Mediafonds weekoverzicht 28

Door het Mediafonds gesubsidieerde programma’s in de week van 9 tot en met 15 juli 2011.

Televisie

zaterdag 9 juli

16:55 — 17:05
België 2 / NPS    De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob
Jeugdanimatieserie. De niet zo snuggere brandweerman Bob en het slimme meisje Kika proberen Tijgertje, de kat van Kika, van de kerktoren te redden. Dan worden ze door een tyfoon naar de andere kant van de wereld geblazen. Ze gaan op weg naar huis om Tijgertje te redden. Per aflevering reizen ze door een ander deel van de wereld.
Scenario: Vincent Bal, Colette Bothof
Regie: Colette Bothof, Vincent Bal
Animatie: Fons Schiedon
Extern producent: Submarine

21:25 — 22:05
Ned. 3 / AVRO    Najib & Julia
13-delige dramaserie over de onmogelijke liefde tussen een degelijk Nederlands meisje en een Marokkaanse pizzakoerier met banden met het criminele circuit. Julia is een hockeytalent en traint voor Jong Oranje totdat ze in het bijzijn van Najib haar enkel breekt. Het Mediafonds heeft voor dit programma ontwikkelingssubsidie verleend.
Scenario: Justus van Oel
Extern producent: Column Producties

zondag 10 juli

12:45 — 12:55
Ned. 3 / NPS    De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob
Zie hierboven.

13:55 — 14:55
Ned. 2 / IKON    Het geloof van de vliegende vogels
Documentaire over een groep waar je zelden iets van hoort: de Turkse Alevieten in Nederland. Toch is ongeveer éénderde van de Turkse Nederlanders Aleviet. Portret van de kleine maar zeer actieve alevitische gemeenschap in Deventer, waarin drie generaties gevolgd worden in de aanloop naar de Cem: een jaarlijks terugkerende religieuze bijeenkomst voor de Alevieten.
Filmplan: Sabine König
Regie: Sabine König
Extern producent: Zuidenwind

16:55 — 17:05
België 2 / NPS    De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob
Zie hierboven.

maandag 11 juli

16:55 — 17:05
België 2 / NPS    De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob
Zie hierboven.

19:10 — 19:55
Ned. 2 / VPRO    In Europa
Verfilming in 35 delen van het gelijknamige boek van Geert Mak. Via de persoonlijke verhalen van mensen en families die dichtbij de grote gebeurtenissen van destijds stonden wordt honderd jaar Europese geschiedenis verbeeld. Per aflevering staat een locatie en een jaar centraal. Het Mediafonds heeft voor dit programma ontwikkelingssubsidie verleend. Op www.ineuropa.nl zijn alle afleveringen te bekijken.
Afl. 31: 1984 – Engeland. Voor “Rooie Danny” – de bijnaam van de militante stakingsleider Dave Douglass uit het Engelse mijnwerkersdorpje Hatfield – was het in 1984 erop of eronder. Margaret Thatcher wilde voor eens en voor altijd de macht van de vakbonden breken. En Douglass wist dat ze daarvoor een keiharde strijd zou aangaan met het mijnwerkersgilde.
Filmplan: Hans Dortmans, Roel van Broekhoven
Regie: Roel van Broekhoven, Hans Fels, Britta Hosman, David Kleijwegt, Jorien van Nes, Walter Stokman
Extern producent: Feature Partners

23:45 — 00:32
Ned. 2 / NPS    A’dam – E.V.A. (Amsterdam En Vele Anderen)
Achtdelige dramaserie over de levens van uiteenlopende Amsterdammers. De 24-jarige Adam de Heer komt rechtstreeks uit de Zeeuwse klei in het rumoerige Amsterdam wonen om te werken bij de dienst Uitvaarten van Gemeentewege. Door een botsing leert hij zijn 30-jarige vrijgevochten buurvrouw kennen. Eva worstelt met relaties, haar familie en met zichzelf. Adam wordt halsoverkop verliefd op Eva.
Scenario: Robert Alberdingk Thijm
Regie: Norbert ter Hall
Extern producent: Flinck Film

dinsdag 12 juli

16:55 — 17:05
België 2 / NPS    De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob
Zie hierboven.

19:05 — 19:43
Ned. 2 / VPRO    In Europa
Zie hierboven.
Afl. 32: 1986 – Tsjernobyl. In 1986 vloog een deel van de kerncentrale in het Oekraiense Tsjernobyl de lucht in. Grote radioactieve wolken trokken over heel Europa. De autoriteiten probeerden de ramp dagenlang voor de buitenwereld en de eigen bevolking verborgen te houden. Het ongeluk zou het einde van de vermolmde en verstarde Sovjet-Unie inluiden. Rondom Tsjernobyl is een gebied met een straal van 30 km rondom de centrale tot verboden zone verklaard. Voor honderd, duizend of misschien wel 20.000 jaar – niemand weet hoe lang. Een aantal van de oude bewoners is inmiddels illegaal naar hun boerderijtjes teruggekeerd.

