Film Black Butterflies verkocht aan vijftig landen

De speelfilm Black Butterflies van regisseuse Paula van der Oest is inmiddels aan ruim vijftig landen verkocht. Dat heeft producent IDTV Film bekendgemaakt.

De film over het leven van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker (gespeeld door Carice van Houten) is aangekocht door distributeurs in onder meer Frankrijk, Zwitserland, Hongkong, Taiwan, Scandinavië en een groot aantal Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen.

In de meeste landen gaat Black Butterflies in de bioscoop draaien. De overige distributeurs brengen de biografiefilm uit op dvd. Onderhandelingen met distributeurs in de Verenigde Staten en Canada zijn nog gaande, aldus IDTV.

Ingrid Jonker (1933-1965) behoorde tot een groep kunstenaars waaruit de beweging van de Sestigers voortkwam, die zich verzette tegen de censuur van de regerende Nasionale Party. Ondanks het succes van haar bundel Rook en oker, die in 1963 verscheen, raakte ze in een depressie en pleegde ze op jonge leeftijd zelfmoord. Onder anderen Nelson Mandela was een groot liefhebber van haar werk.

Black Butterflies draaide eerder dit jaar op het prestigieuze Tribeca Filmfestival in New York. Hier werd hoofdrolspeelster Van Houten voor haar rol bekroond tot beste actrice.

Bron: Parool