Beeld voor Beeld documentaire filmfestival: Voices from the Middle East

Tijdens de 22e editie van het jaarlijkse festival over culturele diversiteit Beeld voor Beeld, dat van 8 t/m 12 juni in het Tropentheater wordt gehouden, staan documentaires en filmmakers uit het Midden-Oosten centraal.

NBF-leden krijgen op vertoon van hun ledenpas korting op kaarten voor het festival!

In het weekend van 11 en 12 juni biedt het festival in samenwerking met Dancing on the Edge films en nagesprekken met regisseurs uit Iran, Libanon en Turkije. De films brengen de dagelijkse werkelijkheid in beeld, die is getekend door opstanden, oorlog en schendingen van mensenrechten. Ze getuigen echter ook van de wens om het verleden te verwerken en een beter leven op te bouwen in vrijheid en democratie.

Op zondag staat Iran centraal met de Nederlandse première van Twenty Days that Shook Tehran van de Iraanse regisseur Ali Razi. De film geeft een verrassende kijk achter de schermen van de campagnes voor de presidentiële verkiezingen van 2009 in Iran, toen een groene golf van hoop over het land trok. De slotfilm van het festival, Daughters of Malakeh, beleeft zijn Europese première na een bijzonder succesvolle eerste vertoning op het Hot Docs festival in Toronto. Makers Jet Homoet en Sharog Heshmat Manesh gunnen de kijker een bijzondere blik in het leven van verschillende generaties Iraanse vrouwen. Verder in dit weekend films uit Turkije en Libanon.

De openingsfilm van het festival is de Nederlandse première van de nieuwste film van de bekende Engelse documentairemaker Marc Isaacs, Men of the City. Deze BBC-productie is een ontluisterend portret van het Londense zakendistrict de City en de dramatische gevolgen van de beurskrach voor de mensen die daar werken. Criticus Hans Beerekamp gaat na de vertoning in gesprek met Marc Isaacs.

Andere programmaonderdelen zijn een debat, in samenwerking met het digitale documentairekanaal Holland Doc24, over nieuwe vormen van journalistiek, een focus op de veelvuldig bekroonde Amerikaanse documentairemaakster Anne Makepeace (in samenwerking met het fotografiefestival Dutch Doc Days) en een avond met als thema het historische China, waarop onder meer een zwijgende film uit 1927 wordt vertoond, begeleid met livemuziek door het Filip Kimho Duo.