23:45 — 00:35
Ned. 2 / NCRV    De negen dagen van de Gier
Dramaserie waarin episodes worden beschreven uit de levens van gewone mensen met gewone problemen in de stad Rotterdam. Op een dag vliegt er een gier boven Rotterdam. Niemand weet waar het dier vandaan komt, maar vanaf die dag zal het leven van een aantal mensen ingrijpend veranderen. Victor, die op het punt staat om aan zijn medewerkers te vertellen dat hij ongeneeslijk ziek is, en politierechercheur Martin die niet ver daar vandaan een vermoorde informant vindt. Een gier zweeft boven de stad en boven deze gebeurtenissen, waar witteboordencriminaliteit zijn tentakels steeds verder uitspreidt.
Scenario: Willem Capteyn, Carel Donck
Regie: Boris Paval Conen

woensdag 13 juli

16:55 — 17:05
België 2 / NPS    De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob
Zie hierboven.

19:05 — 19:55
Ned. 2 / VPRO    In Europa
Zie hierboven.
Afl. 33: 1989 – Roemenië. Op eerste Kerstdag 1989 werden de boerendictator Nicolae Ceausescu en zijn vrouw Elena na een klungelig proces, dat nog geen twee uur duurde, tegen de muur gezet en doodgeschoten. Het werd allemaal gefilmd en wereldwijd op tv uitgezonden. Met deze schokkende standrechtelijke executie rolde Roemenië totaal onvoorbereid het kapitalisme binnen. De dissidente dichter Mircea Dinescu kondigde in 1989 op de tv giechelend de nieuwe vrijheid aan. Nu is hij teleurgesteld over de resultaten van de “revolutie”: in de parlementszaal zitten dezelfde gezichten als 20 jaar geleden.

donderdag 14 juli

16:55 — 17:05
België 2 / NPS    De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob
Zie hierboven.

19:10 — 19:55
Ned. 2 / VPRO    In Europa
Zie hierboven.
Afl. 34: 1991 – Sovjet Unie. In de jaren tachtig was onder de nieuwe openheid van Gorbatsjov een golf van opstandigheid en kritiek ontstaan. Vooral onder de jeugd. Kunstenaars, schrijvers, dichters en muzikanten bekritiseerden het bewind. Het hele communistische system werd op de korrel genomen. De opstandige muzikant Misja Borzykin maakte hit na hit met bijtende titels als “De vis rot bij de kop” of “Pappa is een fascist”. Op zijn kleine eenkamerflatje werkt hij nu aan zijn twaalfde album: “Déjà Vu”. En met hetzelfde enthousiasme waarmee hij toen het communisme te lijf ging, richt hij nu zijn sarcasme op de “KGB-kliek van Poetin”.

vrijdag 15 juli

16:55 — 17:05
België 2 / NPS    De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob
Zie hierboven.

17:16 — 17:50
TV West / Regionale omroepen    Hollandse Meesters: Teun Hocks
Documentaireportet van beeldend kunstenaar Teun Hocks. Vertwijfelde onmacht en komisch cynisme zijn kenmerkend voor het werk van Teun Hocks, dat voornamelijk bestaat uit geënsceneerde fotografie. Hij bouwt decors in de vorm van een groot schilderij en fotografeert het geheel met zichzelf als personage. Deze foto’s print hij in zwart/wit op groot formaat en voorziet hij daarna van kleur met olieverf. Naast deze werken maakt Hocks ook videowerk en tekeningen. Hollandse Meesters in de 21e eeuw is een reeks korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek.
Met herhalingen om 19:32 uur, 21:32 uur en vervolgens elk uur tot zaterdagmiddag.
Regie: Pieter Verhoeff
Extern producent: Interakt

18:50 — 19:55
Ned. 2 / VPRO    In Europa
Zie hierboven.
Afl. 35 (slot): 1992 Bosnie en de waarheid. De Bosnisch-Servische journalist Goran Trkulja ontvluchtte in 1992 de oorlog in Joegoslavië. Werken in zijn vak was er levensgevaarlijk geworden. Hij kreeg asiel in Nederland. Nu, 17 jaar later, onderneemt hij een reis langs zijn voormalige collega’s. Geert Mak en Goran Trkulja reizen gezamenlijk terug naar Nederland. Peinzend over de eeuw die achter ons ligt en de rol van de geschiedenis daarin, zakken ze de Rijn af naar de haven van Rotterdam.

