Mediafonds weekoverzicht 26

Door het Mediafonds gesubsidieerde programma’s in de week van 25 juni tot en met 1 juli 2011.

Televisie

Zaterdag 25 juni

14:35 — 15:50
Ned. 1 / AVRO

Conducting Mahler

Documentaire. In het kader van het Mahler Feest in 1995 wordt uit alle Mahler symfonieën een fragment besproken door dirigenten en musici. Uit de verschillende benaderingswijzen van de symfonieën weerklinkt de ziel van Mahlers muziek.

Filmplan: Ton van der Lee

Regie: Frank Scheffer

Extern producent: Allegri Film

21:25 — 22:05
Ned. 3 / AVRO

Najib & Julia

13-delige dramaserie over de onmogelijke liefde tussen een degelijk Nederlands meisje en een Marokkaanse pizzakoerier met banden met het criminele circuit. Julia is een hockeytalent en traint voor Jong Oranje totdat ze in het bijzijn van Najib haar enkel breekt. Het Mediafonds heeft voor dit programma ontwikkelingssubsidie verleend.

Scenario: Justus van Oel

Regie: Theo van Gogh

Extern producent: Column Producties

Zondag 26 juni

09:00 — 10:30
Ned. 3 / NTR

Lepel

Speelfilm. De zevenjarige Lepel woont bij zijn oma die hem behandelt als knecht. Hij duikt onder in een warenhuis waar hij bevriend raakt met het stoere meisje Pleun dat stiekem achter de truien woont. Samen met Pleun en de vriendelijke verkoper Max beleeft Lepel spannende avonturen in zijn zoektocht naar een moeder.

Scenario: Mieke de Jong

Regie: Willem van de Sande Bakhuyzen

Extern producent: Lemming Film

13:00 — 13:10
Ned. 3 / NTR

De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob

Jeugdanimatieserie. De niet zo snuggere brandweerman Bob en het slimme meisje Kika proberen Tijgertje, de kat van Kika, van de kerktoren te redden. Dan worden ze door een tyfoon naar de andere kant van de wereld geblazen. Ze gaan op weg naar huis om Tijgertje te redden. Per aflevering reizen ze door een ander deel van de wereld.

Scenario: Vincent Bal, Colette Bothof

Regie: Colette Bothof, Vincent Bal

Animatie: Fons Schiedon

Extern producent: Submarine

00:25 — 01:15
Ned. 2 / NTR

A’dam – E.V.A. (Amsterdam En Vele Anderen)

Achtdelige dramaserie over de levens van uiteenlopende Amsterdammers. De 24-jarige Adam de Heer komt rechtstreeks uit de Zeeuwse klei in het rumoerige Amsterdam wonen om te werken bij de dienst Uitvaarten van Gemeentewege. Door een botsing leert hij zijn 30-jarige vrijgevochten buurvrouw kennen. Eva worstelt met relaties, haar familie en met zichzelf. Adam wordt halsoverkop verliefd op Eva.

Aflevering 5: De harmonie

Scenario: Robert Alberdingk Thijm

Regie: Norbert ter Hall

Extern producent: Flinck Film

Maandag 27 juni

18:25 — 19:10
Ned. 2 / VPRO

In Europa

Verfilming in 35 delen van het gelijknamige boek van Geert Mak. Via de persoonlijke verhalen van mensen en families die dichtbij de grote gebeurtenissen van destijds stonden wordt honderd jaar Europese geschiedenis verbeeld. Per aflevering staat een locatie en een jaar centraal. Het Mediafonds heeft voor dit programma ontwikkelingssubsidie verleend. Op www.ineuropa.nl zijn alle afleveringen te bekijken.

Aflevering 20: 1945 – Duitsland & Rusland. Het Nazi-monster is overwonnen, maar wat te doen met de Duitsers? Bestaat er zoiets als een recht op wraak? Het Duitse volk kreeg er ongenadig van langs tegen het einde van en in de eerste jaren na de oorlog. Kun je hierover spreken zonder de slachtoffers van de Holocaust tekort te doen? Over smerige methoden in de strijd tegen een smerige vijand.

Filmplan: Hans Dortmans, Roel van Broekhoven

Regie: Roel van Broekhoven, Hans Fels, Britta Hosman, David Kleijwegt, Jorien van Nes, Walter Stokman

Extern producent: Feature Partners

19:10 — 19:50
Ned. 2 / VPRO

In Europa

Zie hierboven.

Aflevering 21: Tito’s Joegoslavië. In het Oostenrijkse Bleiburg slachtten Tito’s partizanen aan het eind van de oorlog meedogenloos tienduizenden ongewapende tegenstanders af. De slachtoffers waren merendeels Ustasha’s, Kroatische fascisten die de kant van Hitler hadden gekozen en honderdduizenden doden op hun geweten hadden. In Kroatië liggen twee dorpjes, slechts van elkaar gescheiden door een riviertje genaamd De Verbinding. Het ene dorp is Servisch, het andere Kroatisch. Het oogt er vredig, maar er zijn nog talloze rekeningen te vereffenen.

