NFF tekent protest aan bij Raad voor Cultuur

Het filmfestival zou volgens de Raad van Cultuur per 2013 niet meer tot deze basisinfrastructuur cultuur hoeven te behoren.

Maar het NFF vindt dat het adviesorgaan bij deze afweging zijn eigen regels niet consequent hanteert. Als de raad dit wél zou doen, zou er geen twijfel over bestaan dat het Nederlands Film Festival binnen de basisstructuur zou vallen.

Dat stelt directeur Willemien van Aalst maandag in een brief aan de Raad van Cultuur. ”Het Nederlands Film Festival voldoet in hoge mate aan de zeven door de raad geformuleerde basiscriteria”, beklemtoont ze.

Tegenstrijdig

”Zo is het NFF al jarenlang het grootste media-event van Nederland, genereren we een hoog percentage aan eigen inkomsten en bereiken we jaarlijks een groot en divers publiek onder wie meer dan elfduizend scholieren.’’

Zij noemt het feit dat de raad twee andere filmfestivals, het IFFR en het IDFA, wél binnen de basisstructuur plaatst ”tegenstrijdig.”

Noodklok

Eerder deze week luidden filmproducenten en regisseur al de noodklok over de gevolgen van de bezuinigingen op het Nederlands Fonds voor de Film, een andere grote korting die de filmsector boven het hoofd hangt.

Volgens de filmproducenten leidt dit tot een halvering van het aanbod van nationale films. In de brief vroegen ze de regering het advies van de Raad voor Cultuur naast zich neer te leggen en de filmsector bij de bezuinigingen op cultuur te ontzien.

Producenten en regisseurs wijzen de staatssecretaris erop dat de afgelopen decennia het marktaandeel van de Nederlandse speelfilm en documentaire fors is gegroeid van 0,8 procent in 1994 tot 16 procent vorig jaar. De Nederlandse film trok in 2010 ruim 4,4 miljoen bezoekers.

Bron: nu.nl