Mediafonds weekoverzicht 25

Door het Mediafonds gesubsidieerde programma’s in de week van 18 tot en met 24 juni 2011.

Televisie

Zaterdag 18 juni

21:30 — 22:05
Ned. 3 / AVRO

Najib & Julia

13-delige dramaserie over de onmogelijke liefde tussen een degelijk Nederlands meisje en een Marokkaanse pizzakoerier met banden met het criminele circuit. Julia is een hockeytalent en traint voor Jong Oranje totdat ze in het bijzijn van Najib haar enkel breekt. Het Mediafonds heeft voor dit programma ontwikkelingssubsidie verleend.

Scenario: Justus van Oel

Regie: Theo van Gogh

Extern producent: Column Producties

Zondag 19 juni

09:00 — 10:30
Ned. 3 / AVRO

Het zakmes

Jeugdfilm van Ben Sombogaart naar een scenario van Sjoerd Kuyper over de zesjarige Mees, die per ongeluk een mooi en kostbaar zakmes van zijn vriendje Tim in zijn eigen zak heeft gestopt. Mees wil het mes teruggeven, maar Tim is net verhuisd.

Scenario: Sjoerd Kuyper

Regie: Ben Sombogaart

Extern producent: BosBros Film-TV Productions

12:00 — 12:52
Omroep Brabant

Het Wonder van Weebosch

Documentaire over drie opgroeiende ponymeisjes die aan de vooravond van hun volwassenheid staan. Zij doen voor de laatste keer mee aan de jaarlijkse Gerardusprocessie in hun dorp, een processie die vooral bekend staat om haar paardenzegening. Een kleurrijk beeld van een Brabantse katholieke traditie die nog steeds springlevend is.

Filmplan: Wendelien Voogd

Regie: Wendelien Voogd

Extern producent: Razmatazz

Maandag 20 juni

15:35 — 15:50
Ned. 3 / NTR

De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob

Jeugdanimatieserie. De niet zo snuggere brandweerman Bob en het slimme meisje Kika proberen Tijgertje, de kat van Kika, van de kerktoren te redden. Dan worden ze door een tyfoon naar de andere kant van de wereld geblazen. Ze gaan op weg naar huis om Tijgertje te redden. Per aflevering reizen ze door een ander deel van de wereld.

Scenario: Vincent Bal, Colette Bothof

Regie: Colette Bothof, Vincent Bal

Animatie: Fons Schiedon

Extern producent: Submarine

19:40 — 20:25
Ned. 2 / VPRO

In Europa

Verfilming in 35 delen van het gelijknamige boek van Geert Mak. Via de persoonlijke verhalen van mensen en families die dichtbij de grote gebeurtenissen van destijds stonden wordt honderd jaar Europese geschiedenis verbeeld. Per aflevering staat een locatie en een jaar centraal. Het Mediafonds heeft voor dit programma ontwikkelingssubsidie verleend. Op www.ineuropa.nl zijn alle afleveringen te bekijken.

Aflevering 16: 1942 – Duitsland. Vanachter de tekentafels van de ovenbouwers van de firma Topf und Söhne konden de ingenieurs uit het raam de door hen ontworpen schoorstenen van Buchenwald zien walmen. Ook in Auschwitz en Bergen-Belsen werden de lichamen verbrand in hun allernieuwste ovens. Superzuinige verbrandingsinstallaties, die 24 uur per dag doordraaiden op het lichaamsvet van de lijken zelf. Was je fout als je voor Topf werkte, had je moeten weigeren de ovens in Auschwitz te onderhouden en sprak je over wat je in die kampen zag ’s avonds thuis, aan tafel?

