Kristallen Film voor STAND VAN DE STERREN

Sinds de bioscooprelease op donderdag 3 maart hebben 10.000 bezoekers de film gezien. Het is de tiende keer dat er een Kristallen Film wordt uitgereikt.

STAND VAN DE STERREN is het derde deel in de trilogie over een Indonesisch gezin, na STAND VAN DE ZON en STAND VAN DE MAAN. In dit deel is kleindochter Tari opgegroeid tot een opstandige puber. De hele familie ziet in dit pientere meisje de enige mogelijkheid om hun eigen status te verhogen en ooit de sloppenwijken van Jakarta te ontvluchten. Terwijl de hele familie er alles aan doet om het collegegeld voor Tari’s studie bijeen te sprokkelen, besteedt Tari haar tijd en geld liever aan haar vriendinnen en het nachtleven van Jakarta. Terwijl Tari worstelt met haar identiteit, volgen we ook de ontwikkelingen in de zoektocht van Indonesië naar een nationale identiteit. Zal het beiden lukken om hun ware ik te vinden en te behouden?
De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film, worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film toegekend wanneer voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

STAND VAN DE STERREN won verschillende prijzen, de film werd o.a. onderscheiden op het IDFA 2010 voor zowel Best Dutch Documentary als Best International Documentary en op Sundance 2011 met de Special Jury Prize for World Cinema Documentary. Tot nu toe ontving STAND VAN DE STERREN uitnodigingen van al meer dan 40 filmfestivals over de wereld.
De film is geproduceerd door Hetty Naaijkens-Retel Helmrich voor Scarabeefilms in coproductie met HUMAN. Het is de derde keer dat de producent een Kristallen Film ontvangt. Eerder werden STAND VAN DE MAAN (Leonard Retel Helmrich, 2005) en CONTRACTPENSIONS-DJANGAN LOEPAH (Hetty Naaijkens-Retel Helmrich, 2009) al onderscheiden met een Kristallen Fim.

Cinema Delicatessen verzorgt de bioscoopdistributie in Nederland. STAND VAN DE STERREN heeft momenteel nog 15 vertoningen in Nederland.

www.standvandesterren.nl

Bron: persbericht Nederlands Film Festival