Digitale kanalen

Holland Doc 24

VPRO    Boris Ryzhy
Documentaire. Portret van de jonge dichter Boris Ryzhy voor wie het leven in de ijzige industriestad Jekaterinburg ondraaglijk werd. Hij pleegde in 2001 op 26-jarige leeftijd zelfmoord. Over poëzie, de Russische maffia, zelfmoord, liefde en de tragiek van de Perestrojka jaren.
Filmplan: Aliona van der Horst
Regie: Aliona van der Horst
Extern producent: Zeppers Film & TV

VPRO    Tsypkin, een Russische vertelling
Documentaire over het leven van de Joods Russische arts Leonid Tsypkin (1926-1982), die eigenlijk schrijver wilde zijn. Zijn boek Zomer in Baden-Baden over Dostojevski werd na zijn overlijden ontdekt door Susan Sontag, die het beschouwt als een van de mooiste en origineelste werken van de vorige eeuw. De vorm van de documentaire wordt bepaald door meerdere verhaallijnen, interviews, het gebruik van film- en fotoarchiefmateriaal, en een visuele vormgeving die lijkt op de stijl van de roman.
Filmplan: Saskia van Schaik
Regie: Saskia van Schaik

VPRO    Korreltjie, niks is my dood
Documentaire. Portret van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker (1933-1965) en haar rol binnen de ‘Sestigers’, een beweging van Zuid-Afrikaanse kunstenaars in verzet tegen nationalisme en apartheid. In het bestaan van Ingrid Jonker verenigden zich een generatieconflict en een politiek geschil -haar vader was een conservatief politicus- dat verstrekkende gevolgen zou hebben voor het apartheidsbewind, terwijl in haar gedichten de grote verbondenheid met het Zuid-Afrikaanse landschap doorklinkt.
Filmplan: Henk van Woerden, Saskia van Schaik
Regie: Saskia van Schaik

IKON    Het geloof van de vliegende vogels
Zie hierboven.

Geschiedenis 24

VARA    Telefilm: Wijster
Telefilm. In december 1975 komt een stoptrein ter hoogte van Wijster tot stilstand. Jonge Molukkers die streven naar een eigen onafhankelijke republiek hebben de trein gekaapt. Telefilm is een ontwikkelingstraject gericht op de totstandkoming van Nederlandse televisiefilms die inspelen op actuele maatschappelijke thema’s.
Scenario: Nicolette Steggerda
Regie: Paula van der Oest
Extern producent: Motel Films

Cultura 24

NPS    Swarte & Swarte
Documentaire. Dubbelportret van de broers Joost Swarte (grafisch ontwerper, striptekenaar en architect) en Rieks Swarte (theatermaker). Een zoektocht naar de bron van de creativiteit van de broers aan de hand van hun levensloop, hun relatie tot hun moeder die een grote invloed op hen heeft gehad en het ontstaansproces van een werk van elk van de broers. Het Mediafonds heeft voor dit programma ontwikkelingssubsidie verleend.
Filmplan en regie: Grietje Keller

Humanistische Omroep    Wie Eegie Sanie – Onze Eigen Dingen
Documentaire over de geschiedenis van de generatie Creoolse Surinamers die zich in de jaren vijftig onder de naam Wie Eegie Sanie (‘Onze eigen dingen’) verenigde om door middel van een herwaardering van de eigen taal en historie te werken aan de culturele bewustwording van Surinamers. De zoektocht naar deze geschiedenis wordt gekoppeld aan de figuur van de belangrijkste voorman van WES, Eddy Bruma, die de opwaardering van de eigen wortels en cultuur verbond met het streven naar een zelfstandige, van Nederland onafhankelijke Surinaamse samenleving.
Filmplan: John Jansen van Galen, John Albert Jansen, Michiel van Kempen
Regie: John Albert Jansen
Extern producent: Palentino Pictures

NPS    Een schitterend offer
Het Nederlands Dans Theater sluit haar 50-jarig jubileum af met de voorstelling Opus 589 & 590. Vier dansers van verschillende leeftijden schetsen wat het voor hen betekent om bij dit wereldberoemde en toonaangevende dansgezelschap te dansen.
Filmplan: Karin Junger
Regie: Karin Junger
Extern producent: IdtV Docs

NCRV    Het onzegbare
Documentaire over schrijver Jan Siebelink en de religiositeit van zijn succesvolle roman Knielen op een bed violen. In januari 2005 gaan in korte tijd honderdduizenden exemplaren van deze zwarte, ogenschijnlijk obscure roman over de toonbank. Siebelink vertelt over zijn protestantse achtergrond op de Velpse kwekerij en over zijn relatie tot het geloof terwijl hij plaatsen bezoekt die een belangrijke rol spelen in zijn roman.
Filmplan: Pieter Verhoeff
Regie: Pieter Verhoeff
Extern producent: Eyeworks Egmond Documentary

VPRO    VPROJazzLive in het Bimhuis
Elf concerten rondom het VPROJazzLive festival die rechtstreeks uit werden gezonden vanuit het Bimhuis. De serie draait om nieuwe, bijzondere en kwalitatief hoogstaande jazz- en improvisatiemuziek. Ook na uitzending zijn de concerten te beluisteren via vprojazzlive.radio6.nl.
Deze aflevering: Soo Cho Quartet.
Regie: Vera Vingerhoeds

Voor uitzenddata, tijden en meer informatie over de digitale kanalen: www.nederland24.nl

Bron: Mediafonds