Eurimages steunt vier Nederlandse coproducties voor 820.000 euro

Vier speelfilms krijgen in totaal 820.000 euro aan Europese realiseringssteun. Dat is tijdens de vergadering van Eurimages in Helsinki besloten.

Kid van regisseur Fien Troch ontvangt 130.000 euro en ontving eerder een realiseringsbijdrage Lange Speelfilm van het Filmfonds (in het kader van de samenwerking met het Vlaams Audiovisueel Fonds).

Producenten van deze Nederlands minoritaire coproductie met België zijn N279 Entertainment en Prime Time.

The broken Circle breakdown van regisseur en schrijver Felix van Groeningen (scenario Felix van Groeningen en Carl Joos) ontvangt 280.000 euro en ontving eerder een realiseringsbijdrage Lange Speelfilm van het Nederlands Filmfonds (in het kader van de samenwerking met het Vlaams Audiovisueel Fonds). Producenten zijn IDTV Film en Menuet.

Everybody in our  Family van Radu Jude ontvangt 110.000 euro en ontving eerder een realiseringsbijdrage Lange Speelfilm van het Filmfonds Nederlands minoritaire coproductie. Producenten zijn Circe Film en HiFilm Production (Roemenië).

In the Fog van Sergei Loznitsa ontvangt 300.000 euro. Dit project ontving eerder een realiseringsbijdrage Lange Speelfilm van het Filmfonds.

Nederlands minoritaire coproductie met Letland en Duitsland. Producenten zijn Lemming Film, Rija Film en MaJaDe.

Eurimages, het coproductiefonds van de Raad van Europa, werd in 1988 opgericht en bestaat uit 35 lidstaten. Het zet zich in voor coproductie, distributie en vertoning van de Europese film. De raad komt vier keer per jaar bijeen en heeft inmiddels meer dan 1200 coproducties van lange speelfilms en documentaires gesteund. Eerder dit jaar ontving Een Kleine Kans van regisseur Nicole van Kilsdonk een realiseringsbijdrage van 100.000 euro en Team Mario van regisseur en schrijver Nic Balthazar 200.000 euro van het Eurimages en kregen geld van het Nederlands Filmfonds.

Bron: Filmfonds