Mediafonds Weekoverzicht 24

Door het Mediafonds gesubsidieerde programma’s in de week van 11 tot en met 17 juni 2011.

Televisie

Zaterdag 11 juni

13:10 — 14:35
Ned. 1 / NCRV

Telefilm 2006: Eilandgasten

Drama naar het gelijknamige boek van Vonne van der Meer, over de beklemmende intimiteit tussen de gasten van de vakantiehuisjes Duinroos I en II op Vlieland. Zodra de boot op het eiland is aangemeerd, kan men eenvoudigweg niet meer om elkaar heen. Bovendien zijn het geenszins onbezorgde vakantiegangers, maar hebben overspel, carrière- en liefdesproblemen hen naar het eiland gedreven. De kleine oppervlakte van de huisjes en het eiland dwingt de hoofdpersonen hun problemen onder ogen te komen.
Telefilm is een ontwikkelingstraject gericht op de totstandkoming van Nederlandse televisiefilms die inspelen op actuele maatschappelijke thema’s.

Scenario: Vonne van de Meer, Jan Veldman

Regie: Karim Traïdia

Extern producent: IDTV Film & Video Productions

15:30 — 16:45
Ned. 3 / VPRO

De Indiaan

Jeugdfilm over een kleine, donkere jongen uit Peru die is geadopteerd door lange, blonde Hollanders. Op een dag weet hij het zeker: hij is een indiaan.
Cinema Junior maakt deel uit van het stimuleringstraject Deltaplan Talent.

Scenario: Nynke Klompmaker

Regie: Ineke Houtman

Extern producent: Lemming Film / BosBros

21:30 — 22:05
Ned. 3 / AVRO

Najib & Julia

13-delige dramaserie over de onmogelijke liefde tussen een degelijk Nederlands meisje en een Marokkaanse pizzakoerier met banden met het criminele circuit. Julia is een hockeytalent en traint voor Jong Oranje totdat ze in het bijzijn van Najib haar enkel breekt. Het Mediafonds heeft voor dit programma ontwikkelingssubsidie verleend.

Scenario: Justus van Oel

Regie: Theo van Gogh

Extern producent: Column Producties

23:00 — 00:50
Ned. 3 / VPRO

Simon

Drama. Tijdens een gezamenlijke vakantie in Thailand wordt de vriendschap tussen de Amsterdamse oerhetero en hasjdealer Simon en de schuchtere homofiele tandheelkundestudent Camiel ernstig op de proef gesteld, waarna de twee elkaar uit het oog verliezen. Als ze elkaar veertien jaar later toevallig weer tegenkomen, blijkt Simon ongeneeslijk ziek te zijn.

Scenario: Eddy Terstall

Regie: Eddy Terstall

Extern producent: Spaghetti Film

Zondag 12 juni

13:00 — 14:00
Ned. 2 / Danshuis Station Zuid 

Programma-onderdeel van NTR Podium.

Point Taken: Memory Lane

Korte, hyperrealistische dansfilm over een welhaast archetypische relationele geschiedenis van een man en een vrouw, waarin het onderlinge conflict steeds een nieuwe wending krijgt. Droom, illusie en perspectief volgen elkaar op waardoor het thema van vergankelijkheid verschillende metamorfoses ondergaat.
Point Taken is een project waarbij vier teams van in Nederland wonende en werkende choreografen en filmmakers gezamenlijk een dansfilm maken.

Scenario: Paul de Nooijer, Menno de Nooijer

Regie: Paul de Nooijer, Menno de Nooijer

Choreografie: Joost Vrouenraets

Extern producent: KeyFilm

20:30 — 21:30
L1TV / Omroep Limburg

‘t Pierelandj

Documentaire over het ontstaan van de Limburgse popmuziek aan de hand van het levensverhaal van de Limburgse zanger Jean Innemee. Innemee richtte in 1964 met succes de Limburgse band The Walkers op en de formatie Carboon. Deze laatste groep wist met teksten in het Limburgs over het mijnwerkersleven de harten van de Limburgers te winnen. There’s no more corn on the Brasos werd een wereldhit met ruim een miljoen verkochte exemplaren. Andere hits waren My darling Helena en Oh lonesome me.

Filmplan: Dré Didderiëns

Regie: Dré Didderiëns

Extern producent: Stichting Lava Film

Maandag 13 juni

07:00 — 08:00
RTV Utrecht 

Met herhalingen ieder uur tot 17.00 uur.

