Mediafonds weekoverzicht 27

Door het Mediafonds gesubsidieerde programma’s in de week van 2 tot en met 8 juli 2011.

Televisie

Zaterdag 2 juli
21:25 — 22:05
Ned. 3 / AVRO    Najib & Julia
13-delige dramaserie over de onmogelijke liefde tussen een degelijk Nederlands meisje en een Marokkaanse pizzakoerier met banden met het criminele circuit. Julia is een hockeytalent en traint voor Jong Oranje totdat ze in het bijzijn van Najib haar enkel breekt. Het Mediafonds heeft voor dit programma ontwikkelingssubsidie verleend.
Scenario: Justus van Oel
Regie: Theo van Gogh
Extern producent: Column Producties

00:10 — 01:10
Ned. 2 / IKON    Fairuz-We hielden zoveel van elkaar
Documentaire over de Libanese zangeres Fairuz en over de liefde van uiteenlopende inwoners van Beirout voor deze diva. Er is veel wat de Arabische wereld verdeelt maar over de muziek van Fairuz is iedereen het eens; al een halve eeuw is haar muziek dagelijks te horen op de radio, van Irak tot Marokko. Fairuz verbindt de door de burgeroorlog verscheurde Libanese samenleving.
Filmplan: Jack Janssen
Regie: Jack Janssen
Extern producent: Pieter van Huystee Film & TV

Zondag 3 juli
09:00 — 10:10
Ned. 3 / AVRO    Morrison
Jeugdfilm over Morrison, een vijfjarige jongen die een babyzusje krijgt en daar maar moeilijk vrede mee kan hebben. Morrisons angst dat hij uit huis zal worden gezet nu zijn ouders een nieuw kind hebben, is de aanleiding voor een reeks avontuurlijke gebeurtenissen: hij ontvoert zijn zusje, rijdt auto en brengt haar naar een dierenasiel.
Scenario: Sjoerd Kuyper
Regie: Barbara Bredero
Extern producent: BosBros Film-TV Productions

13:15 — 13:30
Ned. 3 / NTR    De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob
Jeugdanimatieserie. De niet zo snuggere brandweerman Bob en het slimme meisje Kika proberen Tijgertje, de kat van Kika, van de kerktoren te redden. Dan worden ze door een tyfoon naar de andere kant van de wereld geblazen. Ze gaan op weg naar huis om Tijgertje te redden. Per aflevering reizen ze door een ander deel van de wereld.
Scenario: Vincent Bal, Colette Bothof
Regie: Colette Bothof, Vincent Bal
Animatie: Fons Schiedon
Extern producent: Submarine

14:00 — 15:00
Ned. 2 / IKON    Fairuz-We hielden zoveel van elkaar
Zie hierboven.

Maandag 4 juli

16:55 — 17:05
België 2 / NTR    De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob
Zie hierboven.

19:10 — 19:55
Ned. 2 / VPRO    In Europa
Verfilming in 35 delen van het gelijknamige boek van Geert Mak. Via de persoonlijke verhalen van mensen en families die dichtbij de grote gebeurtenissen van destijds stonden wordt honderd jaar Europese geschiedenis verbeeld. Per aflevering staat een locatie en een jaar centraal. Het Mediafonds heeft voor dit programma ontwikkelingssubsidie verleend. Op www.ineuropa.nl zijn alle afleveringen te bekijken.
Aflevering 26: 1958 – Frankrijk & Algerije. Na de Tweede Wereldoorlog verovert de ene kolonie na de andere zijn onafhankelijkheid. Toch roept president De Gaulle in een beroemde toespraak in 1958: “L’Algérie, c’est la France!”. Desondanks stapte het Franse leger na een jarenlange guerrillastrijd op uit Algerije. Dit tot grote woede van de Pieds Noirs, de nakomelingen van arme sloebers uit heel Europa die hun geluk hadden gezocht in de Franse kolonie. Die moesten vluchten naar Frankrijk, een land waar ze vaak nog nooit geweest waren. De stokoude generaal Aussaresses was de eerste die een boekje open deed over de manier waarop de Fransen probeerden om Algerije te behouden. Hij verloor meteen zijn medailles. Zijn martel- en contraguerrilla-technieken zouden de blauwdruk vormen voor de latere ‘War on Terror’ van George W. Bush.
Filmplan: Hans Dortmans, Roel van Broekhoven
Regie: Roel van Broekhoven, Hans Fels, Britta Hosman, David Kleijwegt, Jorien van Nes, Walter Stokman
Extern producent: Feature Partners

