Minster Van Bijsterveldt blij met brief omroepen

Minister Marja van Bijsterveldt is blij met de brief van de omroepen, de VVD heeft bedenkingen. Woensdag maakte de publieke omroep hun plan voor de toekomst van het bestel bekend.

“Om de publieke omroep doelmatig en bestuurbaar te houden, heb ik eerder al bepaald dat er in 2016 naast de NOS en de NTR zes plaatsen overblijven in het bestel,” reageert Van Bijsterveldt (foto) bij het ANP. “Dat lijkt de publieke omroep zich terdege te realiseren. Het is goed dat de publieke omroep zelf de weg naar meer slagvaardigheid en efficiëntie wil kiezen.” Inhoudelijk wil ze nog niet op het plan ingaan. “Ik zal ze goed bekijken en kom medio juni met een uitgebreide reactie.”

VVD Tweede Kamerlid Anouchka van Miltenburg is minder enthousiast. Ze is vooral verbaasd over de afwezigheid van aspirantomroepen WNL en Powned in het NPO-plan. “Powned en WNL zijn genegeerd,” zegt ze in de Volkskrant. “Ik vind een open bestel juist belangrijk, waarin er ruimte is voor nieuwe omroepen om toe te treden.”

De titel van het NPO-plan is Van Bolwerk naar Netwerk. “Op deze manier is het vooral het old-boys-network dat mee mag doen,” aldus Van Miltenburg. Verder is ze het niet eens met het eventuele extra budget voor de grote, gefuseerde omroepen.