Filmplan: Hans Dortmans, Roel van Broekhoven

Regie: Roel van Broekhoven, Hans Fels, Britta Hosman, David Kleijwegt, Jorien van Nes, Walter Stokman

Extern producent: Feature Partners

23:35 — 00:25
Ned. 2 / NTR

A’dam – E.V.A.. (Amsterdam En Vele Anderen)

Achtdelige dramaserie over de levens van uiteenlopende Amsterdammers. De 24-jarige Adam de Heer komt rechtstreeks uit de Zeeuwse klei in het rumoerige Amsterdam wonen om te werken bij de dienst Uitvaarten van Gemeentewege. Door een botsing leert hij zijn 30-jarige vrijgevochten buurvrouw kennen. Eva worstelt met relaties, haar familie en met zichzelf. Adam wordt halsoverkop verliefd op Eva.

Aflevering 4: Openbare werken

Scenario: Robert Alberdingk Thijm

Regie: Norbert ter Hall

Extern producent: Flinck Film

Dinsdag 21 juni

11:00 — 11:15
Ned. 3 / NCRV

Anne vliegt

Documentaire over de elfjarige Anne die Gilles de la Tourette heeft. Daardoor doet haar lichaam soms dingen die ze niet wil, zoals zomaar een rondje draaien of overal even aan likken.

Filmplan: Catherine van Campen

Regie: Catherine van Campen

Extern producent: Zuidenwind

15:35 — 15:50
Ned. 3 / NTR

De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob

Zie hierboven.

17:35 — 17:53
RTV Noord-Holland 

Met herhalingen elk uur van 18.35 uur tot 6.35 uur.

Hollandse Meesters in de 21e eeuw: herman de vries

Documentaireportet van herman de vries. Herman de vries volgde een opleiding aan de Rijkstuinbouwschool in Hoorn. In 1953 begon de vries zich naast zijn werk als plantkundige bezig te houden met het maken van kunst. Zijn vroege werk bestaat onder andere uit collages van gevonden materiaal, zoals een van de muur afscheurde laag posters. Hij gebruikt hiervoor de noemer collages trouvés. Na zijn vertrek naar Duitsland vormt de natuur een belangrijk element in zijn werk. Verandering en tijdelijke ordeningen zoals die heersen in de natuur komen bijvoorbeeld tot uitdrukking in werken met gevallen boombladeren.

Hollandse Meesters in de 21e eeuw is een reeks korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek.

Regie: Barbara Makkinga

Extern producent: Interakt

00:00 — 00:53
Ned. 2 / NCRV

De negen dagen van de Gier

Dramaserie waarin episodes worden beschreven uit de levens van gewone mensen met gewone problemen in de stad Rotterdam. Op een dag vliegt er een gier boven Rotterdam. Niemand weet waar het dier vandaan komt, maar vanaf die dag zal het leven van een aantal mensen ingrijpend veranderen. Victor, die op het punt staat om aan zijn medewerkers te vertellen dat hij ongeneeslijk ziek is, en politierechercheur Martin die niet ver daar vandaan een vermoorde informant vindt. Een gier zweeft boven de stad en boven deze gebeurtenissen, waar witteboordencriminaliteit zijn tentakels steeds verder uitspreidt.

Scenario: Willem Capteyn, Carel Donck

Regie: Boris Paval Conen

Woensdag 22 juni

14:30 — 14:40
Ned. 3 / NTR

De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob

Zie hierboven.

19:40 — 20:25
Ned. 2 / VPRO

In Europa

Zie hierboven.

Aflevering 17: 1943 – Stalingrad. De slag bij Stalingrad zou de eerste nederlaag voor Hitler worden en daarmee een keerpunt in de oorlog. De Russen zijn terecht trots op hun overwinning, die miljoenen burgers en soldaten het leven kostte. Maar dat Stalin voor de oorlog nog een vriendschapsverdrag met Hitler gesloten had, kan niemand zich meer herinneren. Dat ze in 1941 bijna door de Duitsers onder de voet gelopen werden ook niet. Laat staan dat iemand nog weet hoe ze tekeer zijn gegaan in Polen. De geschiedenis is vanaf de slag bij Stalingrad door Stalin en zijn propagandamachine zorgvuldig herschreven.