God’s eigen parochie

Documentaire over een kleine groep ‘afgescheiden’ katholieken rond de ‘ongehoorzame’ pater Klos, de opvolger van de al even ongehoorzame pater Kotte, die bijeenkomt in de Utrechtse St. Willibrordkerk. De hang naar het mystieke van deze paters wijkt af van het regulier katholicisme. De documentaire gaat enerzijds over ongehoorzaamheid en anderzijds over het vertrouwen in het geloof.

Filmplan: Sherman de Jesus

Regie: Sherman de Jesus

Extern producent: Memphis Film & Television

10:00 — 10:45
Ned. 3 / KRO

Sien van Sellingen

Vijfdelige kleuterserie over de vijfjarige Sien van Sellingen, een stoer en nuchter meisje. Ze woont op een boerderij waar ze van alles meemaakt: van een kalfje dat wordt geboren terwijl iedereen ziek op bed ligt tot het gevaarlijke Witte Wief dat plotseling op bezoek komt.
Integrale uitzending van de vijfdelige serie:
De jurk – Het kalf – Stinkboer – Het kapsel – Witte wieven.

Scenario: Janneke van der Pal

Regie: Pieter Verhoeff

Extern producent: Interakt

13:20 — 14:50
Ned. 1 / NCRV

Telefilm 2007: Eilandgasten-De Avondboot

Drama. Deel twee uit de trilogie gebaseerd op de boeken ‘Eilandgasten’, ‘De avondboot’ en ‘Laatste seizoen’ van Vonne van der Meer. Met verschillende verhalen die zich afspelen op het eiland Vlieland, waar de gasten van Duinroos I en II zijn gekomen om te ontspannen. Toch lopen de spanningen hoog op.
Telefilm is een ontwikkelingstraject gericht op de totstandkoming van Nederlandse televisiefilms die inspelen op actuele maatschappelijke thema’s.

Scenario: Jan Veldman

Regie: Karim Traïdia

Extern producent: IDTV Film

18:55 — 19:30
Ned. 3 / NTR

Dunya & Desie

Dramaserie over het leven en de puber-problemen van twee vijftienjarige hartsvriendinnen die opgroeien in Amsterdam-Noord. Dunya komt uit een traditionele Marokkaanse familie en Desie woont met haar moeder in een roze flatje waar steevast Dolly Parton wordt gedraaid.
Het Mediafonds heeft voor dit programma ontwikkelingssubsidie verleend.

Scenario: Robert Alberdingk Thijm

Regie: Dana Nechushtan

19:05 — 20:25
Ned. 2 / VPRO

In Europa

Verfilming in 35 delen van het gelijknamige boek van Geert Mak. Via de persoonlijke verhalen van mensen en families die dichtbij de grote gebeurtenissen van destijds stonden wordt honderd jaar Europese geschiedenis verbeeld. Per aflevering staat een locatie en een jaar centraal. Het Mediafonds heeft voor dit programma ontwikkelingssubsidie verleend. Op www.ineuropa.nl zijn alle afleveringen te bekijken.

Aflevering 11: 1933 – Rusland. Het verhaal van het Russische jongetje Pavlik, dat tijdens Stalins noodgedwongen landbouwhervormingen begin jaren dertig zijn eigen vader zou verraden. Daarmee werd hij een officiële Sovjet-held.

Filmplan: Hans Dortmans, Roel van Broekhoven

Regie: Roel van Broekhoven, Hans Fels, Britta Hosman, David Kleijwegt, Jorien van Nes, Walter Stokman

Extern producent: Feature Partners

21:40 — 22:00
Ned. 2 / NTR

Kort! 2008: Succes

Korte film over Leendert op de dag dat hij een belangrijke presentatie op zijn werk moet houden. Na de presentatie krijgt hij een staande ovatie, het was een succes. Om dit te vieren rijdt hij op de terugweg via de snackbar naar huis met patat, kip en een stuk taart. Tijdens het feestmaal slaat het noodlot toe.
Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.

Scenario: Diederik Ebbinge

Regie: Diederik Ebbinge

Extern producent: Motel Films

23:30 — 00:21
Ned. 2 / NTR

A’dam – E.V.A. (Amsterdam En Vele Anderen)

Achtdelige dramaserie over de levens van uiteenlopende Amsterdammers. De 24-jarige Adam de Heer komt rechtstreeks uit de Zeeuwse klei in het rumoerige Amsterdam wonen om te werken bij de dienst Uitvaarten van Gemeentewege. Door een botsing leert hij zijn 30-jarige vrijgevochten buurvrouw kennen. Eva worstelt met relaties, haar familie en met zichzelf. Adam wordt halsoverkop verliefd op Eva.

