NPO kan niet meewerken aan Ximon

NPO kan niet meewerken aan Ximon. Dit maakte een woordvoerder van het samenwerkingsverband woensdag bekend.

Het is de bedoeling dat op Ximon, dat twee maanden geleden begon, op termijn alle Nederlandse films en series waarvan nog een print bestaat, tegen betaling te zien zijn.

Een NPO-woordvoerder noemt Ximon een sympathiek initiatief, maar volgens de mediawet is Ximon een derde partij waardoor de NPO niet kán meewerken.

”Dan moeten we dit ook doen als er een soortgelijk verzoek komt van bijvoorbeeld Ziggo of UPC. Dat past niet binnen de taak van de NPO. Het kan niet zo zijn dat we programma’s die met publiek geld zijn gefinancierd gratis beschikbaar stellen aan derden om er geld mee te verdienen”, aldus de woordvoerder van de NPO. De koepelorganisatie van de omroepen blijft wel in gesprek met Ximon over een samenwerkingsvorm.

Ximon is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (NVS), het EYE Film Instituut Nederland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het project wordt gesteund door het ministerie van OCW en het Commissariaat voor de Media.

Juist omdat het project zo breed wordt gedragen, noemt directeur Marc Jurgens van Ximon het besluit van de NPO ”doodzonde. Iedereen heeft hier jarenlang de schouders onder gezet.” De organisatie beraadt zich op juridische stappen tegen het besluit.

De NPO belet niet alleen het online vertonen van oude series. De raad van bestuur ontneemt op deze manier volgens Jurgens ook film-, documentaire- en televisieproducenten de mogelijkheid om online hun auteursrecht te exploiteren.

De auteursrechten op de meeste Nederlandse producties worden gedeeld door de producenten en zenders. De beroepsverenigingen van producenten steunen Ximon wel.

Bron: ANP