Donderdag 23 juni

15:40 — 15:50
Ned. 3 / NTR

De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob

Zie hierboven.

19:30 — 20:25
Ned. 2 / VPRO

In Europa

Zie hierboven.

Aflevering 18: 1943 – Polen. In 1943 maakte een verliefde Poolse dorpsfotograaf een gewaagde foto van de beeldschone en schaarsgeklede Duitse Lili Steinmüller. Gewaagd ook omdat Lili één van de Duitse kolonisten was die door Himmler naar het zogeheten Generalgouvernement in Oost-Polen werden gestuurd. Hier moest het eerste modelgebied komen van de Duitse Nieuwe Orde. Eerst werden de lokale Joden afgemaakt, de Polen weggejaagd en Poolse kinderen naar Duitsland afgevoerd voor Germanisierung. Twee jaar na de komst van Lili’s familie nemen de Russen de macht over. Wat is er met Lili gebeurd? Een onmogelijke zoektocht door de Poolse bossen langs de grens met Oekraïne naar een dorpje achter een vergeten moeras bij het Russische Smolensk.

Vrijdag 24 juni

15:35 — 15:50
Ned. 3 / NTR

De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob

Zie hierboven.

19:40 — 20:25
Ned. 2 / VPRO

In Europa

Zie hierboven.

Aflevering 19: 1944 – Warschau & Praag. Al ver vóór de val van Hitler werd Europa tussen Stalin en het Westen verdeeld. Zo kregen de Russen Polen en Tsjechoslowakije, maar dat wist lang niet iedereen daar. Toen de burgers van Warschau in opstand kwamen tegen de Duitsers, smeekte hun radioman twee maanden lang om hulp. Hij snapt nu nog niet waarom het Russische leger geen vinger uitstak toen de Duitsers heel Warschau in puin legden. De Amerikanen hadden Praag fluitend kunnen innemen. Maar ze deden het niet, de stad was beloofd aan de Russen. Toch staat bij de viering van de bevrijding tegenwoordig de kleinzoon van generaal Patton als eregast op het podium. Beneden hem wordt zijn grootvader nagespeeld door een Tsjech in een origineel Amerikaans uniform. Soms moet je de geschiedenis een handje helpen.

Radio

Maandag 20 juni

15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Korte verhalen, bedoeld om te verbazen, te lachen, te ontroeren of om wakker te schudden. Gemaakt door radiomakers en luisteraars.

Regie: Jair Stein

Radioplan: Jair Stein, Katinka Baehr, Chris Bajema, Maartje Duin, Bente Hamel, Tjitske Mussche, Jennifer Pettersson, Marije Schuurman Hess, Laura Stek, Stef Visjager

Dinsdag 21 juni

15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Zie hierboven.

23:02 — 01:02
Radio 6 / NTR

Schatten van de Cariben

Vijfdelige serie radiodocumentaires. Na eerdere muzikale zoektochten door Afrika en Amerika, deed gitarist en zanger Joep Pelt het Caribisch gebied aan – de schakel tussen deze twee continenten. Al eiland-hoppend van Curacao naar Trinidad en Tobago, de Bahama’s, de Dominicaanse Republiek, Jamaica en Cuba maakt hij kennis met nieuwe en oude muziek, locale muzikanten, producenten en muziekkenners en probeert hij de finesses van de Caribische ritmes onder de knie te krijgen.

Aflevering 4: Jamaica.. Zoektocht naar de oorsprong van de soundsystems en bezoek aan vooraanstaande artiesten uit de reggae en dancehall scene.

Scenario: Leo Knikman, Joep Pelt

Regie: Leo Knikman

Geluidsvormgeving: Leo Knikman

Woensdag 22 juni

15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Zie hierboven.

Donderdag 23 juni

15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Zie hierboven.

Digitale kanalen

Cultura 24

NTR

Slammers

Documentaire over een nieuwe generatie dichters die meedoet aan zogenaamde poetry slams, poëziewedstrijden die voor een publiek in cafés worden georganiseerd. De vier dichters Sven Ariaans, Erik Jan Harmens, Sieger M. Geertsma en Eus Kuipers worden gevolgd.

