Programma Latin American Film Festival bekend

Retrospectieven Pablo Trapero en Matías Bize
In twee bijzondere retrospectieven besteedt het LAFF aandacht aan twee van de meest gevierde filmmakers van dit moment: De Argentijnse Pablo Trapero, grondlegger van de Nuevo Cine Argentino, en Matías Bize, de meest veelbelovende Chileense filmmaker volgens Cahiers du Cinema. Het festival opent dan ook op 5 mei met La Vida de los Peces, de nieuwste film van Matías Bize, in aanwezigheid van de regisseur zelf.

Verdieping in FilmExtra en Masterclasses

In acht FilmExtra’s wordt bij een film een lezing, rondetafel-gesprek en/of publieksdiscussie georganiseerd in samenwerking met verschillende organisaties. Collectief geheugen, De Filmmaker en de Stad en de Boliviaanse Wateroorlog zijn enkele thema’s. Tijdens vier masterclasses van verschillende universiteiten krijgen studenten tijdens het LAFF les in de bioscoop, gevolgd door een bijpassende film. De masterclasses zijn openbaar toegankelijk.

Filmroutes
Latijns-Amerika kent een bloeiende filmcultuur, met nog steeds veel aandacht voor de dictatoriale regimes en problemen als armoede, geweld en drugs, maar ook een aantal nieuwe, meer universele thema’s. Het LAFF licht dit jaar vier thema’s uit met speciale filmroutes. Dat ook Latijns-Amerikaanse jongeren het dertigers-dilemma kennen is te zien in het thema-programma Dolende Dertigers. Maar liefst elf veelbelovende debuutfilms zijn te zien in het debuutprogramma. Sport staat centraal in vijf films, en in het kader van het Braziliëjaar presenteert het LAFF Un Viagem Atraves do Brasil.

La Noche de Hivos

Hivos en het LAFF presenteren op woensdag 11 mei een avond rondom samenwerkingspartners van Hivos. De Boliviaanse organisatie COMPA presenteert videoworkshops van vrouwen in de Andes, waarbij ook Ivan Nogales, de oprichter van COMPA, aanwezig zal zijn. Distancia van Sergio Ramirez zal worden getoond, evenals de eerste Nicaraguaanse speelfilm in twintig jaar La Yuma van Florence Jaugey. Deze films zijn mogelijk gemaakt door de ondersteuning van Hivos-partner Cinergia, een belangrijk filmfonds in Centraal-Amerika, dat deze avond vertegenwoordigd word door Karina Avellan.

Gratis openluchtfilms
Dit jaar vertoont het LAFF op drie avonden gratis een film in de open lucht op het terras van het Ledig Erf. De films worden vertoond door CosyMo’s Solar Cinema Nederlands eerste bioscoop op zonne-energie. Op vrijdag 6 mei is de Braziliaanse eethit Estomago te zien, op zaterdag 7 mei Gael Garcia Bernal in Rudo y Cursi en op zondag 8mei het Peruaanse drama Contracorriente.

Gasten

Naast Matías Bize,  Florence Jaugey en Sergio Ramirez verwelkomt het LAFF nog vele andere buitenlandse gasten, zoals de Cubaanse Fernando Pérez, de bekende Chileense documentairemaker Patricio Guzman en de winnaar van de Dirk Vandersypenaward Rebecca Cammisa.

Over LAFF
Het LAFF biedt sinds 2005 de beste en meest opmerkelijke producties uit en over Latijns-Amerika. Jaarlijks toont het LAFF in meer dan 60 actuele speelfilms, korte films en documentaires de rijkdom van het continent. Daarnaast heeft het LAFF een uitgebreide randprogrammering en is het slotfeest LaFFiesta een jaarlijks terugkerend evenement. Het festival wordt afgesloten met de uitreiking van de Latin Angel Awards. De winnaar van de Latin Angel Jury Award wint een geldprijs van € 5000,-.

De kaartverkoop voor het LAFF start op 21 april. Kaarten zijn online te koop via www.laff.nl en www.hartlooper.nl, of aan de kassa’s van het Louis Hartlooper Complex, dagelijks van 12.00 tot 22.00 uur.

Bron: MVSP