00:30 — 01:19
Ned. 2 / NCRV

De negen dagen van de Gier

Dramaserie waarin episodes worden beschreven uit de levens van gewone mensen met gewone problemen in de stad Rotterdam. Op een dag vliegt er een gier boven Rotterdam. Niemand weet waar het dier vandaan komt, maar vanaf die dag zal het leven van een aantal mensen ingrijpend veranderen. Victor, die op het punt staat om aan zijn medewerkers te vertellen dat hij ongeneeslijk ziek is, en politierechercheur Martin die niet ver daar vandaan een vermoorde informant vindt. Een gier zweeft boven de stad en boven deze gebeurtenissen, waar witteboordencriminaliteit zijn tentakels steeds verder uitspreidt.

Scenario: Willem Capteyn, Carel Donck

Regie: Boris Paval Conen

Dinsdag 28 juni

11:15 — 11:30
Ned. 3 / NCRV

Kids & Docs: Mijn vaders en moeders

Documentaire naar een idee van Luca Ruys. Luca van elf komt uit een bijzonder gezin. Ze woont bij haar twee moeders en heeft ook twee vaders. Ze zou haar ‘echte vader’ – de man van wie ze haar ogen, postuur en haarkleur heeft – graag vaker willen zien. Maar dat is niet zo makkelijk. Kids & Docs is een workshop gericht op de talentontwikkeling van jeugddocumentairemakers.

Filmplan: Chris Westendorp

Regie: Chris Westendorp

Extern producent: Memphis Film & Television

17:35 — 17:50
RTV Noord-Holland

Hollandse Meesters: David Bade

Documentaireportet van beeldend kunstenaar David Bade, die direct na zijn opleiding aan De Ateliers in 1993 de Prix de Rome won voor tekenen. Zijn verhalende schilderijen, tekeningen en sculpturale installaties met vaak satirische elementen getuigen van zijn visie op kunst, maatschappij, religie en politiek. Bade lijkt een kwajongen die liever tegen de kunstwereld schopt dan dat hij er deel van uitmaakt. We volgen David Bade als een door hem in opdracht vervaardigd werk voor een schoolplein aanvankelijk niet in de smaak valt bij de schoolleiding.

Hollandse Meesters in de 21e eeuw is een reeks korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek.

Met herhalingen elk uur van 18.35 uur tot 6.35 uur.

Regie: Hans Hylkema

Extern producent: Interakt

18:35 — 19:25
Ned. 2 / VPRO

In Europa

Zie hierboven.

Aflevering 22: 1946 – Israël & Europa. Hoe lang zou het duren voordat Europa kon leven met de schande van de jodenvervolging? Lange tijd verdrongen de Europese landen hun eigen aandeel in de Holocaust – sommige zijn er nog steeds niet klaar mee. In Israel kwamen voor het eerst sinds jaren de Avengers bij elkaar voor een reünie: een groepje inmiddels bejaarde joodse mannen en vrouwen, die vlak na de oorlog de Holocaust wilden wreken door het drinkwater van 6 miljoen Duitsers te vergiftigen. Het was ze bijna gelukt. Zo daadkrachtig als de Avengers waren, zo aarzelend was Europa met het erkennen van het joodse leed.

Woensdag 29 juni

14:25 — 14:40
Ned. 3 / NTR

De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob

Zie hierboven.

14:26 — 14:30
Ned. 2 / Joodse Omroep

Kids & Docs: I love het leger

Documentaire over Jade die een hekel heeft aan alles wat meisjesachtig is. Van jongs af aan wil ze soldaat worden in het Israëlische leger. Stiekem vindt ze dansles ook heel leuk. Nu ze dertien is, krijgt ze de kans een legerbasis in de woestijn te bezoeken. En ze moet afdansen, in een jurk.
Kids & Docs is een workshop gericht op de talentontwikkeling van jeugddocumentairemakers.

Filmplan: Jaap van Heusden

Regie: Jaap van Heusden

Extern producent: Guapo Productions

19:10 — 19:55
Ned. 2 / VPRO

In Europa

Zie hierboven.

Aflevering 23: 1948 – Tsjechië. In 1948 werd het glasfabriekje van Jirzi Horak’s vader door de communisten onteigend. Na de val van de Muur in 1991 krijgt hij de fabriek terug. Maar hij krijgt niet alles terug. De huizen die erbij hoorden zijn voor een habbekrats opgekocht door partijkopstukken. De turbine midden op het terrein is vergeven aan een amateur-uitvinder, die dreigt zich met een hooivork toegang te verschaffen. Jirzi begint een hopeloze strijd in het dorp om de fabriek weer op te starten.