Filmplan: Wilko Bello

Regie: Wilko Bello

Extern producent: Selfmade Films

NTR

Kort! 2004: Engel en Broer

Drama. Engel en Broer spelen op een dumpplaats de scheiding van hun ouders na. Ze zijn op zoek naar vaders spullen, die moeder daar uit wraak heeft gedumpt. We volgen het bizarre rollenspel, totdat Broer een pistool vindt en we deelgenoot worden van de gruwelijke werkelijkheid.
Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.

Scenario: Anjet Daanje

Regie: Hanro Smitsman

Extern producent: IJswater Films

NTR

Een valse lente – Johnny the Selfkicker

Documentaire over leven en werk van dichter Johnny van Doorn. Tot het moment dat hij als Johnny the Selfkicker het podium betrad, was de poëzievoordracht een statische bedoening. Daar kwam in 1966 abrupt een einde aan, toen Johnny van Doorn in Carré zijn gedichten in wilde manifestaties met luid gesis, gebrul en krassende geluiden ten tonele bracht.

Filmplan: Peter Scholten

Regie: Peter Scholten

Extern producent: Paradox AV Productions

NTR

Wende Snijders – De wereld beweegt

Documentaire. Met haar eerste theatertournee Wende en haar cd Quand tu dors vestigt Wende Snijders in 2004 in één klap haar naam als zangeres en performer. Ze verschijnt als een komeet aan het muziekfirmament, trekt bomvolle zalen en wordt overladen met prijzen. Bovendien zet Wende hoogstpersoonlijk het Franse chanson weer op de Nederlandse kaart.

Filmplan: Roel van Dalen

Regie: Roel van Dalen

Extern producent: IDTV Docs

IKON

Werelden: Leo Vroman

Documentaire over de in New York wonende dichter, tekenaar en biochemicus Leo Vroman. Kunst en wetenschap lopen in Vromans leven door elkaar. In dit portret vertelt Vroman o.a. over de ontmoeting met zijn vrouw Tineke, en over zijn verblijf in een Jappenkamp. Onder het oog van de camera ontstaat een gedicht tijdens een wandeling langs Plum Beach in New York, waar Vroman een vogelschedel en meisjessandalen vindt.

Filmplan: Jetske Spanjer

Regie: Jetske Spanjer

VPRO

Einde en Begin – een ontmoeting met Wislawa Szymborska

Zie hierboven..

NTR

Zonder weerklank

Documentaire over de omstreden componist, criticus en essayist Matthijs Vermeulen (1888-1967). Zijn werken werden tijdens zijn leven lange tijd onspeelbaar geacht. Van veel composities heeft hij nooit een orkestuitvoering kunnen horen. Dat kwam niet alleen door zijn dwarse harmonieën. Door de muziekrecensies die hij schreef voor o.a. De Telegraaf en De Groene Amsterdammer, maakte hij zich niet geliefd bij de toonaangevende dirigent Willem Mengelberg. Teleurgesteld trok Vermeulen zich terug in Frankrijk, het land van zijn geliefde componisten.

Filmplan: Ireen van Ditshuyzen

Regie: Ireen van Ditshuyzen

Extern producent: TV DITS

IDFA/NTR

IDFA Documentaireworkshop: De vrouwen van Sanne Sannes

Documentaire en filmische zoektocht naar de mens achter de fotograaf Sanne Sannes. In 1967 kwam Sannes op dertigjarige leeftijd om bij een auto-ongeluk. Hij liet duizenden foto’s na van naakte vrouwen; donker, geheimzinnig en experimenteel. Na een tijd van relatieve onbekendheid raakte zijn werk in trek bij verzamelaars. Door middel van gesprekken met de toenmalige modellen ontstaat een beeld van een buitenstaander die alleen via zijn foto’s contact met vrouwen kon maken. Het filmplan van deze documentaire werd ontwikkeld in het kader van de Documentaireworkshop van IDFA en Mediafonds en werd bekroond met de Stimuleringsfondsprijs Documentaire 2004.

