Verslag voorjaarsoverleg 26 mei: avond zonder boeven

Hoe moet de filmwereld omgaan met de megabezuinigingen? Op het Voorjaarsoverleg, de tweejaarlijkse bijeenkomst van de filmsector, in het Ketelhuis bleef het rustig. De bezuinigingsboeven waren er niet.

Geen emotionele hartenkreten en uitbarstingen bij de tweejaarlijkse bijeenkomst van de filmsector in het bomvolle Ketelhuis. Iedereen die er toe doet in de filmwereld was aanwezig. To name a few: Doreen Boonekamp van het Filmfonds, Sandra den Hamer van EYE, Willemien van Aalst van het Nederlands Filmfestival en regisseurs Martin Koolhoven en Paula van der Oest. De politiek werd vertegenwoordigd door de Kamerleden Boris van der Ham (D66) en Jasper van Dijk (SP).

Ook Els Swaab was er. De voorzitter van de Raad voor Cultuur kwam nog eens uitleggen waarom ze het bijltje er niet bij neergooide toen de regering de Raad om advies vroeg over de bezuinigingen van 200 miljoen. Door geen advies te geven, zouden de gevolgen nog rampzaliger zijn, meende ze. Dat was geen nieuws, want die boodschap draagt Swaab al een paar weken uit. Doordat er geen Kamerleden van de regeringspartijen op de bijeenkomst waren — VVD en CDA wilden niet meewerken — voelde de avond een beetje als een film over een bankroof, waarin de boeven er met de buit vandoor zijn en de berooiden weinig meer kunnen doen dan treuren over het verdwenen geld.

Van der Ham riep de filmsector op om vooruit te kijken en niet in de valkuil van slachtofferschap te vallen. De bezuinigingen gaan volgens hem vrijwel zeker door, zodat klagen erover geen zin heeft. Swaab viel hem bij met de opmerking dat vergeleken bij andere sectoren de filmsector er “nog heilig” van af komt. Bij toneel wordt het kleine en het middengebied volledig weggevaagd. Dat de brand bij de buren erger is, verzachtte de pijn niet bij iedereen. Cinekid-directeur Sanette Naeyé vond het onbegrijpelijk dat de Raad adviseert om haar festival uit de Basisinfrastruktuur te stoten. Swaab gaf geen krimp: er moesten nu eenmaal pijnlijke keuzes worden gemaakt.

Van der Ham wilde niet blijven stilstaan bij de gelopen race, maar keek naar de toekomst. Het Kamerlid sprak de toverwoorden ‘fiscale maatregelen’ maar weer eens uit, waarover hij niet geheel toevallig ‘s ochtends een opiniestuk in de Volkskrant had geschreven. Producent Frans van Gestel (alles is liefde, black butterflies) temperde de verwachtingen: fiscale maatregelen kunnen nooit subsidie vervangen.

En toen werd het alsnog een beetje onrustig nadat iemand voorstelde om de prijs van de bioscoopkaartjes te verhogen en dat geld te gebruiken voor de productie van Nederlandse films. Wat in Frankrijk kan, zou hier ook moeten kunnen, was de gedachte. Toen ook nog eens de suggestie kwam dat Nederlandse bioscoopexploitanten wel iets minder dan 60% van de recette zouden mogen krijgen (in veel buitenlanden is het 40%), zodat er meer geld naar de productie van Nederlandse films zou kunnen gaan, reageerden bioscoopexploitanten alsof zij door een zwerm wespen werden aangevallen. Schandalig voorstel: bioscoopboeren hebben het al zwaar genoeg.

Producent Marc van Wamerdam kreeg het laatste woord. Hij stuurde de Kamerleden terug naar Den Haag met de opdracht om hun hardhoofdige collega’s duidelijk te maken dat film geld oplevert. Het genereert economische activiteit. Daarmee was iedereen het eens.

Jos van der Burg

Bron: Filmkrant.nl