Documentaire overleden NFF-baas in de maak

Het is de bedoeling dat de film een goed beeld schetst van de gloriejaren van de Nederlander in Hollywood. Afman was jarenlang hoofd van de entertainmentdivisie van de Credit Lyonnais Bank Nederland. Tot zijn klanten behoorde een aantal grote onafhankelijke buitenlandse filmproductiebedrijven. Daardoor speelde de Nederlander in de jaren zeventig en tachtig een rol in de financiering van grote, bekroonde Amerikaanse speelfilms als A Room with a View, Dances with Wolves, The Name of the Rose, Platoon, Terminator en Total Recall.

Tussen 1996 en 2007 was Afman bestuursvoorzitter van het Nederlands Filmfestival. Bij zijn vertrek werd hij geridderd in de orde van Oranje Nassau vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse filmwereld. Het is ook de bedoeling dat de documentaire eind september in première gaat op het festival.

Afman, die 77 jaar werd en al een tijd ernstig ziek was, wordt vermoedelijk donderdag begraven. Cinema Egzotik, de filmclub van regisseur Martin Koolhoven en filmmagazine The Cult Corner, besteedt die dag ook aandacht aan het overlijden van Afman. In cultureel centrum De Balie in Amsterdam vertonen zij dan de klassiekers Jacob’s Ladder van Adrian Lyne en Platoon van Oliver Stone. Afman hielp als bankier de financiering van beide films rond te krijgen.

Bron: ANP