Oproep: veiling tekeningen Syrische kinderen op 9 juli

Zaterdag 9 juli, van 19.30-22.30 uur, worden in de Rotterdamse Steigerkerk kindertekeningen geveild die door filmmaker Rosh Abdelfatah zijn meegebracht van de Turks-Syrische grens.

Met de tekeningen vragen deze ‘Syrische kinderen van de rekening’ aandacht voor hun situatie. De opbrengst van de veiling gaat direct terug naar de kampen voor broodnodige voeding, kleding, medicijnen, toiletartikelen en schoolspullen. Kom 9 juli naar de veiling, koop een tekening en help deze kinderen. Laat weten dat u erbij bent via jasmijnplein@gmail.com. De veiling is de afsluiting van de expositie van de tekeningen en foto’s in de Centrale Bibliotheek Rotterdam, 1 t/m 8 juli.

Duizenden Syriërs vluchtten de afgelopen maanden voor het geweld en bivakkeren nu in kampen in Turkije of in geïmproviseerde slaapplekken aan de Syrische kant van de grens. Veel vluchtelingen zijn kinderen. Onschuldige, kwetsbare slachtoffers van deze situatie. Aan de Syrische kant van de grens hebben zij gebrek aan eerste levensbehoeften zoals eten, kleding en medicijnen. In de Turkse kampen van de Rode Halve Maan is de situatie beter, daar is wel behoefte aan schoolspullen en toiletartikelen, zoals zeep en tandeborstels.

De Rotterdamse filmmaker Rosh Abdelfatah was de afgelopen weken in het grensgebied. Twaalf jaar geleden vluchtte hij uit Syrië naar Nederland. Om de kinderen een gezicht te geven en aandacht voor hun verhalen te vragen zette hij weer voet in zijn vaderland. Hij bracht tekenmateriaal de kampen in en vroeg de kinderen hun wereld te tekenen. Hun wereld zoals die nu is: vol geweld en angst, en ook de wereld waar zij van dromen: een wereld waarin zijn gewoon weer kind kunnen zijn.

De actie ‘Syrische kinderen van de rekening’ is een project van het Jasmijnplein. Het Jasmijnplein (huidig adres: Hang 8) wordt  ondersteund door de SP en de PvdA in Rotterdam. Het adres van de Steigerkerk is Hang 18.