23:25 — 00:10
Ned. 2 / NTR    A’dam – E.V.A. (Amsterdam En Vele Anderen)
Achtdelige dramaserie over de levens van uiteenlopende Amsterdammers. De 24-jarige Adam de Heer komt rechtstreeks uit de Zeeuwse klei in het rumoerige Amsterdam wonen om te werken bij de dienst Uitvaarten van Gemeentewege. Door een botsing leert hij zijn 30-jarige vrijgevochten buurvrouw kennen. Eva worstelt met relaties, haar familie en met zichzelf. Adam wordt halsoverkop verliefd op Eva.
Aflevering 6: Nachtschade
Scenario: Robert Alberdingk Thijm
Regie: Norbert ter Hall
Extern producent: Flinck Film

Dinsdag 5 juli
16:55 — 17:05
België 2 / NTR    De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob
Zie hierboven.

19:05 — 19:40
Ned. 2 / VPRO    In Europa
Zie hierboven.
Aflevering 27: 1961 – DDR. Het verhaal van oud-Stasi-officier Hagen Koch, die op de Friedrichstrasse de plek laat zien vanwaar hij als 21-jarige soldaat met witte verf een dikke streep door de stad moest trekken. Precies op die streep zou in de weken daarna de beroemde Berlijnse muur verrijzen. Het was een wanhopige poging van de DDR-leiding om de uittocht naar het westen te stoppen. De DDR werd een reservaat, waar achter prikkeldraad en wachttorens gesleuteld werd aan de nieuwe socialistische mens. Hagen Koch zou bij de bouw van verschillende generaties Muur betrokken zijn. Steeds nieuwe pogingen om het reservaat nog beter van de buitenwereld af te sluiten. In dat DDR-reservaat kreeg filmregisseur Winfried Junge de opdracht om het ontstaan van die “nieuwe mens” op film vast te leggen. Hij begon op een schooltje in het modeldorp Golzow, waar hij een groepje kinderen zou blijven volgen. Meer dan 40 jaar, 18 films lang. Maar van de uitverkoren kinderen bleken er maar weinigen voor nieuwe mens in de wieg gelegd.

23:45 — 00:40
Ned. 2 / NCRV    De negen dagen van de Gier
Dramaserie waarin episodes worden beschreven uit de levens van gewone mensen met gewone problemen in de stad Rotterdam. Op een dag vliegt er een gier boven Rotterdam. Niemand weet waar het dier vandaan komt, maar vanaf die dag zal het leven van een aantal mensen ingrijpend veranderen. Victor, die op het punt staat om aan zijn medewerkers te vertellen dat hij ongeneeslijk ziek is, en politierechercheur Martin die niet ver daar vandaan een vermoorde informant vindt. Een gier zweeft boven de stad en boven deze gebeurtenissen, waar witteboordencriminaliteit zijn tentakels steeds verder uitspreidt.
Aflevering 6.
Scenario: Willem Capteyn, Carel Donck
Regie: Boris Paval Conen

Woensdag 6 juli
16:55 — 17:05
België 2 / NTR    De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob
Zie hierboven.

19:10 — 19:55
Ned. 2 / VPRO    In Europa
Zie hierboven.
Aflevering 28: 1968 – Amsterdam, Parijs & Berlijn. Voor de inmiddels roemruchte jaren zestig is Geert Mak zelf de ideale hoofdpersoon. Mak kwam in 1965, zoals hij zelf zegt als braaf gereformeerd speculaasje uit Friesland naar het woeste en woelige Amsterdam om daar te gaan studeren. Middenin de tijd van hippies, provo, revolutie en vrije sex, maar ook van Vietnamprotesten, opstand tegen het gezag en baas in eigen buik. Over de noodzakelijke afrekening met de verstikkende naoorlogse jaren vijftig. Van het vrolijke Amsterdam naar de Parijse studentenopstand van 1968 en ten slotte naar Duitsland waar het protest vergeleken met Amsterdam zo humorloos was, eerder verbeten en grimmig. “Als ik mezelf, zoals ik toen was, nu zou tegenkomen, zouden we flink ruzie gekregen hebben”, zegt Mak nu. “Vooral over mijn politiek toen wat simpele kijk”.