Aflevering 3: IJsheiligen

Scenario: Robert Alberdingk Thijm

Regie: Norbert ter Hall

Extern producent: Flinck Film

00:00 — 00:50
Ned. 2 / NCRV

De negen dagen van de Gier

Dramaserie waarin episodes worden beschreven uit de levens van gewone mensen met gewone problemen in de stad Rotterdam. Op een dag vliegt er een gier boven Rotterdam. Niemand weet waar het dier vandaan komt, maar vanaf die dag zal het leven van een aantal mensen ingrijpend veranderen. Victor, die op het punt staat om aan zijn medewerkers te vertellen dat hij ongeneeslijk ziek is, en politierechercheur Martin die niet ver daar vandaan een vermoorde informant vindt. Een gier zweeft boven de stad en boven deze gebeurtenissen, waar witteboordencriminaliteit zijn tentakels steeds verder uitspreidt.

Aflevering 3.

Scenario: Willem Capteyn, Carel Donck

Regie: Boris Paval Conen

Dinsdag 14 juni

15:35 — 15:50
Ned. 3 / NTR

De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob

Jeugdanimatieserie. De niet zo snuggere brandweerman Bob en het slimme meisje Kika proberen Tijgertje, de kat van Kika, van de kerktoren te redden. Dan worden ze door een tyfoon naar de andere kant van de wereld geblazen. Ze gaan op weg naar huis om Tijgertje te redden. Per aflevering reizen ze door een ander deel van de wereld.

Scenario: Vincent Bal, Colette Bothof

Regie: Colette Bothof, Vincent Bal

Animatie: Fons Schiedon

Extern producent: Submarine

17:35 — 17:50
RTV Noord-Holland 

Met herhalingen elk uur van 18.35 uur tot de volgende dag 17.35 uur.

Hollandse Meesters in de 21e eeuw: Teun Hocks

Documentaireportet van beeldend kunstenaar Teun Hocks. Vertwijfelde onmacht en komisch cynisme zijn kenmerkend voor het werk van Teun Hocks, dat voornamelijk bestaat uit geënsceneerde fotografie. Hij bouwt decors in de vorm van een groot schilderij en fotografeert het geheel met zichzelf als personage. Deze foto’s print hij in zwart/wit op groot formaat en voorziet hij daarna van kleur met olieverf. Naast deze werken maakt Hocks ook videowerk en tekeningen.

Hollandse Meesters in de 21e eeuw is een reeks korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek.

Regie: Pieter Verhoeff

Extern producent: Interakt

18:35 — 19:20
Ned. 2 / VPRO

In Europa

Zie hierboven.

Aflevering 12: 1936 – Spanje. Er loopt nog steeds een onzichtbare muur door Spanje, die de tegenstanders in de burgeroorlog van de jaren dertig van elkaar scheidt. Na de dood van Franco in ‘75 werd de officiële politiek: het verleden doodzwijgen. Dat is niet gelukt. Nog steeds weet iedere Spaanse dorpeling feilloos aan welke kant zijn buurman stond. Sterker nog: de burgeroorlog leeft meer dan ooit.

18:55 — 19:30
Ned. 3 / NTR

Dunya & Desie

Zie hierboven.

23:25 — 00:50
Ned. 3 / BNN

Sweety. The friends, betrayal and murder of Maja Bradaric

Documentaire. De zestienjarige Maja Bradaric werd op 17 november 2003 gewurgd in een auto en vervolgens in brand gestoken en achtergelaten in een natuurgebied vlakbij Nijmegen. De daders bleken drie jongens uit haar vriendengroep. Vrienden van Maja vragen zich af hoe deze moord in hun midden heeft kunnen plaatsvinden en waarom niemand dit zag aankomen.

Filmplan: Menna Laura Meijer

Regie: Menna Laura Meijer

Extern producent: Pieter van Huystee Film & TV

Woensdag 15 juni

14:30 — 14:45
Ned. 3 / NTR

De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob

Zie hierboven.

18:55 — 19:30
Ned. 3 / NTR

Dunya & Desie

Zie hierboven.

19:10 — 19:55
Ned. 2 / VPRO

In Europa

Zie hierboven.

Aflevering 13: 1937 – München. In 1937 opende Hitler in München het Haus der Deutschen Kunst. Binnen kon je alleen die kunst bekijken die de Führer had goedgekeurd. Een klein eindje verderop was een tentoonstelling met het werk dat hij verafschuwde – de zogeheten Entartete Kunst – met werk van onder anderen Marc Chagall, Wassily Kandinsky en Otto Dix.

Donderdag 16 juni

15:45 — 16:00
Ned. 3 / NTR

De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob

Zie hierboven.

