Duizenden sympathisanten bij Boijmans Bezet! en start Mars der Beschaving

Ruim 3000 deelnemers begonnen zondagavond om 20.00 uur in Rotterdam aan de Mars der Beschaving.

Op de Markt in Delft sloten ongeveer 2500 mensen zich bij de Mars aan. Verwacht wordt dat de Mars der Beschaving vannacht om 03.00 uur in de Den Haag aankomt. De tocht is gestart vanaf Museum Boijmans van Beuningen. Dit museum is van 11.00 uur tot 17.00 uur ‘bezet’ geweest door geschat 4000 kunstenaars, kunstinstellingen, kunstliefhebbers, beleidsmaker en politici om hun onvrede en ongerustheid te uiten over de bezuinigingen op cultuur.

Morgen, van 13.00 uur tot 15.30 uur, wordt de protestactie voortgezet  op het Malieveld. Vincent Bijlo, Tjitske Reindinga, Lies Visschedijk, Ivo van Hove, Loes Luca, Ernst Daniël Smid, Joep van Lieshout, Johan Fretz, Ramsey Nasr e.a. spreken zich uit. Bekende acteurs, waaronder Daan Schuurmans, Barry Atsma en Porgy Franssen vertolken de stemmen uit het buitenland met statements van o.a. Isabelle Huppert, Peter Sellars en Robert Wilson. Vanuit Berlijn is er een speciaal statement van Frits Bolkestein. Van over de hele wereld wordt geprotesteerd tegen de Nederlandse bezuinigingen op cultuur. Theater directeur Robert Wilson, uitvoerend artiest Marina Abramovic, choreografen William Forsythe and Anne Teresa De Keersmaeker en de directeuren van London International Festival of Theatre, Festival d’Avignon, the Salzburger Festspiele en the Public Theater in New York zijn enkele van de duizenden ondertekenden van de open brief aan de leden van de Tweede Kamer en Staatssecretaris (cultuur) Halbe Zijlstra waarin zij zich vernietigend uitlaten over de aangekondigde bezuinigingsplannen in Nederland.

Een fotoverslag van Boijmans Bezet! en de Mars der Beschaving volgt z.s.m. op: http://www.flickr.com/photos/marsderbeschaving/

Bron: Nederlands Film Festival