Cyrus Frisch: talkshow en retrospectief

Op 22 mei 2011 praat Raymond van den Boogaard, redacteur van NRC Handelsblad, met de maker over zijn werk aan de hand van door Frisch gekozen tv- en YouTube-fragmenten. Aansluitend is Vergeef me (2001) te zien.

Van 22 t/m 25 mei 2011 worden vrijwel alle films van Cyrus Frisch in EYE vertoond, waaronder Waarom heeft niemand mij verteld dat het zo erg zou worden in Afghanistan (2007), Blackwater Fever (2008) en Oogverblindend (2009). In laatstgenoemde film, met Georgina Verbaan in de hoofdrol, vraagt Frisch zich af waarom we niet ingrijpen als we iets ergs zien gebeuren. Frisch betrapt zich erop dat hij liever een zwerver vanuit zijn raam filmt dan dat hij deze man in de vrieskou helpt; over dit schuldgevoel maakt hij zijn films.

Eerder richtte Frisch de camera op de overleden criticus Hans Saaltink in Ik zal je leven eren…, en castte hij alcoholici en junks voor zijn docufictie Vergeef me, waarmee hij bewust een film wilde maken die moreel verwerpelijk was voor het publiek. Met zijn onvergelijkbare films stelt hij ongemakkelijke vragen die de grens opzoeken van het acceptabele. Of is Frisch eigenlijk een onvervalste moralist?