18:55 — 19:30
Ned. 3 / NTR

Dunya & Desie

Zie hierboven.

19:10 — 19:55
Ned. 2 / VPRO

In Europa

Zie hierboven.

Aflevering 14: 1939 – Duitsland. Hoe kon het dat goed opgeleide mensen uit keurige burgerlijke milieus, mensen van goede smaak, vielen voor de schreeuwerige lelijkheid van het nazi-bewind? Wat trok ze aan in zo’n pervers regime? In dit deel proberen hun kinderen die onmogelijke vraag te beantwoorden. Wat bezielde de adellijke vader van de voormalige Duitse president Richard von Weizsäcker? Wat dreef Baldur, de vader van Richard von Schirach? Hij was de zoon van een intendant bij de Weimarse opera en ontwikkelde zich tot de grote man achter de Hitler Jugend.

Vrijdag 17 juni

15:40 — 15:55
Ned. 3 / NTR

De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob

Zie hierboven.

19:10 — 19:55
Ned. 2 / VPRO

In Europa

Zie hierboven.

Aflevering 15: 1940 – Frankrijk. Tot ver in de jaren zeventig deden de Fransen alsof zij in de oorlog en masse bij de fameuze Résistance hadden gezeten. In werkelijkheid steunde de meerderheid van de Franse bevolking het Vichy-regime van Maarschalk Pétain. In deze aflevering het verhaal van Markies Fernand de Brinon, graag geziene gast in hoge nazi-kringen en daarom benoemd tot ambassadeur van het Vichy-regime in het door de Duitsers bezette Parijs. Zijn privé-situatie was ongemakkelijk: de Markies was getrouwd met een joodse vrouw en had twee joodse stiefkinderen. Met een van hen, Bernard Ullmann, reizen we terug naar het Vichy-Frankrijk van toen.

Radio

Maandag 13 juni

15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Korte verhalen, bedoeld om te verbazen, te lachen, te ontroeren of om wakker te schudden. Gemaakt door radiomakers en luisteraars. Ook te beluisteren via weblogs.vpro.nl/1minuut

Regie: Jair Stein

Radioplan: Jair Stein, Katinka Baehr, Chris Bajema, Maartje Duin, Bente Hamel, Tjitske Mussche, Jennifer Pettersson, Marije Schuurman Hess, Laura Stek, Stef Visjager

Dinsdag 14 juni

15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Zie hierboven.

Woensdag 15 juni

15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Zie hierboven.

Donderdag 16 juni

15:36 — 15:37
Radio 1 / VPRO

1 Minuut

Zie hierboven.

Digitale kanalen

Cultura 24

IKON

Vroman

Documentaire over de in New York wonende dichter, tekenaar en biochemicus Leo Vroman. Kunst en wetenschap lopen in Vromans leven door elkaar. In dit portret vertelt Vroman o.a. over de ontmoeting met zijn vrouw Tineke, en over zijn verblijf in een Jappenkamp. Onder het oog van de camera ontstaat een gedicht tijdens een wandeling langs Plum Beach in New York, waar Vroman een vogelschedel en meisjessandalen vindt.

Filmplan: Jetske Spanjer

Regie: Jetske Spanjer

NTR

Aan het eind van de aspergetijd

Drama. Televisiebewerking van het gelijknamige toneelstuk van Frank Houtappels. Agnes heeft een kapsalon. Haar dochter droomt van een eigen zaak. Als Agnes’ zus op bezoek komt uit Amsterdam raakt hun leven langzaam verstoord.

Scenario: Frank Houtappels

Regie: Mette Bouhuijs

Extern producent: Hummelinck Stuurman

NTR

One Night Stand: Twee dromen

Drama. Jacek droomt dat hij naakt in een volle concertzaal zit. Hij vlucht weg en ontmoet een naakte vrouw, die hetzelfde aan het dromen is. Beiden willen wakker worden, maar raken verzeild in een bizarre achtervolging.
One Night Stand is een ontwikkelingstraject waarin Nederlandse films door nieuwe en al bekende makers worden gemaakt.

Scenario: Arend Steenbergen

Regie: Arend Steenbergen

Extern producent: De Luwte Filmproducties

NOS

Sjarov in Holland

Documentaire over de in 1969 overleden Russische regisseur Peter (Pjotr Fjodorovitsj) Sjarov. Sjarov werd opgeleid door de beroemde Russische regisseur Konstantin Stanislavski en werkte ook nog enige tijd samen met diens rivaal Meyerhold. Vanaf 1947 regisseerde Peter Sjarov in Nederland ruim twintig jaar vrijwel alle Tsjechovteksten. Hij heeft gewerkt met Nederlandse topacteurs uit de jaren vijftig en zestig en hij bezorgde met zijn uitvoeringen gloriejaren aan het Nederlandse toneel. Met o.a. Sigrid Koetse, Ellen Vogel, Fons Rademakers, André van de Heuvel, Hans Croiset, Ramses Shaffy en Ton van Duinhoven.

