Tien speelfilms geselecteerd voor de Latin Angel Jury Award

De jury bestaat uit Taco Ruighaver (directeur Movies that Matter), Christien Klaufus (assistent-professor Sociale Geografie bij het CEDLA), Maria Ramo(documentairemaakster), Marcus van der Zwaag (VPRO sales-coordinator) en Dana Linssen (hoofdredacteur Filmkrant). Na de prijsuitreiking wordt de winnende film gratis vertoond. De tien competitiefilms:

Post Mortem (Pablo Larraín)
Terwijl de lichamen van slachtoffers zich opstapelen in het mortuarium, doet assistent Mario er zo veel mogelijk het zwijgen toe. Wie protesteert wordt zelf als vijand gezien. Als Nancy, een nachtclubdanseres met wie hij een affaire heeft, op een dag verdwijnt, komt hij voor een groot dilemma te staan. Kille en cynische verbeelding van de militaire coup onder leiding van generaal Pinochet in Chili, 1973. Eerder maakte Pablo Larraín het internationaal geprezen Tony Manero. lees verder

Octubre (Daniel & Diego Vega Vidal)
In Lima, Peru, verpanden arme sloebers hun laatste sieraden bij Clemente, een emotieloze pandjesbaas. Tot zijn grote schrik vindt hij op een dag een baby in een mandje, waardoor zijn dagelijkse routine op de helling komt te staan. Hij besluit de vermoedelijke moeder, een prostituee, op te sporen en de zorgen voor het kind over te laten aan een toegewijde buurvrouw die direct bij hem intrekt. Ingetogen, soms humoristische film en winnaar Prix du Jury, Un Certain Regard, Cannes Film Festival 2010. lees verder

La Vida Útil (Federico Veloj)
Prachtige zwart-wit film over de wereldvreemde Jorge wiens talenten in deze moderne tijd overbodig lijken te worden. Na 25 jaar gewerkt te hebben als programmeur en operateur in de cinematheek van Montevideo dreigt hij zijn baan te verliezen. Afnemende bezoekersaantallen, gebrek aan budget en een ontruimingsbevel doen het theater afglijden in een faillissement. Is er nog leven voor hem buiten de Cinematheek? Jorge besluit om de leiding te nemen en de protagonist van zijn eigen film te worden. Een film voor elke filmliefhebber. lees verder

Karen llora en un Bus (Gabriel Rojas Vera)
Indrukwekkend debuut over Karen, die na tien jaar volledige toewijding aan haar huwelijk uit haar gouden kooi breekt en haar echtgenoot verlaat. Ze wil een nieuwe start maken, op eigen benen staan en op zoek gaan naar haar eigen identiteit. Ze loopt al gauw tegen praktische zaken aan, ze heeft geen baan, geen vrienden, en nauwelijks geld. Ze staat voor een dilemma: terug naar haar oude veilige leven of de beangstigende uitdaging aangaan die deze nieuwe vrijheid biedt. lees verder

José Marti: El Ojo del Canario (Fernando Pérez)
Prachtig gefilmde fictieve verbeelding van de jeugd van José Martí, Cuba’s belangrijkste nationale held, in het koloniale Havana. Deze dichter en schrijver was eind negentiende eeuw de leider van de Cubaanse onafhankelijkheidsbeweging. Fernando Pérez wordt gezien Cuba’s meest gerenommeerde filmmaker van dit moment. Zijn film Madrigal won in 2007 Latin Angel Jury Award. lees verder

Gatos Viejos / Old Cats (Sebastián Silva)
Ontroerende zwarte komedie. De tachtigjarige Isadora leidt met haar geliefde Enrique een comfortabel leven in haar bescheiden maar elegante appartement in Santiago en ze genieten van hun twee katten. Hun leventje wordt verstoord als op een dag Isadora’s dochter Rosario met haar vrouwelijke geliefde Hugo op bezoek komt. Portret van een ernstig verstoorde relatie tussen de dementerende moeder Isadora en haar inhalige, drugsverslaafde dochter Rosario. Van de maker van La Nana. lees verder

El Premio (Paula Markovitch)
Ceci is zeven jaar oud en moet een groot geheim bewaren. Het leven van haar familie hangt af van haar zwijgen. Maar waar moet ze haar mond over houden? Een semi-autobiografisch verhaal dat zich afspeelt in de jaren zeventig over een jong meisje dat opgroeit in een stranddorpje. Dicht op de huid gefilmd aan de ruige kust van Argentinië met indrukwekkende acteerprestaties van de jonge hoofdrolspeelster. El Premio won de Zilveren Beer op het Berlijn International Film Festival. lees verder

El Agua del Fin del Mundo (Paula Siero)
Sterk en ontroerend speelfilmdebuut over twee samenwonende jonge zussen. Adri is ongeneeslijk ziek en heeft als laatste wens hun arme wijk in Buenos Aires te ontvluchten naar Ushuaia. Op deze plek aan het einde van de wereld wil ze haar laatste dagen doorbrengen. Geld hebben ze nauwelijks en Laura doet er alles aan om de wens van haar zus te vervullen. Een aantrekkelijke alcoholistische accordeonist maakt de zaken nog ingewikkelder. lees verder

Ausente (Marco Berger)
Subtiele vertelling over de jonge Martin die steeds weer excuses verzint om onopgemerkt dichter bij zijn sportleraar Sebastian te komen. Uiteindelijk brengt hij de nacht door in zijn leraar’s appartement. Als bij Sebastian de intenties van Martin duidelijk worden heeft hij zich al te veel gecompromitteerd. Er is een tragisch ongeluk nodig om Sebastian te doordringen van zijn eigen gevoelens voor zijn leerling. Ausente gaat over misbruik van een minderjarige, die zich volledig bewust is van zijn leraars delicate positie en dat maar al te graag uitbuit. Winnaar van de Teddy Award op het Film Festival van Berlijn. Lees meer

La Vida de los Peces (Matías Bize)
In La Vida de los Peces keert de succesvolle reisverslaggever Andrés na een verblijf van tien jaar in Duitsland terug naar zijn geboorteland Chili. Op een feest komt hij al zijn oude vrienden tegen, maar voelt hij zich een vreemdeling in zijn vertrouwde wereld. Het aparte camera-werk, dicht op de huid van de acteurs, vergroot de gevoelens van Andrés alsof hij in een vissenkom zit uit. Bize’s debuutfilm En la Cama (2005) won eerder al de publieksprijs op het LAFF. lees verder

Jongerenjury en publieksprijs
De jongerenjury bestaat uit vijf jongeren tussen de 16 en 20 jaar die vijf films beoordelen: Ausente, Los Colores de la Montaña, As Melhores Coisas do Mundo, Hermano en También la Lluvia. Ze krijgen training van het LAFF en de vakjury. De beste film bekronen ze met de Latin Angel Youth Award tijdens de prijsuitreiking op donderdagavond 12 mei. Dan worden ook de publieksprijzen voor beste documentaire en de beste speelfilm uitgereikt.

Meer informatie
Jury en awards

De kaartverkoop voor het LAFF is gestart. Kaarten zijn online hier te koop of aan de kassa’s van het Louis Hartlooper Complex, dagelijks van 12.00 tot 22.00 uur.