Klacht tegen de NPO bij de NMa

Het Platform Makers, waarbij onder meer FNV KIEM en het Netwerk Scenarioschrijvers zijn aangesloten, heeft een klacht ingediend tegen de NPO bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Componisten en tekstschrijvers die voor de publieke omroep liedjes, tunes of jingles schrijven zijn sinds 2008 verplicht hun auteursrechten onder te brengen bij uitgeverij Crossmexx. “Die uitgeverij houdt meer gelden in dan toegestaan en redelijk is”, stelt het Platform Makers.

Naar aanleiding van diverse kamervragen liet het nieuwe kabinet op verschillende momenten weten deze gang van zaken “onwenselijk” te vinden, maar er niet tegen te kunnen optreden. Of de publieke omroep misbruik maakt van haar machtspositie is volgens de minister aan de NMa om te bepalen.

Het Platform Makers, het samenwerkingsverband van beroepsorganisaties en vakbonden voor auteurs en uitvoerend kunstenaars, diende daarom een klacht tegen de publieke omroep in bij de NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit).

Het Platform: “Dat de publieke omroepen een machtspositie hebben staat vast: de NPO beslaat een zeer groot gedeelte van de mediamarkt en is daarbinnen een zeer grote opdrachtgever en heeft binnen de totale muziekmarkt een leidende rol. De publieke omroep verkeert immers als opdrachtgever in de uitzonderlijke positie dat zij in staat is zelf te bepalen hoeveel ‘airplay’ een muziekwerk gedurende een bepaalde periode zal krijgen. Aangezien airplay voor de gehele Nederlandse muziekmarkt een grote bepalende factor is voor succes vergroot dit de al aanzienlijke machtspositie van de omroep.”

“Door deze positie is de omroep in staat onredelijke leveringsvoorwaarden op te leggen. In het geval van muziekauteurs legt de publieke omroep veel verdergaande voorwaarden op dan in de muziekmarkt gebruikelijk zijn en als redelijk kunnen worden beschouwd.”

Bron: FNV KIEM