Filmplan: Maud Keus, Hans Keller

Regie: Hans Keller

NTR

Slammers

Documentaire over een nieuwe generatie dichters die meedoet aan zogenaamde poetry slams, poëziewedstrijden die voor een publiek in cafés worden georganiseerd. De vier dichters Sven Ariaans, Erik Jan Harmens, Sieger M. Geertsma en Eus Kuipers worden gevolgd.

Filmplan: Wilko Bello

Regie: Wilko Bello

Extern producent: Selfmade Films

IDFA/NTR

IDFA Documentaireworkshop: De vrouwen van Sanne Sannes

Documentaire en filmische zoektocht naar de mens achter de fotograaf Sanne Sannes. In 1967 kwam Sannes op dertigjarige leeftijd om bij een auto-ongeluk. Hij liet duizenden foto’s na van naakte vrouwen; donker, geheimzinnig en experimenteel. Na een tijd van relatieve onbekendheid raakte zijn werk in trek bij verzamelaars. Door middel van gesprekken met de toenmalige modellen ontstaat een beeld van een buitenstaander die alleen via zijn foto’s contact met vrouwen kon maken.

Het filmplan van deze documentaire werd ontwikkeld in het kader van de Documentaireworkshop van IDFA en Mediafonds en werd bekroond met de Stimuleringsfondsprijs Documentaire 2004.

Filmplan: Frodo Terpstra

Regie: Frodo Terpstra

NTR

Zonder weerklank

Documentaire over de omstreden componist, criticus en essayist Matthijs Vermeulen (1888-1967). Zijn werken werden tijdens zijn leven lange tijd onspeelbaar geacht. Van veel composities heeft hij nooit een orkestuitvoering kunnen horen. Dat kwam niet alleen door zijn dwarse harmonieën. Door de muziekrecensies die hij schreef voor o.a. De Telegraaf en De Groene Amsterdammer, maakte hij zich niet geliefd bij de toonaangevende dirigent Willem Mengelberg. Teleurgesteld trok Vermeulen zich terug in Frankrijk, het land van zijn geliefde componisten.

Filmplan: Ireen van Ditshuyzen

Regie: Ireen van Ditshuyzen

Extern producent: TV DITS

VPRO

VPROJazzLive in het Bimhuis

Elf concerten rondom het VPROJazzLive festival die rechtstreeks uit werden gezonden vanuit het Bimhuis. De serie draait om nieuwe, bijzondere en kwalitatief hoogstaande jazz- en improvisatiemuziek. Ook na uitzending zijn de concerten te beluisteren via vprojazzlive.radio6.nl.

Verslag van de uitreiking van de Boy Edgar Prijs 2011 aan saxofonist Ferdinand Povel. Uit het juryrapport: “Povel is een verfijnd stilist die een aansprekend breed geluid koppelt aan een vloeiende, melodieuze manier van soleren.”

Regie: Vera Vingerhoeds

Holland Doc 24

Punk, lang leve de lol

Documentaire waarin de maker op zoek gaat naar zijn punkverleden in Amsterdam en naar wat deze periode voor hem en zijn vrienden heeft opgeleverd. Het filmplan voor deze documentaire werd ontwikkeld tijdens de IDFA Documentaireworkshop 1996.

Filmplan: Alfred Broer

Regie: Alfred Broer

NTR

Looking for an icon – kunnen foto’s de wereld veranderen?

Documentaire over de zoektocht naar het ontstaan van beeldiconen; het proces waarin bepaalde foto’s een metaforische betekenis krijgen toegedicht. Deze betekenis is soms 180 graden tegengesteld aan de betekenis die de foto had in de situatie waarin de fotograaf zich bevond. Vier foto’s uit het verleden worden opnieuw tegen het licht gehouden om de context te achterhalen waarin zij ooit werden gemaakt. Verder spreken theoretici en buitenstaanders over wat een foto uiteindelijk tot icoon maakt en wordt er een beeld geschetst van de ontwikkelingen en veranderingen in de persfotografie van de afgelopen 50 jaar.

Filmplan: Hans Pool, Maaik Krijgsman

Regie: Maaik Krijgsman, Hans Pool

Extern producent: IDTV Arts & Documentaries

 

Voor uitzenddata, tijden en meer informatie over de digitale kanalen: www.Nederland24.nl