Donderdag 7 juli
16:55 — 17:05
België 2 / NTR    De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob
Zie hierboven.

19:10 — 19:55
Ned. 2 / VPRO    In Europa
Zie hierboven.
Aflevering 29: 1974 – Portugal. De twee leiders van de Anjerrevolutie – de coup die de dictator van Portugal ten val bracht – waren in alles elkaars tegenpool. Vitor Alves was de bedachtzame, bij wie de jarenlange koloniale oorlog in Afrika zijn sporen had achtergelaten. Otelo Saraiva de Carvalho was de typische revolutionair, charmant en vlot gebekt. Allebei betaalden ze een hoge prijs voor hun deelname aan de staatsgreep. Vitor moest zijn eigen schoonvader verraden, die onder de dictator opperbevelhebber was van de marine. Otelo werd zo links dat zijn eigen kameraden zich gedwongen zagen hem gevangen te zetten. Na de coup droomden ze in Portugal even van een land waarin alles van iedereen zou zijn. Boeren bezetten het land van de grootgrondbezitters, arbeiders de fabrieken. Maar lang zou het linkse avontuur niet duren.

Vrijdag 8 juli
16:55 — 17:05
België 2 / NTR    De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob
Zie hierboven.

17:15 — 17:31
TV West    Hollandse Meesters in de 21e eeuw: herman de vries
Documentaireportet van herman de vries. Herman de vries volgde een opleiding aan de Rijkstuinbouwschool in Hoorn. In 1953 begon de vries zich naast zijn werk als plantkundige bezig te houden met het maken van kunst. Zijn vroege werk bestaat onder andere uit collages van gevonden materiaal, zoals een van de muur afscheurde laag posters. Hij gebruikt hiervoor de noemer collages trouvés. Na zijn vertrek naar Duitsland vormt de natuur een belangrijk element in zijn werk. Verandering en tijdelijke ordeningen zoals die heersen in de natuur komen bijvoorbeeld tot uitdrukking in werken met gevallen boombladeren. Zijn motto ‘kans en verandering’ spelen een rol in dit filmportret.

Hollandse Meesters in de 21e eeuw is een reeks korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek.
Met herhalingen om 19.32 uur en daarna elk uur vanaf 21.32 uur tot 17.32 uur tot volgende dag uur.
Regie: Barbara Makkinga
Extern producent: Interakt

19:10 — 19:55
Ned. 2 / VPRO    In Europa
Zie hierboven.
Aflevering 30: 1977 – Duitsland. Op 18 oktober 1977 kwam er een eind aan een krankzinnige kruistocht die West-Duitsland tien jaar lang op haar grondvesten had doen schudden. In de beruchte Stammheim-gevangenis in Stuttgart pleegde de leiding van de Rote Armee Fraktion – Andreas Baader, Gudrun Ensslin en Jan Carl Raspe – zelfmoord. Voor sommigen, zoals RAF-symphatisante Rosemarie Priess, was het alsof ze haar ouders verloor. Voor filmmaker Volker Schlöndorff was het het einde van een illusie. Hoe kon het dat de gewelddadige akties van Baader-Meinhof zo lang op zoveel sympathie mochten rekenen in links-intellectueel Duitsland, maar ook in de rest van Europa? Was dat toe te schrijven aan de (late) verwerking van de oorlog, en wat was de rol van Oost-Duitsland? De actieve RAF-leden kregen in de DDR schietoefeningen en les in springstof-techniek. Er zou een speciaal deurtje zijn geweest in de Berlijnse Muur, waardoor de RAF-leden er vrij in en uit konden. De Stasi bood een aantal moegestreden RAF-leden onderdak aan in de DDR. Daar begonnen ze onder valse naam een nieuw leven als brave Oostblok-burger. Na de val van de muur werden ze ontdekt.

