The Vis It winnaar 48 Hour Film Project

Doe het de filmmakers uit het 48 Hour Film Project maar eens na: in 48 uur een hoogwaardige film van zo’n vijf minuten maken, terwijl ze vlak van te voren pas weten waarover hun film moet gaan. Het is een wedstrijd tegen concurrentie en tegen de klok.

Conceptualiseren, scriptschrijven, filmen, productie en postproductie moeten allemaal binnen het tijdsbestek van één weekend gebeuren. Als de deadline wordt overschreden, volgt diskwalificatie. Gister was de prijsuitreiking van de Amsterdamse editie van 2011. Er zijn 27 films ingeleverd, waarvan één net 7 minuten te laat.

De winnaars van de beste film dingen mee naar de prijs voor de beste 48 Hour film wereldwijd. Naast de beste film zijn er ook awards uitgereikt binnen de andere bekende filmcategorieën en bovendien waren er prijzen te verdienen voor creativiteit binnen de opdracht. Deze editie moesten de filmmakers namelijk een spiegel als prop in hun film hebben, moesten ze een visserman of vissersvrouw genaamd Reinier of Reini Rudolfs als personage aanvoeren, de zin “Waarom ben ik altijd de eerste?” gebruiken en ten slotte moest de film voldoen aan het genre dat ze vooraf meekregen (dat verschilde per film).

De beste film bleek tijdens deze editie The Vis It van filmgroep Hazazah. Hierin wordt een oude visser in een roeiboot lastig gevallen door een kerel op een veel grotere boot. Hij speelt harde muziek, is onzedelijk gekleed, trekt schunnige gezichten en vangt de beste vis. De film kreeg als genre ‘tijdreisfilm’ mee en daar wordt zo grappig mee omgegaan dat het publiek een mooie verrassing te wachten staat. Daarnaast is de film uiterst degelijk gedraaid en geregisseerd en bovendien hebben ze in 48 uur ook nog tijd gehad voor degelijke speciale effecten.

Il Pescatore van MAF kreeg de prijs voor beste regie en beste muziek. In beide categorieën bleken de regisseur en componist zich perfect te kunnen inleven in hun genreopdracht: de western. In Il Pescatore houden twee vissers een ouderwetse ‘standoff’ aan weerszijden van een sloot. Kloos Enkounters had vervolgens de beste mannelijke acteur (Steyn de Leeuw) en in Love Eventually speelde de beste vrouwelijke actrice (Sarah Sötemann). Verder ging de prijs voor beste montage naar de horror Vast. Fantasyfilm Arqunaq kreeg de prijs voor beste script en horrorfilm Skrill die voor beste cinematografie. Slaapkindje, slaap (hieronder te zien) won in de categorie ‘best use of genre’ en ‘best use of prop’. Een selectie van de films draait volgende week op Oerol.

Een nieuwe Nederlandse editie van het 48 Hour Film Project vindt plaats van 23-25 september in Utrecht, tijdens het Nederlands Film Festival.

Bron: Filmtotaal