Schrijfworkshop ‘De 36 dramatische situaties, receptenboek of inspiratiebron?’ op vrijdag 29 april 2011

In de achttiende eeuw stelde de Italiaan Gozzi vast dat er maar zesendertig tragische situaties bestonden, die in 1912 werden ingevuld door de Fransman Georges Polti. In 2007 bewerkte toneel- en scenarioschrijver Jan Veldman dit gegeven in zijn eigen stijl en verzon actuelere voorbeelden uit de klassieke en moderne literatuur, de geschiedenis, de actualiteit, films, strips en zelfs uit videogames. Hoe kun je deze indeling aanwenden binnen je eigen werk? Als een rijmwoordenboek, als analysetool of kan het ook een inspiratiebron zijn? Dat laatste is de invalshoek van de workshop: hoe kun je als schrijver deze 36 basisverhalen inzetten bij de ontwikkeling van een project?

Jan Veldman zelf zal een prikkelende aftrap verzorgen, waarna deelnemers in vier groepen aan de slag gaan met verschillende variabelen. Iedere groep buigt zich over een bestaand gegeven, dat moet worden bewerkt tot een nieuw, eigentijds verhaal. Onder leiding van ervaren gespreksleiders werk je toe naar een synopsis of format, dat ’s middags op creatieve en commerciële merites wordt beoordeeld door een panel. Dit bestaat uit Rogier Proper (pionier van de Nederlandse soap, scriptdoctor en auteur van het handboek ‘Kill your darlings’) en Sabine Veenendaal (Flinck Film, o.a. producent van A’DAM – E.V.A).

Beoogd resultaat van de workshop is dat schrijvers naar huis gaan met een nieuwe dan wel opgefriste toolkit waarmee ze hun eigen ideeën in beweging kunnen krijgen.

Datum: vrijdag 29 april
Plaats: Mediafonds, Herengracht 609, Amsterdam
Tijd: 09.15 – 16.30 uur

Kosten incl. lunch:

€ 35 leden van het Netwerk Scenarioschrijvers
€ 75 voor niet-leden
Word nu lid en maak meteen gebruik van de korting!

Het boekje van Jan Veldman kost € 12,50 en is te bestellen via http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/de-36-dramatische-situaties/1001004004703889/index.html

Inschrijving
Aanmelden kan tot en met 20 april 2011 via scenario@vsenv.nl.

Het bedrag (€ 35 voor leden, € 75 voor niet-leden) moet uiterlijk zijn overgemaakt / binnen zijn op 20 april 2011 op rekeningnummer 389 520 ten name van de Vereniging van Schrijvers en Vertalers onder vermelding van workshop Netwerk 29 april 2011.

Deelname is op volgorde van binnenkomst van betaling.