NBF-erelid Eddy van der Enden overleden

Eddy was één van de cinematografische pioniers van vlak na de tweede wereld oorlog. Van der Enden heeft gedurende zijn lange carrière 47 speelfilms, meer dan 100 documentaires, meer dan 400 commercials en 7 televisieseries gemaakt. Een ongelofelijke carrière die hem in alle uithoeken van de wereld heeft gebracht.

Van der Enden werkte onder andere samen met regisseurs als Bert Haanstra, Fons Rademakers, Harry Kümel, Jan Vrijman en Louis van Gasteren. Deze samenwerking heeft enkele films en documentaires opgeleverd die niet uit de Nederlandse filmgeschiedenis weg te denken zijn. Zo was hij cameraman van de Oscarwinnende documentaire Glas van Bert Haanstra,Jan Vrijman’s Karel Appel (Gouden Beer, Berlin) en speelfilms als Fanfare, Dorp aan de Rivier (Oscarnominatie), Mira en  Monsieur Hawarden (Silver Hugo, Chicago voor beste cinematografie). En de lijst is nog veel langer.

Zijn veelzijdigheid als cameraman bleek uit het feit dat hij zowel oog had voor commercials, zoals bijvoorbeeld zijn jarenlange samenwerking met Paul Huf en Grolsch (‘vakmanschap is meesterschap’) als documentaire en speelfilmwerk.

Eddy van der Enden  werd vooral geroemd vanwege zijn belichting waaraan hij  in het buitenland zijn bijnaam als ‘cinematografische Vermeer’ dankte. Naar eigen zeggen leerde hij werken met licht tijdens zijn opleiding aan de Centro Sperimetale di Cinematografia in Rome in de jaren 50’ waar hij studeerde met zijn goede vriend en mede cineast Wim van der Velde.

Eddy van der Enden is 82 jaar oud geworden.

Eddy was een gerespecteerd en trouw erelid van de NBF. Het bestuur en bureau wensen de familie van Eddy veel sterkte toe met de verwerking van het grote verlies.