Donderdag 30 juni

11:00 — 11:15
Ned. 3 / NCRV

Kids & Docs: Hobby naar huis gaan

Documentaire naar een idee van de twaalfjarige Jaymie. Jaymie en haar broertje John zijn een jaar geleden uit huis geplaatst en wonen in een pleeggezin. Jaymies moeder is verslaafd en haar vader had een agressieprobleem. Ze wil graag weer naar huis. Gaat dit lukken? Winnaar van de Kids & Docs Mediafondsprijs 2007. Kids & Docs is een workshop gericht op talentontwikkeling van jeugddocumentairemakers.

Filmplan: Annelies Kruk

Regie: Annelies Kruk

11:15 — 11:30
Ned. 3 / NCRV

Een jurk voor Anuschka

Documentaire over de negenjarige Anuschka die droomt van een schitterende jurk. Haar vader gaat namelijk trouwen met stiefmoeder Kitty, die al twee jaar bij hen in huis woont. Maar het gezin kan nauwelijks rondkomen, en moet zelfs naar de voedselbank. Hoe komt Anuschka aan een bruidsmeisjesjurk?

Filmplan: Annelies Kruk

Regie: Annelies Kruk

Extern producent: Hollandse Helden

19:10 — 19:55
Ned. 2 / VPRO

In Europa

Zie hierboven.

Aflevering 24: 1950 – Europa. Wat nu een grote Brusselse moloch is, een blikkerend glazen kantoorcomplex, begon ooit met een klein groepje idealisten in Luxemburg met als glasheldere doel: Nooit meer oorlog! en Leve de beschaving! De kinderen van de geestelijke vaders van de Europese beweging waren de eerste echte Europeanen. Drie van hen zijn nog bevriend en vertellen over dat eerste Europese schooltje, de droom van hun ouders toen. Wat is er over van die oorspronkelijke Europese idealen? Gaat het alleen nog maar om de economie? Om de Europese gedachte aan de man te brengen, laten de PR-mensen van de Europese Unie in Kosovo een Europa-circus rondtoeren, een media-roadshow die de burgers ertoe moet brengen de Europese idealen te omarmen.

Vrijdag 1 juli

17:35 — 17:51
TV West

Hollandse Meesters in de 21e eeuw: Bertien van Manen

Documentaireportet van fotograaf Bertien van Manen. Na haar studie Franse taal en letterkunde aan de universiteit van Leiden, begon Van Manen in 1977 als modefotograaf. Geïnspireerd door Robert Franks boek The Americans reisde ze naar Budapest en New York en fotografeerde wat ze tegenkwam. Naast het maken van snapshots van mensen die ze ontmoet, legt ze zich toe op langlopende projecten zoals A Hundred Summers a Hundred Winters – in de voormalige Sovjet-Unie, East Wind West Wind – in China, en Give me your Image – foto’s van foto’s gemaakt in Europa.

Hollandse Meesters in de 21e eeuw is een reeks korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek.

Met herhalingen elk uur van 19.32 uur tot 17.32 uur de volgende dag.

Regie: Mijke de Jong

Extern producent: Interakt

19:10 — 19:55
Ned. 2 / VPRO

In Europa

Zie hierboven.

Aflevering 25: 1956 Hongarije. Heel Nederland stond te trappelen om na de Hongaarse opstand van 1956 een vluchteling uit het door de Sovjet-Unie zo bruut onderdrukte land op te nemen. Ook in het ouderlijk huis van Geert Mak nestelde zich een Hongaars echtpaar met wat koffers op zolder. Het zou er maanden naar goulash ruiken. Het was het hoogtepunt van de Koude Oorlog. Chroestjov had kort tevoren in een rede erkend dat er onder Stalin massamoorden hadden plaatsgevonden en sprak van een terreurbewind. Het was een grote schok voor de gelovigen in heel Oost-Europa: de Grote Leider bleek een meedogenloze tiran. In Polen en Hongarije kwamen de burgers in opstand. Russische tanks sloegen de opstand hardhandig neer. Ook na de val van het communisme zou het nooit meer zo worden als het was geweest en nog immer regeert de angst.

Radio

Zaterdag 25 juni

23:00 — 00:00
Radio 4 / NTR

De bedding: Componeren achter duinen en dijken

Tiendelige serie radiodocumentaires waarin in Nederland werkende componisten van verschillende generaties gevolgd worden. We horen Merlijn Twaalfhoven, Daan Manneke, JacobTV, Florian Maier, Peter-Jan Wagemans, Wilbert Bulsink, Mayke Nas, Joey Roukens, Martijn Padding en Calliope Tsoupaki vanaf het eerste idee tot de uitvoering van hun compositie. Zie ook radio4.nl/debedding

Aflevering: Muzitaal. Componiste Mayke Nas is gefascineerd door het fenomeen recensie en wil muziek maken met zinsnedes uit recensies. Ze wordt gevolgd tijdens het maken van een compositie voor Calefax. Van muziek naar uitvoering en van recensie terug naar muziek.

