Prijswinnaars Latin American Film Festival (LAFF) bekend

Het zevende Latin American Film Festival (LAFF) in Utrecht trok 13.500 bezoekers. Daarmee werd het festival even goed bezocht als vorig jaar. Door de tropische sfeer in en rond het Louis Hartlooper Complex was het festival een groot succes met als hoogtepunten de drie openluchtvoorstellingen op het Ledig Erf, de zwoele muziekavonden en de goedbezochte filmvertoningen. Vanaf vandaag zijn zowel de openingsfilm La Vida de los Peces als publieksfavoriet También la Lluvia in de Nederlandse bioscopen te zien. Het retrospectief van Pablo Trapero gaat nog On Tour in acht bioscopen in Nederland.

Post Mortem Winaar Latin Angel Jury Award
Tien films streden om de Latin Angel Jury Award, en de daaraan verbonden geldprijs van € 5.000,- De jury, bestaande uit Taco Ruighaver (directeur Movies that Matter), Christien Klaufus (assistent-professor Sociale Geografie bij het CEDLA), Maria Ramos (documentairemaakster), Marcus van der Zwaag (VPRO sales-coordinator) en Dana Linssen (hoofdredacteur Filmkrant en filmrecensent NRC) koos na lang overleg voor Post Mortem van Pablo Larraín als winnaar. De jury was onder de indruk van de hoge kwaliteit van de selectie in zijn geheel, en roemde de verscheidenheid aan stijlen en het sterke acteerwerk in de tien competitiefilms. Post Mortem is volgens de jury: “mysterious, thought provoking, coherent in style and topic, and not only a historical film, but moreover an important mirror of our current affairs and moral dilemma’s.” De jury stond voor een moeilijke keuze, en geeft daarom El Premio een Special Mention, vanwege het mooie portret van de belevingswereld van een jong meisje en haar fantastische acteerwerk.

Over Post Mortem
Terwijl de lichamen van slachtoffers zich opstapelen in het mortuarium, doet assistent Mario er zo veel mogelijk het zwijgen toe. Wie protesteert wordt zelf als vijand gezien. Als Nancy, een nachtclubdanseres met wie hij een affaire heeft, op een dag verdwijnt, komt hij voor een groot dilemma te staan. Kille en cynische verbeelding van de militaire coup onder leiding van generaal Pinochet in Chili, 1973. Post Mortem wordt op 9 juni uitgebracht door EYE Film Instituut Nederland en is tevens de openingsfilm van het Cinema Chile-programma in EYE op 2 juni.

Ausente wint Latin Angel Youth Award
Vijf jongeren tussen de 18 en 20 jaar bekeken de films También la Lluvia, Ausente, Hermano, Los Colores de la Montaña en As Melhores Coisas do Mundo. De derde plaats is voor Los Colores de la Montana. De Jongeren Jury waardeerde het perspectief van een kind op de betrekkelijke veiligheid in het dorp. Nummer twee is Hermano, vanwege de interessante cinematografie en het inzicht in het loyaiteitsconflict tussen twee broers in de Venezolaanse sloppenwijken. De winnaar is Ausente. Ausente is anders vanwege het universele verhaal over homoseksualiteit. De film maakt prachtig gebruik van kleur en geluid, aldus de jongerenjury.

Audience Awards
Ook werden er twee publieksprijzen uitgereikt aan de Beste Speelfilm en de Beste Documentaire. Het publiek waardeerde También la Lluvia het hoogst, gevolgd door Tropa de Elite 2 en La Vida de los Peces. De publieksprijs voor documentaires is gewonnen door Boys of Summer gevolgd door Karla’s Arrival en Voces del Subterráneo.

LAFF on tour
Naar aanleiding van de nieuwste film van Pablo Trapero (Carancho) presenteerde het Latin American Film Festival dit jaar alle speelfilms van deze getalenteerde Argentijnse filmmaker: Mundo Grúa (Crane World, 2000), El Bonaerense (2002), Familia Rodante (Rolling Family, 2004), Nacido y Criado (Born & Bred, 2006), Leonera (Lion’s Den, 2008) en het nieuwe Carancho (2010). Het retrospectief van Trapero gaat On Tour van 13 mei tot 26 augustus in acht filmtheaters in Nederland. Kijk hier voor meer informatie.

Over LAFF
Het LAFF biedt sinds 2005 de beste en meest opmerkelijke producties uit en over Latijns-Amerika. Jaarlijks toont het LAFF met meer dan 60 actuele speelfilms, korte films en documentaires de rijkdom van het continent. Daarnaast heeft het LAFF een uitgebreide randprogrammering en is het slotfeest LaFFiesta een jaarlijks terugkerend evenement. Het festival wordt afgesloten met de uitreiking van de Latin Angel Awards.
Het achtste LAFF vindt plaats van 2 tot en met 11 mei 2012

Bron: Latin American Film Festival