wordt geproduceerd door Lemming Film in co-productie met de NCRV en het Belgische productiebedrijf A Private View. De film komt tot stand met steun van het Nederlands Fonds voor de Film, het Vlaams Audiovisueel Fonds en het CoBO Fonds. A-Film Distribution brengt de film vanaf 12 oktober 2011 in de Nederlandse bioscopen.

Over Cinekid
Cinekid organiseert jaarlijks, tijdens de herfstvakantie, hét internationale Film-, Televisie- en Nieuwe Mediafestival voor de Jeugd. Wat begon als een bescheiden filmfestival is in de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot een festival met internationaal aanzien. Het Amsterdamse festival komt naar de kinderen toe met satellietfestivals door heel Nederland .

Niet alleen kinderen en hun ouders profiteren van de kennis en inzet van Stichting Cinekid. Tijdens het festival worden ook seminars georganiseerd en het is een ontmoetingsplaats voor Nederlandse en internationale media- en marketingprofessionals. Gedurende het jaar ontwikkelt de afdeling Educatie workshops en lesprogramma’s met innovatieve middelen.

 

Foto: Victor Arnolds