Scenario: Bente Hamel, Catherine van Campen

Regie: Henk Burger, Aletta Becker, Fatos Vladi, Stef Visjager

Dinsdag 28 juni

23:02 — 01:02
Radio 6 / NTR

Schatten van de Caribbean

Vijfdelige serie radiodocumentaires. Na eerdere muzikale zoektochten door Afrika en Amerika, deed gitarist en zanger Joep Pelt het Caribisch gebied aan -de schakel tussen deze twee continenten. Al eiland-hoppend van Curacao naar Trinidad en Tobago, de Bahama’s, de Dominaanse Republiek, Jamaica en Cuba maakt hij kennis met nieuwe en oude muziek, locale muzikanten, producenten en muziekkenners en probeert hij de finesses van de Caribische ritmes onder de knie te krijgen. Zie ook caribbean.radio6.nl.

Aflevering 5 (slot): Aangekomen in Santiago de Cuba zoekt Joep bij een plaatselijke gitaarbouwer naar een tres, een driesnarige gitaar. Per trein reist hij naar Havana waar de son, de rumba en timba dwars door elkaar heen klinken. Tijdens de militaire parade ter ere van het partijcongres vangt hij een glimp op van de oude maar springlevende Fidel. Op zijn laatste avond komt hij terecht in een Yoruba-ritueel in een van de oude huizen van Havana Vedada.

Scenario: Leo Knikman, Joep Pelt

Regie: Leo Knikman

Geluidsvormgeving: Leo Knikman

Digitale kanalen

Cultura 24

NTR

Een valse lente – Johnny the Selfkicker

Documentaire over leven en werk van dichter Johnny van Doorn. Tot het moment dat hij als Johnny the Selfkicker het podium betrad, was de poëzievoordracht een statische bedoening. Daar kwam in 1966 abrupt een einde aan, toen Johnny van Doorn in Carré zijn gedichten in wilde manifestaties met luid gesis, gebrul en krassende geluiden ten tonele bracht.

Filmplan: Peter Scholten

Regie: Peter Scholten

Extern producent: Paradox AV Productions

NTR

Wende Snijders – De wereld beweegt

Documentaire. Met haar eerste theatertournee Wende en haar cd Quand tu dors vestigt Wende Snijders in 2004 in één klap haar naam als zangeres en performer. Ze verschijnt als een komeet aan het muziekfirmament, trekt bomvolle zalen en wordt overladen met prijzen. Bovendien zet Wende hoogstpersoonlijk het Franse chanson weer op de Nederlandse kaart.

Filmplan: Roel van Dalen

Regie: Roel van Dalen

Extern producent: IDTV Docs

Geschiedenis 24

VPRO

In Europa

Zie hierboven.

Aflevering 21: 1945 – Tito’s Joegoslavië
Aflevering 35: 1992 – Bosnië en de waarheid

IKON

Goede man, lieve zoon

Documentaire over het dorp Ahatovici in Bosnië, waar in 1992 tijdens de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië zo’n tachtig procent van alle mannen werd vermoord door Bosnische Serviërs. Door middel van voorwerpen en onbelangrijk ogende details, vertellen geliefden en nabestaanden wie deze mannen waren en wat deze mannen voor hen betekenden.

Filmplan: Ester Gould, Heddy Honigmann

Regie: Heddy Honigmann

Extern producent: Appel & Honigmann

Z@pp

KRO

Knofje

Knofje, een meisje van viereneenhalf, beleeft kleine avonturen in en rond het huis. Samen met haar zwangere moeder speelt ze verstoppertje met haar knuffels in de keuken. Haar vader helpt haar met het bouwen van een hut op zolder, waar Knofje een nachtje gaat slapen. Gebaseerd op het boek “Knofje, waar zit je?” van Burny Bos.

Scenario: Burny Bos, Tamara Bos, Rita Horst

Regie: Rita Horst

Extern producent: BosBros Film-TV Productions

Holland Doc 24

RTV Rijnmond

Toen zij van Rotterdam vertrokken

Documentaire over de start van de Tour de France in 2010 in Rotterdam. De documentaire zoomt in op de torenhoge verwachtingen die de Rotterdammers hebben van dit grootse evenement. Een aantal van hen wordt gevolgd terwijl zij, ieder met een eigen belang en een eigen motivatie, toewerken naar de start van de Tour op 3 juli.

Filmplan: Michiel van Erp, Cees van der Wel

Regie: Michiel van Erp

Extern producent: De Familie

 

Voor uitzenddata, tijden en meer informatie over de digitale kanalen: www.Nederland24.nl