Kabelmarkt niet opengebroken

Telecomwaakhond Opta grijpt voorlopig niet in op de zich ontwikkelende televisiemarkt. De markt voor analoge kabel-tv wordt niet opengebroken.

Door de voortschrijdende digitalisering staan de elektronische communicatiemarkten namelijk in toenemende mate bloot aan marktwerking.

Dit stelt de toezichthouder op de post- en telecommarkt in de donderdag gepresenteerde reguleringsvisie voor vaste telefonie, televisie, internettoegang en zakelijke netwerkdiensten in de periode 2012 tot en met 2014.

Door de versnelde digitalisering staan de elektronische communicatiemarkten in toenemende mate bloot aan marktwerking. De toetredingsdrempels voor de concurrentie worden lager en de verschillende spelers ontwikkelen nieuwe diensten, signaleert de Opta.

Digitalisering

De toezichthouder stelt vast dat de consumentenmarkten voor vaste telefonie, internettoegang en televisie zich positief ontwikkelen. De penetratie van breedbandige internettoegang is verder toegenomen, waarmee Nederland zijn positie in de mondiale top behoudt.

”De digitalisering is zelfs sneller gegaan dan we dachten”, zei Opta-voorzitter Chris Fonteijn. ”Momenteel neemt 70 procent van de huishoudens digitale televisie af.” Het belang van analoge tv is tegelijkertijd sterk afgenomen.

Belangrijk is om in de gaten te houden dat veel huishoudens echter zowel analoge als digitale tv afnemen. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld digitale televisie in de huiskamer en analoge tv in de slaapkamer.

Regulering

Wel vindt de toezichthouder dat ingrijpende regulering op de zakelijke communicatiemarkten nog steeds noodzakelijk is. De concurrenten zijn op die markt nog steeds sterk afhankelijk van de landelijk dekkende infrastructuur van KPN.

Daarom zal de toezichthouder de komende tijd in de consumentenmarkt minder stringente regels aan KPN opleggen.

Bron: ANP