Carice van Houten beste actrice in New York

Van Houten kreeg de prijs voor de vertolking van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Ingrid Jonker in het drama Black Butterflies.

De film draaide op Tribeca in het programma World Narrative Features. Ingrid Jonker werd geboren in 1933. Zij behoorde tot een groep kunstenaars waaruit de beweging van de Sestigers voortkwam, een groep die zich verzette tegen de censuur van de regerende Nasionale Party.

Ondanks het succes van haar bundel Rook en oker, die in 1963 verscheen, raakte ze in een depressie en pleegde ze in 1965 zelfmoord.

Cees Geel

Het is niet de eerste maal dat een Nederlander wordt bekroond op het Tribeca Filmfestival. Eerder kreeg Cees Geel al een prijs voor zijn hoofdrol in de tragikomedie Simon.

Nederland deed dit jaar meer goede zaken op Tribeca. De horrorfilm Sint van Dick Maas, die in het programmaonderdeel Cinemania draaide, vond vorige week een distributeur die de film dit najaar in de Amerikaanse bioscopen gaat uitbrengen.

In Sint wordt de bekende kindervriend (gespeeld door Huub Stapel) geportretteerd als een bloeddorstige maniak die met veel plezier kinderen onthoofdt.

Robert de Niro

Het Tribeca Filmfestival werd opgericht door Robert de Niro. De acteur wilde hiermee de oude wijk in Manhattan, die zwaar was getroffen door de terroristische aanvallen op 11 september 2001, zijn glans weer teruggeven.

In een paar jaar tijd is Tribeca uitgegroeid tot een van de belangrijkste filmevenementen ter wereld.

Bron: ANP