60 jaar documentaire – De keuze van de kenner van 9 juli t/m 2 september
De Nederlandse televisie bestaat in oktober zestig jaar. Naar aanleiding hiervan heeft Holland Doc 24 acht gerenommeerde televisiemakers met een voorliefde voor documentaires gevraagd om deze zomer een documentaire te tippen.
De kenners die deze zomer tekst en uitleg geven bij hun keuze zijn Saskia van Schaik, Cees van Ede, Frans Bromet, Emile Fallaux, Jannie Langbroek, Frank Wiering, Ellen Jens en Cherry Duyns.
Saskia van Schaik (9 t/m 15 juli)
Documentairemaker Saskia van Schaik vertelt over de film Boris Ryzhy. “Ik heb deze film gekozen omdat hij goed laat zien hoe een heel klein onderwerp, een Russische dichter waar bijna niemand van heeft gehoord, kan uitgroeien tot een film over periode in Rusland waarvan wij eigenlijk niet weten hoe desastreus die is geweest voor de jongere generatie in die tijd”.
Cees van Ede (16 t/m 22 juli)
Van Ede presenteerde de filmrubrieken Cinevisie, Cinemagazine en Cinema 3. Daarnaast was hij twaalf jaar lang eindredacteur van ‘Het Uur van de Wolf’ en later hoofd van de afdeling Documentaires bij de NPS. Cees van Ede koos O amor natural (Heddy Honigmann, 1996), waarin de erotische poëzie van Carlos Drummond de Andrade centraal staat. “Eigenlijk is ‘O amor natural’ een wat rafelige film, hij zit een beetje ruw in elkaar en desondanks komt die film je binnen als ik weet niet wat”.
Frans Bromet (23 t/m 29 juli)
Programmamaker Frans Bromet licht in deze week zijn keuze voor Hotel Martha Washington – Vrouwenverhalen uit New York (Netty Rosenfeld, VARA, 1996) toe. “In zestig jaar televisie is de documentaireafdeling van de VPRO heel prominent geweest en deze film is daar één van. Misschien wel een willekeurige, maar mijn gevoel met Netty Rosenfeld dicteerde mij om deze keuze te maken”. Hotel Martha Washington – Vrouwenverhalen uit New York is een portret van Netty Rosenfeld over een hotel waar alleen vrouwen welkom zijn.
Emile Fallaux (30 juli t/m 5 augustus)
Emile Fallaux kiest voor de documentaire Vastberaden, maar soepel en met mate (Hans Keller, Hans Verhagen en Henk Hofland, (VPRO, 1977). Fallaux heeft programma’s gemaakt voor de VARA en de VPRO, was vijf jaar lang directeur van het IFFR en werkte van 2005 tot zijn pensioen in 2009 als hoofdredacteur van het weekblad Vrij Nederland. “De scheiding tussen goed en fout was tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zo ontzettend karikaturaal en dat heeft mij altijd ontzettend geïrriteerd. Deze film was eigenlijk de eerste die dat beeld compliceerde”.
Jannie Langbroek (6 t/m 12 augustus)
Jannie Langbroek kiest voor het documentairedebuut Diary of a Times Square Thief (BOS, 2008) van Klaas Bense. Jarenlang kocht Langbroek films voor de VPRO. Nu selecteert zij films voor festivals als het IFFR en IDFA. In de film Diary of a Times Square Thief gaat Klaas Bense op zoek naar de schrijver van een dagboek die hij op eBay gevonden heeft. “Toen ik deze film zag dacht ik: wat geweldig dat dit nog gemaakt wordt”.
Frank Wiering (13 t/m 19 augustus)
Frank Wiering maakte meer dan 300 films en programma’s. In het kader van zestig jaar televisie laat Wiering zijn eigen documentaire De nieuwe mens (VPRO, 1984) zien. Vanuit een persoonlijke zoektocht naar verdieping maakte Frank Wiering deze documentaire over vier volgelingen van de Indiase guru Bhagwan Shree Rasneesh.
Ellen Jens (20 t/m 26 augustus)
Ellen Jens koos voor een vrij recent gemaakte documentaire: Nederwiet van Hans Pool en Maaik Krijgsman (NCRV, 2011). Jens is jarenlang producent en regisseur bij de VPRO geweest van onder andere programma’s als Jiskefet en Boeken. “Ik vond het heel moeilijk om een documentaire uit zestig jaar te kiezen, maar deze kwam gelijk in mij op”.
Cherry Duyns (27 augustus t/m 2 september)
Cherry Duyns is voor mensen uit de documentaire- en televisiewereld een begrip. Hij is begonnen als schrijvend journalist. Later maakte hij decennialang televisieprogramma’s en documentaires voor de televisie. Cherry Duyns sluit de zomerweken af met zijn eigen documentairedrieluik Levensberichten (VPRO, 1986), waarin Duyns de oncologische afdeling van het VU ziekenhuis in Amsterdam volgt. Cherry Duyns won een Zilveren Nipkowschijf met dit drieluik.
Holland Doc 24 – Bekijk de wereld met andere ogen
60 jaar documentaire – De keuze van de kenner op Holland Doc 24
Van zaterdag 9 juli tot en met vrijdag 2 september 2011
Iedere dag om 21.00 uur een topdocumentaire. Kijk voor alle de uitzendtijden op: www.hollanddoc.nl/live
Op de hoogte blijven? Meldt u via de website aan voor de nieuwsbrief.
Via twitter, Facebook en Youtube is Holland Doc ook op de voet te volgen.
Het digitale kanaal Holland Doc 24 zendt wekelijks documentaires uit rond een bepaald onderwerp. Holland Doc 24 is 24 uur per dag te ontvangen via internet en digitale televisie. Kijk op www.hollanddoc.nl voor meer informatie. Op de site staan ook nog eens ruim 1000 films en radiodocumentaires on demand in het kijk- en luisterarchief.
Holland Doc 24 is te bekijken op de volgende manieren:
Live stream op het internet: http://www.hollanddoc.nl/live
Bij UPC Digital op: kanaal 309
Bij CAIW op: kanaal 118
Bij Ziggo op: kanaal 209
Interactieve tv van KPN: kanaal 102
Holland Doc 24 maakt deel uit van het documentaireplatform van de publieke omroep met Holland Doc op Nederland 2, Holland Doc Radio op Radio 1, www.hollanddoc.nl en het digitale kanaal.