Ximon.nl start met HD-video

Het on-demand film- en televisiekanaal Ximon.nl is gestart met het aanbieden van video’s in Full-HD. Naast recente succestitels als Sonny Boy en New Kids Turbo, zijn unieke werken van begin vorige eeuw in HD te bekijken op www.ximon.nl.

In totaal maakt de filmsite deze week achttien films beschikbaar in HD-formaat (‘high definition’). Het gaat om recente titels als Alles is liefde, Sonny Boy en New Kids Turbo, en om klassiekers als Dorp aan de rivier en Zooals ik ben. Bijzonder is dat tien van de achttien werken dateren van voor 1940. Deze beelden zijn door EYE in zeer hoge resolutie gedigitaliseerd van het originele celluloid. Dit gebeurde in het kader van het digitaliseringproject Beelden voor de Toekomst.

De prijs van de HD-versie is hetzelfde als voor de gewone variant van een film. Wanneer HD aangeboden wordt en de verbinding en computer van de gebruiker het aankunnen, dan schakelt de video automatisch op naar de hoogst haalbare kwaliteit. Dit gebeurt door middel van het zogenaamde dynamic streaming waar de videoplayer van Ximon gebruik van maakt.

Video-on-demand platform Ximon is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten, EYE en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Ximon.nl biedt op dit moment een catalogus van meer dan 700 uur aan film, documentaire en televisie.

Bekijk een overzicht van alle HD-titels op Ximon.

Bron: EYE Film