Frans van Gestel gast van het jaar op 31e Nederlands Film Festival

Inmiddels staan meer dan 65 speelfilms op zijn naam. Daarnaast produceert hij dramaseries en talloze coproducties. Met een uitgebreid programma brengt het festival een eerbetoon aan deze producent.

Willemien van Aalst, directeur van het Nederlands Film Festival over de keuze van Frans van Gestel als eregast:
‘Een creatieve en gepassioneerde producent, met een neus voor talent en bijzondere projecten. Zijn output is ontzagwekkend, zowel in kwantitatief als kwalitatief opzicht, en hij bestrijkt het hele scala, van de kleine arthousefilm tot de grote commerciële publiekshits. In eigen land kan niemand om Frans van Gestel heen. In het buitenland is hij actief met vele belangwekkende internationale (co)producties. Frans zit in de bloei van zijn carrière. En het mooie daarvan is dat we nog heel veel bijzondere producties van zijn hand kunnen verwachten!’

Sinds 1996 is Frans van Gestel actief als zelfstandig filmproducent. Hij richt in dat jaar samen met Jeroen Beker Motel Films op, dat in 2008 een samenwerking aangaat met IDTV Film. Frans van Gestel is een van de initiatiefnemers van de speelfilmprojecten voor jonge talenten: Route 2000 (o.a. DE POOLSE BRUID, DE TRIP VAN TEETJE) en No More Heroes (o.a. ILES FLOTTANTES, MET GROTE BLIJDSCHAP). Tevens is hij adviseur van het Nederlands Fonds voor de Film, bestuurslid van het International Film Festival Rotterdam en zit hij in de Raad van Advies voor de Masteropleiding Film aan de Nederlandse Film en Televisie Academie.

De filmproducent heeft een indrukwekkende lijst van onderscheidingen. Zo werden de films ZWARTBOEK (Paul Verhoeven, 2006), ALLES IS LIEFDE (Joram Lürsen, 2007) en JOY (Mijke de Jong, 2010) bekroond met een Gouden Kalf voor Beste Speelfilm. ALLES IS LIEFDE is een van de grootste Nederlandse box office successen met 1,3 miljoen bezoekers en winnaar van diverse Gouden Kalveren. Vorig jaar was R U THERE van David Verbeek geselecteerd voor het Film Festival Cannes in het onderdeel Un Certain Regard. Vorige week is bekendgemaakt dat CODE BLUE, de nieuwe speelfilm van Urszula Antoniak, dit jaar geselecteerd is voor Cannes in Quinzaine des Realisateurs.

Tijdens het Nederlands Film Festival is Frans van Gestel aanwezig bij de vertoningen van zijn films, hij neemt deel aan vele evenementen en is regelmatig te gast in de dagelijkse Talkshow gepresenteerd door Claudia de Breij. Daarnaast ontwikkelt het filmfestival in samenwerking met de Gast van het Jaar nog een speciaal programma.

Het 31e Nederlands Film Festival vindt plaats van 21 september tot en met 30 september 2011.

Bron: Nederlands Film Festival