Filmplan: Frodo Terpstra

Regie: Frodo Terpstra

VPRO

VPROJazzLive in het Bimhuis

Elf concerten rondom het VPROJazzLive festival die rechtstreeks uit werden gezonden vanuit het Bimhuis. De serie draait om nieuwe, bijzondere en kwalitatief hoogstaande jazz- en improvisatiemuziek. Ook na uitzending zijn de concerten te beluisteren via vprojazzlive.radio6.nl.

Aflevering: Uitreiking van de Boy Edgar Prijs 2011 aan saxofonist Ferdinand Povel. Uit het juryrapport: “Povel is een verfijnd stilist die een aansprekend breed geluid koppelt aan een vloeiende, melodieuze manier van soleren.”

Regie: Vera Vingerhoeds

Holland Doc 24

Humanistische Omroep

Emoticons

Documentaire. Voor een groep eenzame jonge mensen neemt de virtuele wereld van het internet een belangrijkere plaats in dan de gewone, alledaagse wereld. Het gebruik van het web is voor hen net zo vanzelfsprekend als eten en slapen. Achter hun computer voelen zij zich veilig. Daar kunnen ze zich, soms anoniem, in een virtuele wereld onderdompelen.

Filmplan: Heddy Honigmann

Regie: Heddy Honigmann

Extern producent: Appel & Honigmann

VPRO

Einde en Begin – een ontmoeting met Wislawa Szymborska

Documentaire. Een associatieve reis gebaseerd op een aantal kerngedichten en informele ontmoetingen met de Poolse dichteres Wislawa Szymborska. De documentaire is tevens een reis door Polen; in haar gedichten geeft ze op zeer persoonlijke wijze commentaar op de Poolse geschiedenis. Toen ze in 1996 de Nobelprijs voor de literatuur kreeg, werd ze overdonderd door de aandacht en publiciteit die dit met zich meebracht. Szymborska leeft sindsdien in afzondering. Deze documentaire biedt een inkijk in haar leven en werk.

Filmplan: John Albert Jansen

Regie: John Albert Jansen

Extern producent: Oogland Filmproducties

Geschiedenis 24

VPRO In Europa 

Zie hierboven.

Aflevering 19: 1944 – Warschau & Praag
Aflevering 25: 1956 – Hongarije
Aflevering 28: 1968 – Amsterdam/Parijs/Berlijn
Aflevering 33: 1989 – Roemenië

VPRO NTR

Verleden van Nederland

Documentairereeks waarin de geschiedenis van Nederland in acht episodes in grote lijnen wordt geschetst. Talloze plekken waar eerdere bewoners van de Lage Landen hun sporen hebben nagelaten worden in beeld gebracht. In Nederland, België, Duitsland, New York, Ghana, Suriname en Indonesië, gaat Charles Groenhuijsen op zoek naar verhalen uit ‘ons’ verleden. De reeks is onderdeel van een multimediale campagne.
Het Mediafonds heeft aan dit programma ontwikkelingssubsidie toegekend.

Aflevering 3: Religie, Rebellie, Republiek.

Filmplan: Noud Holtman

Z@pp

KRO

Knofje

Knofje, een meisje van viereneenhalf, beleeft kleine avonturen in en rond het huis. Samen met haar zwangere moeder speelt ze verstoppertje met haar knuffels in de keuken. Haar vader helpt haar met het bouwen van een hut op zolder, waar Knofje een nachtje gaat slapen. Gebaseerd op het boek “Knofje, waar zit je?” van Burny Bos.

Scenario: Burny Bos, Tamara Bos, Rita Horst

Regie: Rita Horst

Extern producent: BosBros Film-TV Productions

 

Voor uitzenddata, tijden en meer informatie over de digitale kanalen: www.Nederland24.nl