Radio
Zaterdag 2 juli

20:02 — 00:00
Radio 6 / VPRO    VPROJazzLive in het Bimhuis
Elf concerten rondom het VPROJazzLive festival die rechtstreeks uit werden gezonden vanuit het Bimhuis. De serie draait om nieuwe, bijzondere en kwalitatief hoogstaande jazz- en improvisatiemuziek. Ook na uitzending zijn de concerten te beluisteren via vprojazzlive.radio6.nl.
Verslag van de uitreiking van de Boy Edgar Prijs 2011 aan saxofonist Ferdinand Povel. Uit het juryrapport: “Povel is een verfijnd stilist die een aansprekend breed geluid koppelt aan een vloeiende, melodieuze manier van soleren.”
Regie: Vera Vingerhoeds

Maandag 4 juli
15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO    1 Minuut
Korte verhalen, bedoeld om te verbazen, te lachen, te ontroeren of om wakker te schudden. Gemaakt door radiomakers en luisteraars. Alle minuten zijn ook te beluisteren via http://weblogs.vpro.nl/1minuut/.
Regie: Jair Stein
Radioplan: Jair Stein, Katinka Baehr, Chris Bajema, Maartje Duin, Bente Hamel, Tjitske Mussche, Jennifer Pettersson, Marije Schuurman Hess, Laura Stek, Stef Visjager

Dinsdag 5 juli
15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO    1 Minuut
Zie hierboven.

Woensdag 6 juli
15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO    1 Minuut
Zie hierboven.

Donderdag 7 juli
15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO    1 Minuut
Zie hierboven.

Digitale kanalen

Holland Doc 24
IKON    Fairuz-We hielden zoveel van elkaar
Zie hierboven.

Geschiedenis 24
NPS    Jannes
Portret van de excentrieke dammer Jannes van der Wal (1956-1996) die reeds op 24-jarige leeftijd wereldkampioen dammen werd. Hij draafde in vele tv- en radioprogramma’s op en liet zich strikken voor goochelacts, modereportages en playbackshows. Van der Wal verwierf zich met zijn opmerkelijk media-optreden een reputatie als authentieke pias.
Het filmplan voor deze documentaire werd ontwikkeld tijdens documentaireworkshop van IDFA en Mediafonds en bekroond met de Stimuleringsfondsprijs Documentaire 1997.
Filmplan: Rein Hazewinkel
Regie: Rein Hazewinkel

Cultura 24
IKON    Fairuz-We hielden zoveel van elkaar
Zie hierboven.
NCRV    Het onzegbare
Documentaire over schrijver Jan Siebelink en de religiositeit van zijn succesvolle roman Knielen op een bed violen. In januari 2005 gaan in korte tijd honderdduizenden exemplaren van deze zwarte, ogenschijnlijk obscure roman over de toonbank. Siebelink vertelt over zijn protestantse achtergrond op de Velpse kwekerij en over zijn relatie tot het geloof terwijl hij plaatsen bezoekt die een belangrijke rol spelen in zijn roman.
Filmplan: Pieter Verhoeff
Regie: Pieter Verhoeff
Extern producent: Eyeworks Egmond

Humanistische Omroep
Het Afrikaanse gezicht van Corneille; Reve d’Afrique
Documentaire over de Nederlandse kunstschilder Corneille. De schilder wordt gevolgd tijdens een reis dwars door Afrika, het continent dat hem zo inspireert.
Filmplan: Jos Wassink
Regie: Jos Wassink
Extern producent: Moving Image

Z@pp
KRO    Knofje
Knofje, een meisje van viereneenhalf, beleeft kleine avonturen in en rond het huis. Samen met haar zwangere moeder speelt ze verstoppertje met haar knuffels in de keuken. Haar vader helpt haar met het bouwen van een hut op zolder, waar Knofje een nachtje gaat slapen. Gebaseerd op het boek “Knofje, waar zit je?” van Burny Bos.
Scenario: Burny Bos, Tamara Bos, Rita Horst
Regie: Rita Horst
Extern producent: BosBros Film-TV Productions

Best 24
KRO    De Partizanen
Driedelige dramaserie. In september 1944 neemt een aantal verzetsstrijders een groep Duitsers gevangen met de verwachting ze weldra aan de bevrijders over te kunnen dragen. De bevrijding laat echter op zich wachten. O.a. geïnspireerd op de boeken “De 66 dagen van Baarlo” van J.W. Hofwijk en “De Bospartizanen” van J. Derix, over de rol van de Limburgse bospartizanen in de bossen van Baarlo tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Scenario: Jan Blokker
Regie: Theu Boermans
Extern producent: Hoogste Tijd
Voor uitzenddata, tijden en meer informatie over de digitale kanalen: www.Nederland24.nl

Bron: Mediafonds